Страница 1 от 1

Курбан за здраве...как?

Публикувано: пет апр 29, 2011 3:53 pm
от bubole4e
Здравейте весели готвачи :chef: Скоро ще правя курбан за здраве на детето но ми е за първи път и нямам представа как става :? Ако някой от вас може да ми помогне ще съм много благодарна :)

Курбан за здраве...как?

Публикувано: пон май 02, 2011 10:50 am
от bubole4e
Здравейте! Оказа се че няма голяма филисофия в правенето на курбан :) тайната била в отпенването.....Продуктите са:месо,бял дроб,черва,черен пепер,лук и сол.Пропорциите са според количеството.Месото се слага да ври и се отпенва постоянно до получаване на бистър бульон.Когато се избистри се пуска цяла глава лук леко цепната и зърна черен пепер.Прибавят се и червата и белия дроб които предварително са сварени и нарязани.Посолява се на вкус .Оставя се да поври малко и когато всичко е напълно сварено се изключва от котлона.Раздава се на приятели и роднини за здравето на който е наречено.

Публикувано: вт май 03, 2011 12:25 pm
от Aliana
Ето какво намерих в православие.бг


От няколко години боледувам, оперирана съм много пъти. Сестра Христина от Храма "СВ.Пантелеймон" край Смолян ми каза, че трябва да направя курбан за здраве. Моля Ви, обяснете ми какво трябва да направя - мога ли да взема готово заклано агне от магазина и след като се опее от свещеник, да го даря на дом за сираци?

Отец Стоян Бербатов:

Бог да Ви благослови, сестро!

Надявам се, ще се съгласите, че ние не принасяме кръвна жертва на нашия Бог, като колим животни и проливаме кръвта им. Даряването на храна на бедни и немощни, за спасение на нашите души и тела, което за съжаление у нашия народ се възприема като кръвна жертва, може да бъде извършено с всякакъв вид храна, дори и постна, стига това да стане с чисто сърце и молитвено настроение.

В принасянето на храна в дар на Бога няма никаква мистичност, това е една жертва от наша страна за нашите грехове и нашите просби, но тя не заменя по никакъв начин Жертвата на Агнеца Божи – Христос, нито ни осигурява автоматично здраве или спасение.

Много по-важно е човек да принася плодове на покаянието, очиствайки себе си от греховете си и участвайки в Безкръвната жертва на нашия Господ, Светата литургия, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови.http://www.pravoslavie.bg/%D0%92%D1%8A% ... %B2%D0%B5-

Публикувано: вт май 03, 2011 10:35 pm
от mamcheto61
:D И аз да споделя...как се прави тука в нашето село курбана....най-важното е че се готви само от мъже..всяка година тука на "Свети дух" се прави общоселски курбан за здраве на цялото село в една специална местност...и всички ходим на тоя курбан...След като месото се направи на парчета,може и с кокала..се измива и се слага в голяма и дълбока тенджера да заеме половината ..залива се със студена вода до два пръста празно от ръба и се слага да заври..отпенва се няколко пъти и се прибавят цели глави лук леко сцепени ,цели зърна черен пипер,3-4 стръка джоджен..и най-важното посолява се чак към края на вкус и никога не му се долива вода.....трябва чорбицата да е 1/3 над месото...ако агнето не е мазно може да се налее малко олио...месото трябва така да е сварено че да се разкапва от кокала...и това е цялата рецепта.Главата като се отчете от попа също се сварява отделно много хубаво,след това се обезкостява месото,обелва се езика,нарязва се месото и езика на парченца слагат се в подходяща чиния посоляват се леко и след като се седне на масата тази чиния се пуща да мине от човек на човек,всеки да си вземе парченце и да спомине този за когото се прави курбана за здраве.Дреболиите,като дроб,черва шкембе..не се използват за курбана..но може да си направите дроб сърма като допълнително ястие..Надявам се да съм била полезна.И да пожелая много здраве на детето на което ще се прави курбана. :thumup: