Страница 1 от 1

Тарт Татин /Tarte Tatin/

Публикувано: пон дек 14, 2009 9:08 am
от eledra
Редакция от Павел:
Първоначално eledra публикува тук историята на този интересен десерт, но с нейно съгласие темата е публикувана и в Кулинарен Навигатор - новото попълнение в кухнята на Веселият Готвач.
Статията и рецепти за Тарт Татен можете да намерите тук:
http://navigator.receptite.com/десерти/тарт-татен

Оригинален текст:
Това е един от най-популярните френски десерти.Тарт Татин /Tart Tatin/ се е появил през 1898 год.,благодарение разсеяността на една от сестрите от фамилията,както не е трудно да се досетите е Татин/Тatin/.
Стефани и Каролина са живеели в малкото френско градче Ламонт - Беврон.След смърта на баща им,сестрите получили в наследство неголям хотел.Младата сестра Каролина,станала управител на хотела,а по-възрастната Стефани,която не се славила с голям ум - готвачка.Гостите на хотела много харесвали ястията на Стефани,особено много нейният ябълков сладкиш.
Но веднъж той се превърнал в :shock: .....Тарт Татин.Естествено,това станало съвсем случайно :roll: .Един сезон в разгара на лова в хотела имало много гости,а Стефани,която работила сама в кухнята :chef: ,чудовищно много работа.Бедничката оставила ябълковата плънка на печката да се стопли и се заела с друга работа.Сетила :eek: се готвачката за нея когато подушила миризма на печени ябълки.Стефани бързо сложила върху тях разточен лист тесто :cook: и ги опекла.След това обърнала сладкиша в поднос и го поднесла на гостите.
След няколко дни жителите на околните градове започнали да идват в хотела*Татин* за да опитат :hungry: новия фирмен сладкиш.Така той станал популярен и Стефани го приготвяла по този начин.
След няколко години в Ламонт - Беврон,пристигнал прочут столичен ресторантъор.Толкова много харесал сладкиша,че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню.Пак съвършенно случайно този човек бил Луи Водабл - собственик на известния парижки ресторант *Максим*.Така и Тарт Татин станал световно известен,защото ресторантът се посещавал от много чужденци.
Хотел *Татин* приема гости и до днес.На входа му е поставена във витрина табличката, в която е изпечен първия Тарт Татин.Днес в различните френски ресторанти се приготва с ябълки,круши,праскови,кайсии,тиква и др.
Момичета,пускам рецептата за този толкова лесен,популярен и вкусен сладкиш. :chef:

Публикувано: пон дек 14, 2009 8:55 pm
от Makaweli
Много вкусно звучи рецептата, а историята е супер интересна. Понякога така се раждат невероятни неща - от една неволна грешка :thumup:
Ще опитам по Коледа да направя десерта :)

Публикувано: вт дек 15, 2009 7:40 am
от Pavel
Първоначално eledra публикува тук историята на този интересен десерт, но с нейно съгласие темата е публикувана и в Кулинарен Навигатор - новото попълнение в кухнята на Веселият Готвач.
Статията и рецепти за Тарт Татен можете да намерите тук:
http://navigator.receptite.com/десерти/тарт-татен

Наистина си заслужава да се прочете, поздравления :clap: