Страница 1 от 2

Извара

Публикувано: пон апр 27, 2009 11:07 am
от Aliana
Здравейте!

Както разбрах от Блага и други съфорумници, има места, където не се продава извара. Затова се порових и намерих няколко рецепти за направа на извара в домашни условия.
Домашна 3-дневна извара
Домашна бърза извара I и II
Домашна бърза извара III


Снимките към тях обаче са малки, затова ще ги сложа тук. Ако админите преценят, нека ги преместят или ако могат - да ги увеличат и сложат към рецептите.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение



Поздрави!

Публикувано: пон апр 27, 2009 2:01 pm
от reni55
Майка ми едно врем в топлото мляко малко кисело мляко и така се пресичаше и ставаше на извара.

Публикувано: пон апр 27, 2009 2:16 pm
от Aliana
:)

Вярвам ти, Рени, и аз така съм правила, но за да има изварата вкус и за да не е суха, трябвало и да втаса.

Аз съм се чудила, защо като купя извара е по-вкусна (киселее) и може да се маже, а то било, защото е квасена и узряла. Моята като тебешир става :)

Както и да е.

Всеки може да прави както иска. Аз специално я купувам - хем е готова, хем по-евтино излиза, отколкото цената на необходимите продукти.


Поздрави!

:)

Публикувано: пон апр 27, 2009 6:03 pm
от lady_G
Aliana аз не съм чувала,че изварата трябва да втаса.Може би това е някакъв остарял термин. В технологията на изварата няма втасване. :?

Публикувано: пон апр 27, 2009 6:37 pm
от Aliana
Как се казва, когато се добавят млечнокисели бактерии и им се даде време да се размножат? :?

Аз се сещам само за думата "втасване" или "подквасване" за този процес. Ако има по-нова, няма проблем.
Масленото мляко е нещо като кефир. Добавя се от него към млякото и му се оставя време хем да се пресече, хем да се подкваси.

Може би това е по-правилната дума. :)

Надявам се, че все пак се разбира, какво съм искала да обясня :)

Публикувано: пон апр 27, 2009 7:23 pm
от lady_G
Млечнокиселите бактерии са закваската,която се прибавя към млякото.За това се казва, че млякото се заквасва или подсирва.Поне така съм го учила в университета.

Публикувано: пон апр 27, 2009 7:58 pm
от lady_G
:thumup:

Публикувано: пон апр 27, 2009 8:35 pm
от BABY
Аз пък харесвам повече кашкавалената извара.По ми допада на вкус :)

Публикувано: пон апр 27, 2009 9:52 pm
от reni55
Веси, много са ти сладурски и игриви черешките!

Публикувано: ср апр 29, 2009 9:50 am
от eledra
Тъй като имам връзка със село,нашите гледат крава и имаме домашно мляко,ще ви кажа как прави извара моята майка.В 3 л. топло сварено мляко слага 3 с.л. кисело мляко и щипка лимонена киселина.Остава го да престои на топло 1 ч. и след това го прецежда.Става страхотна извара.