Страница 1 от 3

Рататуй

Публикувано: пон ное 05, 2007 2:27 am
от vg
Рататуй е френско зеленчуково ястие, което може да се сервира като основно ястие, като предястие или гарнитура. Основните съставки са домати, лук, патладжани, чушки, тиквички, чесън и традиционните провансалски подправки - мащерка, босилек и магданоз. Рецептата води началото си от околностите на Ница и била често срещана през лятото на масите на бедните фермери. Патладжаните не са участвали, защото сезонът им не е съвпадал с този на останалите зеленчуци.

Има два основни метода за приготвянето на това ястие. Първият метод се смята за класически - при него зеленчуците се готвят отделно и се смесват чак в края на приготвянето. Според някои това е "правилният" начин, при който вкусът е най-добър. Други обаче са на мнение, че съвременният метод - при който всичко се готви заедно на слаб огън и значение има редът на добавяне на продуктите - е също толкова добър и не отнема нищо от вкусовите качества на готовото ястие.

Рататуй


Използваната във филма Ratatouille рецепта не е традиционната селска яхния, а истинско произведение на кулинарното изкуство, което е достойно да бъде поднесено и в най-изтънчените френски ресторанти. Неин автор е световно известният готвач Томас Келър, нает от Дисни за консултант към филма. Тя представлява ветрилообразно наредени нарязани зеленчуци изпечени върху фина доматена основа и поднесени със сос Винегрет. Името на тази интерпретация на рататуй е Конфит Баялдъ, което е игра на думи с Имам Баялдъ.

Рататуй - Конфит Баялдъ

За филма "Рататуй" (Ratatouille)

Публикувано: пон ное 05, 2007 2:28 am
от vg
Плъх в кухнята? Ужас, а? Главният герой на този филм обаче е плъх, на който мястото му е точно в кухнята. За разлика от своите роднини и приятели той не иска просто да натъпче в устата си каквото намери в кофите за боклук, неговата душа е на изтънчен чревоугодник и кулинар. Реми е наистина уникално плъхче, което грабва симпатиите още в първите минути на анимацията. Неговата мечта е да стане готвач и по стечение на обстоятелствата се озовава в Париж - столицата на държавата, която има славата на най-добрата кухня в света. Като добавка открива и ресторант "Густо" - прочуто и изискано заведение. Всичко това би било чудесна възможност да влезе в света на големите готвачи, но има малка пречка - той е плъх. Заедно с момчето за всичко Лингуини намират начин да заобиколят този проблем и за да не разваля удоволствието от филма трябва да спра до тук с разкриването на историята. Мотото във филма е "Всеки може да готви", което в голяма степен е вярно, но мнението на Реми обира точките: "Но това не значи, че всеки трябва да го прави".

Ratatouille е филм с който всеки ще се забавлява от сърце - не липсват динамични и весели ситуации по вкуса на малките, а по-възрастните могат да се насладят на чудесна история, в която изтърканите теми като приятелство, дискриминация, закостенели принципи, любов и желанието за успех се преплитат по учудващо нов и приятен начин. След финала всеки се чувства, като че ли може да промени света, а това наистина е така - не само в анимационните филми.

мда :)

Публикувано: пон ное 05, 2007 7:30 am
от Pavel
Филмчето наистина е страхотно, отдавна не бях гледал анимационен (пък и друг) филм, който да ме плени така от началото и да остане интересен до края.

Ястието обаче (имам предвид "лъскавия" вариант) ми звучи като префърцунен гювеч... не бих го сготвил без повод, обаче за впечатляване на гости със сигурност ще е успешно!

Публикувано: съб яну 03, 2009 6:19 pm
от moleriq
мн съм любопитна дали ще е вкусно и как ще изглежда рецептата от филма

Публикувано: съб фев 21, 2009 11:19 pm
от tricky
Филмчето е наистина страхотно, откакто го гледах имам наум да сготвя рататуи и най - сетне открих точната рецепта при вас.

Но аз имам един проблем - използвах пресни домати за зеленчуците и пресни домати + доматено пюре от магазина, от онези в картонена кутийка, за основата, но от пресните домати ястието стана доста кисело. Не знам дали това би се оправило, ако добавя захар към основата, по - скоро мисля, че не, пък и не съм точно сигурна колко да сложа, знам, че кафявата захар има различна сладост от обикновената, а аз ползвам само кафява...

Ако някой е пробвал вече рецептата, ще се радвам да ми даде съвет. Примерно с какво бих могла да заместя доматите или как да избегна тази ужасна киселост.

Не знам дали сте чували за Пасторант. Там опитах прекрасно Рататуи. За съжаление го нямат в менюто, защото се прави трудно (или по - скоро твърде бавно), беше в дневно меню.

Публикувано: нед фев 22, 2009 8:53 am
от MANI
Аз винаги като правя ястие с повече пресни домати слагам захар,но бяла,защото кафявата променя вкуса.Имам опит с една плакия и кафява захар.

Публикувано: нед фев 22, 2009 11:34 am
от tricky
Работата е там, ч вкъщи не изпозлваме кафява захар.

А ако купя доматено пюре от магазина, то не е много по - полезно от бялата захар. Но то все пак ми гарантира някакъв хубав вкус.

Чудя се обаче какво да правя с доматите в зеленчуците... :/

Публикувано: нед фев 22, 2009 12:41 pm
от MANI
И ние ползваме кафява,но все пак то се слага щипка,а никой не е умрял от толкова :D . В доматеното пюре има консерванти,така че бих предпочела захарта,защото е по-малкото зло след като до такава степен е важно!

Публикувано: нед фев 22, 2009 6:09 pm
от tricky
MANI написа:И ние ползваме кафява,но все пак то се слага щипка,а никой не е умрял от толкова :D . В доматеното пюре има консерванти,така че бих предпочела захарта,защото е по-малкото зло след като до такава степен е важно!
Еми да, ама от др страна да отида да купя половин кило захар, за да употребя една щипка...

Публикувано: нед фев 22, 2009 7:11 pm
от Aliana
Лили, ти като я купиш веднъж, ще я имаш, тя е трайна :D

А има и много интересни рецепти с кафява захар, няма да съжаляваш! :)