Линцска торта

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Линцска торта

Мнение от Aliana » пон авг 17, 2009 4:50 pm

Редакция от модератор:
Темата е преместена в Кулинарен Навигатор: Торта Линц
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Линцска торта е торта от ронливо (пръхко) тесто, с високо съдържание на смлени ядки, с прост пълнеж от конфитюр и тестяна решетка за най-горен слой.

От правна гледна точка името обозначава вид торта, а не произход (Линц, Австрия).

Днес най-разпространеният пълнеж в Австрия е от конфитюр от червени боровинки. Пълнежът се поставя преди печенето и по този критерий тортата има повече сходност със сладкиш, тъй като на днешно време е прието тортите да се довършват след изпичането на блата.


История:

Торти с подобен външен вид и състав са известни още от времето на Римската империя. Има разпостранено твърдение, че един виенски сладкар на име Линцер е изобретил Линцската торта. В архивите на Виена и след щателно търсене не е открит такъв сладкар. И имайки пред вид, че в миналото имената са се давали повече по географски произход, историците са единодушни, че името произхожда от града Линц.

За първи път рецептата е спомената през 17 век, което я прави най-старата известна рецепта за торти в целия свят. Четири рецепти за торти, чиито имена съдържат думата Линц, са открити в кулинарните записки на графиня Анна Маргарита Саграмоза от Верона. Сбирката с рецепти е от 1653 година и носи куриозното име:

Книга за всевъзможни приготвени неща, значи захарни изделия, подправки, сушено и изобщо плодове всякакви, както и други хубави и полезни неща, и други такива. Записана с много усилия, труд и разходи от госпожата Анна Маргарита Саграмоза, родена графиня Парадайзерин, събирана в продължение на много години и предадена за записване.

Опитах се да преведа текста, който е на доста стар език, за думата сушено не съм сигурна :/


Линцската торта може да се приготви до 4 седмици преди консумацията.

Изображение



Изображение



Изображение


Потребителски аватар
BABY
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 494
Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
:: 457 рецепти от BABY
:: 1598 снимки от BABY
Местоположение: ХАСКОВО
Контакти:

Мнение от BABY » пон авг 17, 2009 6:25 pm

Линцска торта не съм яла,но ми напомня на сладкишчетата ЛИНЦЕР.Те също се правят от ронливо тесто,и едно време бяха пълнени с мармалад,а сега са слепени.Може да имат нещо общо :D :D
Не говори каквото знаеш,но знай винаги какво говориш!!

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » вт авг 25, 2009 9:19 am

Едва сега видях, какво си писала, Веси :oops:

Така, както описваш сладките, те са си мини-линцски тортички.

Само малко ме учудва, че се казват Линцер...

Ако беше по името на някого, който се казва на града, защото например семейството му призхожда от там, щеше да е коректно. Но понеже тортата се казва на града, би трябвало да е Линцска.

Сравнение: ако някой, който се казва Софиянски, изобрети торта, тя ще се казва Торта Софиянски. Но ако тортата произхожда от град София, ще се казва Софийска торта....

Но няма значение... :D


Отговори