Страница 1 от 1

Стогодишни яйца

Публикувано: пет ное 23, 2007 8:24 am
от vg
Стогодишните яйца, наричани още хилядагодишни, вековни или пидан са китайски деликатес, който представлява консервирани яйца, но не за 100 или 1000 години, а само за няколко месеца. Традиционно са били приготвяни като кокоши или патешки яйца са покривани с глина, но днес яйцата се съхраняват в алкална смес от сол, чай, вар и пепел. Резултатът от този начин на обработка е много необичаен - черупката става на петна и изглежда като, че яйцето наистина е било заровено за дълго време. Белтъкът придобива тъмен кехлибарен цвят и консистенция на желе, като понякога по него се получават шарки наподобяващи снежинки или борови клонки. Бълтъкът в по-голямата си част е безвкусен, но мекият жълтък получава остър вкус, наподобяващ вкуса на някои сирена.

Поради специфичния вкус на тези яйца, обикновено на човек му трябва време за да свикне с него и да заобича този деликатес. Тъй като яйцата имат лек дъх на амоняк съществува и мит, че някога са се приготвяли като са мариноват в конска урина. Това, обаче, не може да бъде вярно, тъй като за консервирането е необходима алкална среда, а конската урина е киселинна.

Вековните яйца могат да се консумират без допълнителна обработка. Често се използват като предястия - самостоятелно или в комбинация с тофу или маринован джиджифил, а също и се продават по улиците, набодени на клечка. Много характерно ястие, в което се използват стогодишни яйца е Конджи (Congee) - оризова каша с месо.

За приготвяне на вековни яйца по съвременния метод са нужни:

* 1 л вода
* 72 г натриев хлорид (NaCl)
* 42 г натриев хидроксид (NaOH)

Химикалите се разтварят във водата и сместа са слага да заври. След като изстине в нея се потапят яйца - според буркана, колкото могат да плътно покрити с течност. Съхраняват се при температура от 15-20 С за 10 дни. Яйцата се изваждат и изплакват, след което се оставят да изсъхнат. Покриват се с найлон (или друг материал, който не пропуска въздух) и се оставят за още 2 седмици.

А при използване на традиционния (и вече остарял) метод:

* 2 ч.ч. силен черен чай
* 1/3 ч.ч. сол
* 2 ч.ч. пепел от бор
* 2 ч.ч. пепел от въглища
* 2 ч.ч. пепел от огнище (смесена)
* 1 ч.ч. вар

Смесват се всичките продукти и всяко яйца трябва да бъде плътно покрито с дебел слой от глиноподобната смес. В голям глинен съд се посипва пласт пръст, нареждат се яйцата и се покриват с още пръст. Съхраняват се на хладно и тъмно място за 100 дни. Преди употреба се маха глинената черупка и яйцата се измиват много добре.

Най-популярните рецепти, в които се използват стогодишни яйца:

Тофу със стогодишни яйца (Пидан Дуфу)

Каша със стогодишни яйца (Пеи Тан Чок)