Продуктите са стандартните:
8 яйца (2 жълтъка отделям за намазване)
2кг брашно
250гр разтопено масло
100мл олио
600гр. захар
1ч.л.сол
2 водни чаши (около 500 мл) прясно мляко
2 кубчета жива мая (40)гр.
2 пакетчета ванилия
кората на 1 лимон (настъргана)
100 грама стафиди
3 кутии локум
100гр.бадеми (сурови за предпочитане)
Разтваряме маята в 50 мл прясно мляко и малко брашно (да стане гъсто като боза), оставя се на топло да се надигне. Стафидите се накисват в топъл захарен сироп за около 15 мин.Млякото се разбива с яйцата и захарта. Брашното се пресява и в него се слага настърганата кора от лимон, есенцията ванилия и част от разтопеното масло. Разбитото мляко с яйцата и захарта се меси с брашното, объркано с изброените продукти, докато се захване цялото брашно. Като се съберат продуктите на тесто ги слагам в 3 плика по-дебели (на Кауфланд, Билла, Метро..)изсипвам остатъка от маслото и олиото в плика, завързвам добре, мятам в пералнята и пускам на центруфуга. Като се поблъска тестото го вадя и го слагам в сушилнята на най слабата програма (такава за фини дрехи), тъй като другите са прекалено силни и топят пликовете. Премята се в сушилнята около 5 мин и го вадя да почине малко, не повече от 10 мин. Пак така редувам центруфуга и сушилня, после го разделям на 3 топки като всяка разточвам на продълговата кора. Ръся с плънката от стафидите и локума, навивам на роло и трите рола ги сплитам на плитка. Намазвам със заделените 2 жълтъка, поръсвам със захар и набучквам отгоре бадемите. Оставям във фурната на 50 градуса да фтаса около 20 мин и включвам да пека. Моята фурна е с вентилатор и пека на 180 градуса с вентилатор около 40 мин.
Имам лоши спомени от козунаците на баба ми, че започваше да ги меси в тъмни зори, продължаваше това да прави цял ден и ги печеше чак през нощта. Но си мисля, че във века на технологиите ние можем да си спестим тази хамалогия

Дано да съм ви била полезна