Страница 1 от 1

Въпрос за силиконовите форми (тави)

Публикувано: съб окт 23, 2010 4:55 pm
от lady_LANA
Здравейте. Подариха ми преди доста време една силиконова форма за кекс и веднага реших да я опитам. Кексчето стана супер вкусно, но за съжаление не можах да го изкарам цяло от формата и се разчупи. Моля, кажете ми има ли някакъв трик за да не се разчупи-нещо да сложа или да чакам да изстине? Също искам да знам има ли значение на колко градуса печем и дали е нужно повечко време отколкото ако е в друга форма?И благодаря предварително:)

Публикувано: вт ное 02, 2010 6:27 pm
от sladurko
Здрасти,
Силиконови форми за кексчета ползвам от около година. Да си призная много са удобни. Лично аз като пека кекс намазвам предварително формата с малко олио (но не слагам брашно), просто леко да е намазнена. Като за по-сигурно след това изцеждам излишното олио. Сипвам сместа за кекса и слагам да пека. След като е готов кекса, го оставям да поизстине във формата, не го вадя веднага а изчаквам около 15-20мин. и нататъка е ясно.
Чела съм че формите спокойно издържат на температура 250-300 градуса. Не бих казала че на кекса му трябва повече време за опичането, даже ми се струва че е обратното. Хубавото при тези форми е че не залепва сместа и лесно се вади кекса като се опече.

Надявам се да съм била полезна и успех при следващия опит.

Публикувано: нед ное 14, 2010 3:49 pm
от lady_LANA
Мила Ася, много ти благодаря за отговора и извинявай- чак сега видях, че е отговорено:) Може би не бях изчакала да изстине съвсем, а и формата е за детски празник ( като глава на заек)- та за да не се развали формата е нужно повечко внимание. Пак ще пробвам:)