Как се пекат лешници
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 2
- Регистриран на: пон дек 13, 2010 5:17 pm
Как се пекат лешници
Купих си лешници с черупките,начуках ги,отделих ядките,но са с някаква "кожица",а не са бели,както ги продават по сергиите за печене,или печени.Как стават такива бели и чисти?Какво трябва да се направи,преди да се пекат?И как и колко време се пекат после?
- Makaweli
- магьосник в кухнята
- Мнения: 5639
- Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
- :: 66 рецепти от Makaweli
- :: 908 снимки от Makaweli
- Местоположение: РУСЕ
Лешниците, както фастъците, бадемите и орехите имат имат тънка кафеникава люспица, която обвива ядката. След като ядките изсъхнат или се изпекат тази люспа си пада сама, обелва се.
След като ядките са изчистени могат леко да се овлажнят с вода и по желание леко да се посолят. Пекат се на фурна 15-тина минути на 200 градуса като се разбъркват начесто и се опитват. Когато са горещи ядките са влажни, но при усещане на запечен вкус се изваждат. Като се разчупят сърцевината леко си е променила цвета към кафеникав. След като ядките изстинат, стават хрупкави.
Печенето на ядките може да стане и в микровълнова печка. Половин кг ядки се пекат около 3 мин, като се разбъркват през минута. Останалите обяснения важат и при този начин на печене.
Така може да се изпекат и кайсиеви ядки
Успех
След като ядките са изчистени могат леко да се овлажнят с вода и по желание леко да се посолят. Пекат се на фурна 15-тина минути на 200 градуса като се разбъркват начесто и се опитват. Когато са горещи ядките са влажни, но при усещане на запечен вкус се изваждат. Като се разчупят сърцевината леко си е променила цвета към кафеникав. След като ядките изстинат, стават хрупкави.
Печенето на ядките може да стане и в микровълнова печка. Половин кг ядки се пекат около 3 мин, като се разбъркват през минута. Останалите обяснения важат и при този начин на печене.
Така може да се изпекат и кайсиеви ядки
Успех
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Аз мога да ти кажа как беля бадеми - пускам ги във вряща вода, врят около 10 минути и после ги оставям да изстинат във водата. След това като ги стисна, те просто се изплъзват от кафявата люспа. От варенето люспата набъбва, става еластична и не се къса, а се отделя изцяло от ядката.
Предполагам, че така се прави и с лешниците. Аз лично не съм пробвала.
Предполагам, че така се прави и с лешниците. Аз лично не съм пробвала.
www.facebook.com/artandhobby