Страница 1 от 1

Втасването

Публикувано: пон ное 08, 2010 12:52 pm
от valkata91
Здравейте, направих няколко неуспешни опита да правя питка! За съжаление изпълнявам всичко от рецептите, но уви нямам и на идея колко време е нужно тестото да втаса хубаво! :? Смятам че това е причината за неуспеха ми! Ще бъда благодарна ако някой ме насочи правилно! Благодаря предварително!

Следващи мнения на латиница ще бъдат изтривани.

втасването

Публикувано: вт ное 09, 2010 2:53 pm
от mamcheto61
:roll: :roll: :roll:втасването зависи много и от температурата на която втасва питката,аз примерно я поставям върху тенджера с гореща вода и след 10-15 минути я слагам в студена фурна и включвам на 50 градуса докато се надигне и понеже съм работила в цех за закуски(бях баничарка) от майстора знам,че вече втасалите работи се мажат много внимателно отгоре и да не се удря тавата защото тестото спада и става клисаво и сбито,също не трябва да превтасва защото стова на шупли(много дупки) и въобще накрая си купих хлебопикарна и сега тя ми меси и втасва тестото и направо се родих.моя свекър,който е на 91 години ми каза че тази машина била за мързеливи булки-той още и се чуди как меси и пече хляб.желая ти успех следващият път. :thumup: :thumup: :thumup:

Публикувано: ср ное 10, 2010 12:03 pm
от Aliana
Валка, здравей!

Аз само един път съм имала провал с тесто - превтаса ми, докато аз се раздумвах с Рени55 :D :D :D :D :D :D

Наистина зависи от температурата на помещението и е процес, който може да бъде управляван. Когато бързам, загрявам фурната на около 50 градуса, намазвам измесеното тесто с вода и го слагам вътре. За около 20-30 минути е готово. А когато е за следващия ден, го слагам в голяма намазнета торба и го оставям в хладилника. До следващия ден е втасало. Едно от правилата е да удвои обема си. Ако не можеш да преценяш колко е бил началният обем, можеш да маркираш отвън на купата - аз на съм лепвала малко топченце тесто на нивото на прясното тесто, така не губех пртедстава. Това беше преди, сега вече на око го хващам :) Като достигне този двоен обем, трябва да се почне направата, да не се протака много. Когато е втасвало на топло и е достигнало удвояване, не помага да се сложи в хладилник - тестото вътре е около 30 градуса и продължава да втасва в хладилника, докато се охлади в сърцевината, вече е превтасало.

Надявам се да ти е от полза. И най-важното - не се отказвай! Това, което се усвоява трудно и с много опити, после е това, което най-добре умееш :thumup:

къпана пита

Публикувано: чет апр 14, 2011 1:06 pm
от bastet
Една алтернатива, която майка ми правеше за да е сигурна, че е втасало тестото.
В голяма тенджера, пълна със студена вода поставяше измесеното тесто, когато тестото изплува на повърхността, значи е втасало.

Публикувано: пет апр 15, 2011 7:03 pm
от akva7
bastet,
Аз съм чувала за такъв метод,но той се прави при къпаната питка.Дали не става въпрос за същата рецепта?