Страница 1 от 3

Сладки декорации

Публикувано: чет дек 10, 2009 11:02 pm
от BRIDA

Публикувано: чет дек 10, 2009 11:09 pm
от BRIDA
шоколадова пеперуда :)
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Публикувано: чет дек 10, 2009 11:32 pm
от BRIDA
Добра идея за лесно правене на розички

Значи, от вече оцветеното тесто на обилно посипана с пудра захар дъска, се разточва много тънка кора - 2-3 милиметра. След това с чаша или формичка (кръгла)се изрязват кръгчета(големината по желание) - за всяка розичка 5-6. Подреждат се в отвесна изравнена колонка, но така че да се застъпват.Т.е. кръгче, върху най-горната му част застъпено следващото и т.н. След това, внимателно отдолу-нагоре с пръст започвате да навивате на руло, като внимавате, да не натискате много, за да не се слепят листенцата на розичката. Когато стигнете до края, от едната страна притискате(може да срежете долната част след притискането, за да е по-лесно за поставяне), а от другата разделяте листенцата и оформяте розичка! Листата (зелените), може да направите с крем или отново да изрежете с формичка или нож!
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
източник:forum.fema-bg.com

Подходящи смеси за покриване на торти и прaвене на фигурки

Публикувано: чет дек 10, 2009 11:42 pm
от BRIDA
Парено тесто за моделиране (марципан Варна)

150 мл вода
70гр масло
150 гр брашно
около 0,500 кг пудра захар

Водата се слага в някакъв съд на котлона. Добавя се маслото и се чака сместа да заври. После се изсипва брашното /на веднъж/ и се бърка , докато се отдели от стените на съда. Изважда се и се разстила на плот, за да изстине по-бързо. Когато е студено се замесва с пудра захар.

Ето още един вариант на това покритие:
Слагаме 200 мл. вода заедно с щипка сол и 100 грама масло на котлона да заврят. Когато заврят, изсипваме се наведнъж 200 грама брашно и започваме да бъркаме енергично до отделянето на тестото от съда. След това оставяме тестото да изстине и го замесваме с пудра захар /към 400 гр./за да стане гладко тестото. Оставяме тестото в хладилника за да се стегне за около 40-50 мин.

Марципан Варна

400 гр. пудра захар
100 гр. брашно
50 гр. маргарин
100 мл вода
сладкарска боя

Прави се като парено тесто. Слагат се да заврат водата и маргарина. После се прибавя брашното и се бърка. Изважда се върху мраморна плоча да изстине до 18 С. После се меси с пудрата захар. Като я поеме всичката, се прави на топка и се слага в найлонова торбичка, изкарва се въздуха, за да не стане коричка и се оставя в хладилника.

Руска мастика I вид

160 гр. сухо мляко
160 гр. пудра захар
200 гр. кондензирано мляко
2 ч.л. сок от лимон

Захарно покритие

500 г пудра захар
5 с.л. вода
3 ч.л. желатин ( два желатина)
желатинът се оставя да набъбне във водата и се разтваря внимателно на водна баня (не трябва да кипва, само да се разтвори)
2 с.л. масло
2 с.л. течна глюкоза
стапят се маслото и глюкозата и се смесват
1 белтък

Всичко това се смесва в затоплена купа и се бие с миксера, докато стане бяло и на конци. Слага се в найлонова торбичка, после в съд с капак. Оставя се в хладилника поне 12 часа.
След това се замесва с пудра захар и се моделира като с пластелин. За цвят се добавят хранителни оцветители . После се оставя да изсъхне.

Млечен марципан


1 консерва подсладено кондензирано мляко - 397 гр, което се равнява на 200 мл - стандартни са консервите навсякъде(поне в Европа)
400г сухо мляко
1ч.л. олио
около 30 мл. вода
и пудра захар за доомесване(Ако не прибавите вода, почти няма нужда от захар, но не е много сладко)
Омесва се еластично тесто с консистенцията на пластелин, което да не лепи. Оставя се в хладилника, като преди употреба се пуска за около 2-3 секунди в МВ на най-висока степен, докато леко се размекне. Може да се доомеси ако е нужно със захар.

Обърнете внимание, че тестата съдържащи желатин са по-капризни, защото съхнат много бързо и трябва да се работи бързо с тях. Ако нямате много опит по-добре опитайте Варна или Млечен марципан.



Жълтъчена глазура

2 жълтъка
100-120г пудра захар
1 суп. лъжица ром (може вода + ромова есеннция)

Пресяваме пудрата захар и постепенно я разбиваме с жълтъците и рома, докато стане гладка и лъскава.

Бяла ледена глазура

200 г. пудра захар
3-4 лъжици топла вода
лъжица разтопено масло

Пудрата захар се пресява и се смесва с водата и маслото. Бърка се до гладкост и лъскавина.

Вариации:

Ако до сместа накапем малко ром или ромова,ананасова, кайсиева, пуншова или ванилена есенция, ще се получи съответният вкус.
Може, вместо есенция да ползвате карамел, или някакъв плодов сироп 2-3 лъжици - ягода, малина, боровинки.
С няколко капки лимон, мандарина или грейпфрут, ще получите цитрусов вариант.

Белтъчена глазура

1 белтък
100-120г пресята пудра захар
няколко капки лимон.

Всичко се бърка до гладка и лъскава глазура.

Шоколадова глазура

100г твърд шоколад
80г масло или твърд маргарин

Бъркаме на водна баня, докато не се получи еднородна маса.

Шоколадова глазура II от какао

80г твърд маргарин или масло
80г пудра захар
1 с.л. какао
1 с.л. нишесте (най-добре какаово)
1-2 с.л. прясно мляко

Всички суровини бъркаме на водна баня, докато се споят.

Портокалова глазура

2 супени лъжици пудра захар
сока на 1/2 портокал

Глазура с кондензирано мляко

Подсладено кондензирано мляко и сладкарски бои

Глазура с прясно мляко

прясно мляко
пудра захар
сладкарски бои(прави се като ледената глазура, но с мляко и става по-плътна)

Полезни трикове и съвети при приготвяне на глазурите

Винаги пресявайте пудрата захар, преди прибавянето и до глазурата, за да не се получават бучици.
Глазурата не трябва да е много гъста, за да не образува дебел слой и за да се разтича равномерно. Наопак, рядката глазура не покрива добре сладкишите или много бързо се разтича.
Ако глазурата е рядка, прибавете малко пудра захар, ако е гъста, прибавете според вида - белтък или течност.
Когато заливате торта с глазура, налейте я първо в средата и с тъпото на ножа,равномерно разпределете, до покриването на блата. Работете бързо, за да не засъхва или да се разтича.

източник:forum.fema-bg.com

Публикувано: чет дек 10, 2009 11:54 pm
от BRIDA
Шоколадови купички

1. Потопете надут балон в купа с разтопен на водна баня шоколад.

2. Извадете и поставете обратно в чаша или купа докато се втвърди шоколада.
3. Обърнете обратно. Изпуснете въздуха от балон и внимателно го отлепете от стените на купичката и го извадете.
Купичките могат да се приготвят предварително и да се съхраняват в хладилник в пластмасова плътно затворена кутия, разделени по-между си с хартия за печене.

http://www.receptite.com/recepta.php?r=11702

Публикувано: пет дек 11, 2009 11:37 am
от BRIDA

Публикувано: пет дек 11, 2009 1:48 pm
от BRIDA
:D :D :D :D :D :D :D :D
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Защо никой не се включва в тази сладка тема? :chef:

Публикувано: пет дек 11, 2009 2:22 pm
от BRIDA
хм......това изглежда лесно :eek:
http://www.youtube.com/watch?v=I1x2pkIL ... re=related

а това не е толкова лесно,но е мн.сладко.....

http://www.youtube.com/watch?v=ts7usro3 ... re=channel

коледна украса...
http://www.youtube.com/watch?v=lDvpQn3fUcg&NR=1

Публикувано: пет дек 11, 2009 6:45 pm
от BRIDA

Публикувано: съб дек 12, 2009 1:03 pm
от BRIDA
http://www.receptite.com/forum/viewtopic.php?t=297-още полезна информация от МАГИ...........( Кремове и глазури за торти на Биби)
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D