Страница 1 от 1
Кленов сироп
Публикувано: чет сеп 27, 2007 5:42 pm
от pepolina
Някой може ли да ми каже с какво мога да заменя кленовия сироп. Или няма заместител.
Публикувано: пет сеп 28, 2007 7:50 am
от xevi
Заменя се и при това доста лесно. Вместо кленов сироп можеш да сложиш същото количество обикновен или пък боров мед.
Публикувано: пет сеп 28, 2007 11:22 am
от pepolina
xevi, благодаря ти много за отговора. Не съм и предполагала, че може да има толкова лесен заместител.
Публикувано: ср яну 02, 2008 8:41 pm
от SweetyPie
xevi написа:Заменя се и при това доста лесно. Вместо кленов сироп можеш да сложиш същото количество обикновен или пък боров мед.
Не знам дали си опитвала кленов сироп ,но разликата между него и боровия и обикновенния мед е огромна.Не мисля ,че може с нещо да се замени.
Публикувано: чет яну 03, 2008 2:52 am
от xevi
Разбира се, че има разлика, нали са различни неща, но когато се използват в рецепти са взаимозаменяеми, тъй като са подобни на консистенция и вкус.
Публикувано: чет яну 03, 2008 6:05 am
от Pavel
SweetyPie, не знам на какво си базираш изказването, но разликата между него и истината е огромна.
В България предполагам няма кленов сироп във всеки магазин, а където има най-вероятно избора е ограничен и цените високи. Затова най-подходящ заместител (в България) е точно медът. Наистина са различни по състав и технология на получаване, но като краен резултат са заменими в повечето рецепти. Разбира се, че има разлика във вкуса, но при заместване на продукт това е нормално.
Според дебелите книги, пардон - според някои специализирани сайтове най-подходящ заместител на кленовия сироп е кленовата захар - за еквивалента на 1 ч.ч. кленов сироп се използва 1/2 ч.ч., а количеството на течните продукти в рецептата се увеличава с 1/4 ч.ч.
Друг вариант е за 1 ч.ч. кленов сироп - 3/4 ч.ч. царевичен сироп, 1/4 ч.ч. масло и малко кленов екстракт.
При търсене в google се намират достатъчно сайтове, като например
http://www.joyofbaking.com/IngredientSubstitution.html по темата какво с какво може да се замества.
От мен да добавя и още една опция - специално за палачинки, гофрети и такива - освен с кленов сироп и мед стават хубаво и с golden syrup (златен сироп). Не вярвам да е много добър заместител в кексове, сладкиши и торти например, въпреки че за малки количества може и да свърши работа.
А и тъй като това е първият ми пост за тази година - ЧЕСТИТА НОВА 2008-ма на всички!
Бъдете здрави и щастливи! И много усмихнати
:lol:
Публикувано: чет яну 03, 2008 9:08 pm
от SweetyPie
Павел всеки си има собствено мнение и според мен не може да се замени.
Точно за вкуса говоря.
Кленовия сироп не само в България е скъп.
А моето предложение за палачинки ,пържени филийки и гофрети е поляти с кондензирано мляко.