Кленов ? сироп
Публикувано: съб фев 21, 2009 9:17 am
Кленов сироп и неговият произход?
Явно никой не си задава въпроса, от кое растение се прави, и че българският език си има дума за него.
Тя е явор.
Сиропа се произвежда от Acer saccharum - захарен явор.
Явор на латински се казва Acer.
Клен се казва Acer campestre и не се използва за правене на сироп.
Явор на английски е Maple. Сиропа се прави от Sugar Maple.
Явор на немски е Ahorn. Сиропа е от Zucker-Ahorn.
Клен на английски е Field Maple, на немски Feld Ahorn, т.е. полски явор. Не е разпространен там, където се произвежда сиропа.
Откриване и производство:
В миналото.
Индианците от Северна Америка забелязали, че използвайки дървена посуда от явор, храната им добива специфичен аромат. От края на февруари до април, когато времето се затопля и дните стават по-дълги, дърветата започват да се разбуждат. От корените започват да се качват хранителни сокове към клоните. Точно този специален сок съдържа захар и е ароматен. За да могат да го добият, ирокезите започнали да цепват кората с томахавки и да събират изтеклия сок. После, за да го сгъстят, слагали нажежени камъни в него (така са и готвели), които карали сока да заври, което го сгъстявало.
Днес.
Днес дърветата приличат на тежко болни пациенти в болница - целите надупчени и с набучени маркучи, които отвеждат сока в големи контейнери, а от там автоматично се изпомпва в цистерни.
За един литър сироп са нужни 30 - 50 литра сок, които едно дърво отделя за около две седмици.
Сиропът има няколко качества, според това, колко е светъл или тъмен и каква е светлопропускваемостта му.
Явор в двора - собствено производство
Индустриален добив
Явно никой не си задава въпроса, от кое растение се прави, и че българският език си има дума за него.
Тя е явор.
Сиропа се произвежда от Acer saccharum - захарен явор.
Явор на латински се казва Acer.
Клен се казва Acer campestre и не се използва за правене на сироп.
Явор на английски е Maple. Сиропа се прави от Sugar Maple.
Явор на немски е Ahorn. Сиропа е от Zucker-Ahorn.
Клен на английски е Field Maple, на немски Feld Ahorn, т.е. полски явор. Не е разпространен там, където се произвежда сиропа.
Откриване и производство:
В миналото.
Индианците от Северна Америка забелязали, че използвайки дървена посуда от явор, храната им добива специфичен аромат. От края на февруари до април, когато времето се затопля и дните стават по-дълги, дърветата започват да се разбуждат. От корените започват да се качват хранителни сокове към клоните. Точно този специален сок съдържа захар и е ароматен. За да могат да го добият, ирокезите започнали да цепват кората с томахавки и да събират изтеклия сок. После, за да го сгъстят, слагали нажежени камъни в него (така са и готвели), които карали сока да заври, което го сгъстявало.
Днес.
Днес дърветата приличат на тежко болни пациенти в болница - целите надупчени и с набучени маркучи, които отвеждат сока в големи контейнери, а от там автоматично се изпомпва в цистерни.
За един литър сироп са нужни 30 - 50 литра сок, които едно дърво отделя за около две седмици.
Сиропът има няколко качества, според това, колко е светъл или тъмен и каква е светлопропускваемостта му.
Явор в двора - собствено производство
Индустриален добив