Страница 26 от 26
Публикувано: пет яну 14, 2011 9:46 pm
от Aliana
Христо, да, прав си, не е провал вече
поръчаха ми за неделя да го направя пак
Ако пробваш - кажи как ти е харесал на тебе.
Миленка, незнам и аз на какво може да се дължи. Скоро една приятелка германка ми донесе картофени кюфтета, правени от нея. Бяха с много фина структура и доста вкусни (рецептата я имаше от мен, имаше чубрица и т.н.). Но тя ги направила с картофено пуре на прах! Като разбрах чак ми стана неприятно (ние не се храним с полуготови храни). Обаче истина е, че бяха много добри. Ако ти нямаш нищо против пюре на прах, можеш да пробваш с него - тя е сложила само половината от течността, а като е изстинало, тогава вече яйце, настърган лук и т.н.
Хайде успех за следващия път!
Публикувано: съб яну 15, 2011 1:51 am
от mamcheto61
Aliana написа:Мариянка, неволно си си направила фойерверк
И аз да ви кажа, какво ми се случи сега.
Купих един боб, на който отдавна му се канех да го пробвам.
Сложих го аз да се вари - без накисване. За 40-50 минути се свари. Обачее....
Обаче още докато се вареше, нещо ми се стори странно. Едва дочаках да омекне да го кусам. Ок, нямаше сол. Сложих сол, но нещо пак е странно. Реших, че понеже нали в момента след боледуването имам слабо обоняние, това ще да е. Обаче сипах на сина ми да хапне и той каза: това е леща! Чак тогава се светнах, че този боб всъщност няма вкус на боб. Не е и точно на леща, но е нещо, което не съм яла досега! Не е лош всъщност, но като гледа човек боб, очаква боб. А то е нещо съвсем непознато. Изядохме по една купичка де, сега ще видя като мине време, дали поне малко ще ни напомни на фасул
Това е той (цъкнете за увеличаване):
Суров
Сварен
хахаха,рали да ти кажа ли какво сте яли ,това е бебруджа,нещо кото леща и боб но не съвсем,тука на село си го сеем по дворовете и си го берем като боба,но се готви като лещата,с чесънче и чубричка..........просто не си знаела......другият път го сготви като лещата
Публикувано: съб яну 15, 2011 2:01 am
от mamcheto61
milena75 написа:Благодаря, Рали! Знам, че доста е писано в сайта за картофени кюфтета, уж ги направих по всички правила и пак не станаха. Като знам преди една-две години, че нямах никакъв проблем с приготвянето им, почвам да си мисля, че напоследък картофите не са хубави.
миленче,аз като сложа да варя картофи за кюфтета още при сваряването разбирам ще се пилеят ли или не.Аз ги варя хубаво измити и в тенджерата под налягане ,като слагам 1с.л.сол и 2-3 скилидки необелен чесън и ги варя 10-12 мин.като поизстинат изхвърлям водата и вече преценявам ,ако са само леко пукнати и се белят без да се троши картофа ,трябва да е твърд правя картофени кюфтета,ако обаче са разварени и се трошат при белени значи ще ядем картофена салата.това е така защото има картофи за варене и готвене и други за пържене,последните се разваряват.
вече в големите търговски вериги картофите са обозначени за какво да се използват,но пак нее сигурно,та пробвай моя метод и ти желая успех.
Публикувано: съб яну 15, 2011 4:22 pm
от milena75
Благодаря за съвета, Мариянка! И аз знам, че има различни сортове картофи, но до сега не съм забелязвала да е обозначено на етикетите. Вече ще гледам.
Публикувано: нед яну 16, 2011 1:24 pm
от vyra59
Днес и аз направих малък провал. Майка ми ми подари нова форма за кекс и тя нито е от големите, нито от малките. Реших да правя кекс, но се почудих с колко яйца и реших, че ще го направя с 5 яйца. Направих го, идеално се разбиха(по рецептата на пухкав кекс), сложих и лимонова кора. Но като започна да се пече - започна да се излива във фурната. Е не толкова много, но достатъчно да замирише на изгоряло и да чистя после фурната. Кекса стана хубав на вкус, но аз разбрах, че трябва да правя с 4 яйца(а те бяха големи).Фурната изчистих, остана миризмата на изгоряло, но проветрих и сега чакам децата за кафе и кекс разбира се. Приятен ден
:P
Публикувано: нед яну 16, 2011 10:29 pm
от BABY
mamcheto61
,мисля че това е беберже/вид дребен фасул/бебриджа...в различните краища на страната има различни имена.Вкуса му е между леща и фасул
.Свекървата си сее всяка година,а и често смесва беберже с традиционния фасул.Вкусно става,но все пак....вкусове различни
Публикувано: пон яну 17, 2011 12:24 am
от Aliana
Бебруджа, бебриджа - на нас много ни харесва! Днес отново го готвих и като се върнах - я има останала една порция - я няма. Много ни харесва!
Публикувано: пет яну 21, 2011 9:35 am
от quick_v
Рали а тук този "боб" го ползват за салата,сварява се и като истине се нарясва наситно лук и се овкусява със зехтин и лимонов сок(оцет)
На мен лично много ми харесва на салата,но ще го приготвя и на гозба може и на нас да хареса:)