Страница 1 от 1
Втасването
Публикувано: пон ное 08, 2010 12:52 pm
от valkata91
Здравейте, направих няколко неуспешни опита да правя питка! За съжаление изпълнявам всичко от рецептите, но уви нямам и на идея колко време е нужно тестото да втаса хубаво!
Смятам че това е причината за неуспеха ми! Ще бъда благодарна ако някой ме насочи правилно! Благодаря предварително!
Следващи мнения на латиница ще бъдат изтривани.
втасването
Публикувано: вт ное 09, 2010 2:53 pm
от mamcheto61
Публикувано: ср ное 10, 2010 12:03 pm
от Aliana
Валка, здравей!
Аз само един път съм имала провал с тесто - превтаса ми, докато аз се раздумвах с Рени55
Наистина зависи от температурата на помещението и е процес, който може да бъде управляван. Когато бързам, загрявам фурната на около 50 градуса, намазвам измесеното тесто с вода и го слагам вътре. За около 20-30 минути е готово. А когато е за следващия ден, го слагам в голяма намазнета торба и го оставям в хладилника. До следващия ден е втасало. Едно от правилата е да удвои обема си. Ако не можеш да преценяш колко е бил началният обем, можеш да маркираш отвън на купата - аз на съм лепвала малко топченце тесто на нивото на прясното тесто, така не губех пртедстава. Това беше преди, сега вече на око го хващам
Като достигне този двоен обем, трябва да се почне направата, да не се протака много. Когато е втасвало на топло и е достигнало удвояване, не помага да се сложи в хладилник - тестото вътре е около 30 градуса и продължава да втасва в хладилника, докато се охлади в сърцевината, вече е превтасало.
Надявам се да ти е от полза. И най-важното - не се отказвай! Това, което се усвоява трудно и с много опити, после е това, което най-добре умееш
къпана пита
Публикувано: чет апр 14, 2011 1:06 pm
от bastet
Една алтернатива, която майка ми правеше за да е сигурна, че е втасало тестото.
В голяма тенджера, пълна със студена вода поставяше измесеното тесто, когато тестото изплува на повърхността, значи е втасало.
Публикувано: пет апр 15, 2011 7:03 pm
от akva7
bastet,
Аз съм чувала за такъв метод,но той се прави при къпаната питка.Дали не става въпрос за същата рецепта?