Страница 1 от 1

Кленов ? сироп

Публикувано: съб фев 21, 2009 9:17 am
от Aliana
Кленов сироп и неговият произход?


Явно никой не си задава въпроса, от кое растение се прави, и че българският език си има дума за него.

Тя е явор.

Сиропа се произвежда от Acer saccharum - захарен явор.

Явор на латински се казва Acer.
Клен се казва Acer campestre и не се използва за правене на сироп.

Явор на английски е Maple. Сиропа се прави от Sugar Maple.
Явор на немски е Ahorn. Сиропа е от Zucker-Ahorn.

Клен на английски е Field Maple, на немски Feld Ahorn, т.е. полски явор. Не е разпространен там, където се произвежда сиропа.

Откриване и производство:

В миналото.

Индианците от Северна Америка забелязали, че използвайки дървена посуда от явор, храната им добива специфичен аромат. От края на февруари до април, когато времето се затопля и дните стават по-дълги, дърветата започват да се разбуждат. От корените започват да се качват хранителни сокове към клоните. Точно този специален сок съдържа захар и е ароматен. За да могат да го добият, ирокезите започнали да цепват кората с томахавки и да събират изтеклия сок. После, за да го сгъстят, слагали нажежени камъни в него (така са и готвели), които карали сока да заври, което го сгъстявало.

Днес.

Днес дърветата приличат на тежко болни пациенти в болница - целите надупчени и с набучени маркучи, които отвеждат сока в големи контейнери, а от там автоматично се изпомпва в цистерни.


За един литър сироп са нужни 30 - 50 литра сок, които едно дърво отделя за около две седмици.

Сиропът има няколко качества, според това, колко е светъл или тъмен и каква е светлопропускваемостта му.





Изображение


Явор в двора - собствено производство

Изображение

Изображение


Индустриален добив


Изображение

Изображение

Изображение

Публикувано: ср фев 25, 2009 7:10 pm
от magi71
Аз получих награда бутилка кленов сироп :clap: ! Много ни хареса вкусът му, направих бухтички и си ги хапнахме с него!!!
Изображение

Публикувано: ср фев 25, 2009 7:17 pm
от Aliana
И ние много го морим :D

Маги, знаеш ли защо се нарича в БГ кленов сироп, а не яворов?


Много са ми интересни тези неща.... :/

Публикувано: ср фев 25, 2009 7:23 pm
от magi71
Рали, нямам и идея, но предполагам, че просто се използва оргиналното му име. :/

Публикувано: ср фев 25, 2009 7:27 pm
от Aliana
Оригиналното име е ЯВОР.


Клена не дава сладък сироп.


Но карай.

Публикувано: ср фев 25, 2009 7:30 pm
от magi71
Интересно, но как ти звучи Яворов сироп ? :shock: По звучно е кленов.

Публикувано: ср фев 25, 2009 7:38 pm
от Aliana
Като стихотворение на Яворов ми звучи.... :D

И брат ми се казва Явор, и сина на брат ми е Явор.... :D


Брат ми много се смя навремето, като му подарих Ahornsirup, помисли, че за шега съм му го занесла...но много го хареса де :D

Публикувано: вт мар 02, 2010 9:46 pm
от neli1100
Рали и на мен ми беше много интересно.Както винаги си пълна с информация.Благодаря!

Публикувано: ср мар 03, 2010 9:25 pm
от sladki64e
На английски е maple syrup. На български maple има две значения:
1. Явор (Acer pseudoplatanus)
2. Клен ((Acer campestre)
:eek:
Знам ли и аз защо в БГ предпочитат да го наричат кленов сироп?! Може би от невежество :oops:
И аз съм щяла да се казвам Явор, ако съм била момче :D. Добре, че не са решили да ме кръстят Явора, не съм срещала такова женско име, въпреки че звучи добре като си го повторих няколко пъти :) .

Публикувано: чет мар 04, 2010 12:14 pm
от Stedi
До колкото знам кленов сироп се произвежда от канадския захарен клен. И легендата, която разказва Aliana се отнася за точно това дърво.
Яворът и кленът са две различни дървета по вид, но принадлежат към едно семейство-Кленови. И може би от там идва недоразумението с името на сиропа. Това е мое мнение.