Как се прави хляба без брашно

Ако търсите рецепта, идея или съвет - тук е мястото, където да попитате
Отговори
maxx
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: вт мар 04, 2008 9:33 am

Как се прави хляба без брашно

Мнение от maxx » вт мар 04, 2008 9:36 am

знам че се прави като се оставят зърна да покълнат, но не знам точната технология... някой може ли да ми я каже...


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » съб мар 08, 2008 9:11 am

не е ли просто някакъв вид пълнозърнест хляб? Това за без брашното е просто рекламни глупости...

korneliq
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 101
Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
:: 744 рецепти от korneliq
:: 388 снимки от korneliq

Мнение от korneliq » вт мар 11, 2008 2:29 pm

Здравейте! Пиша ви във връзка с рецепта за хляб без брашно.
Наистина това са реклами, но аз попаднах на рецепта за "Жив " хляб от Пол Брег. Много ми допадна и реших да я споделя с вас.
0,5 л вода
1 супена лъжица мед или 100 г нерафинирана захар или чиста глюкоза
1 кубче мая или 1 чаена лъжица суха мая
1,2 кг неотбелено и несято пшенично брашно
250 г неолющени пшенични зърна
Разтваря се меда в 0,5 л вода. Маята се разтваря в малко вода. Прибавят се брашното, пшеничните зърна и добре се омесва.
Правят се 2 малки хлебчета или 1 голям.
Слагат се във фурна при 100 ° С, отваряйки леко вратата. Оставя се така да бухне двойно.
След това вратичката леко се затваря и се пече при 350° С около 50 минути.
Изважда се от тавата и се намазва с масло, за да стане мека коричката.
Непресятото пшенично брашно може да се замени с ожесено, ечемично или ръжено-може и да се смесят - ситно смляно.
Могат да се добавят орехи, фупми, стафиди, сушени сини сливи или смокини- смлени, за получаване на различни варианти.
Този хляб е много богат на витамини В , С и калций.


Отговори