Преди време на сайта имаше анкета за мазнините, които използваме и бях страшно учудена, че маслото беше класирано толкова ниско.
Маслото е хубава, естествена мазнина и има чудесен аромат, който е плюс за всяко ястие. Вкъщи това е предпочитаната мазнина (в случаите, когато е подходящо да се използва, разбира се - ако си говорим за продължително пържене маслото не е правилния избор).
Кажете вашето мнение за маслото?
Още нещо - има голямо значение какво масло се купува. Най-добре се познава хубавото масло при запържване - има специфичен нежен аромат и не пръска много (няма вода в него). Например, тези малките сиви опаковки от по 125 г - хич не струват, хубавото е немското масло, обикновено в опаковки от 250 г... Какво купувате вие?
Масло
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
- Vania2006
- майстор с шприц
- Мнения: 77
- Регистриран на: чет сеп 18, 2008 10:37 am
- :: 5 рецепти от Vania2006
- :: 2 снимки от Vania2006
Мои триятелки също твърдят,че има чудесна миризма.Не казвам,че мирише лошо,но не ми харесват ястията да имат аромат на масло.
Ползвам го само за сладкиши,които правя рядко и купувам каквото има в магазина до нас.
Когато моето съкровище беше бебе сама му приготвях храната и за него копувах само две марки забравила съм едната но другата е Президент.
Ползвам го само за сладкиши,които правя рядко и купувам каквото има в магазина до нас.
Когато моето съкровище беше бебе сама му приготвях храната и за него копувах само две марки забравила съм едната но другата е Президент.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 70
- Регистриран на: пон апр 07, 2008 2:43 am
- :: 45 рецепти от zlare
- :: 135 снимки от zlare
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 101
- Регистриран на: нед дек 16, 2007 2:25 pm
- :: 744 рецепти от korneliq
- :: 388 снимки от korneliq
В кравето масло се съдържат голямо количество мастноразтворими витамини А, D, E, предпазващи от стареене и поддържащи имунната система. Затова то е необходимо на организма, особенно на подрастващия. Възрастните също могат да го употребяват в умерени количества, ако не страдат от сърдечно-съдови заболявания. Неконсумирането на краве масло възпрепятства усвояването на бетакаротина, който се отнася към мастноразтворимите вещества (т.е. за да бъде усвоен от организма е нужен мастен „носител”).
За разлика от маргарина, който съдържа трансмазнини, които по последните изследвания на Харвардския университет, водят до сърдечен удар на хора, които употребяват много често маргарин.
А има и ястия, които без бучица масълце....са невъзможни-гъбки, агнешка яхнийка, ориз със зеленчуци....и много други.
Така,че смело консумирайте масло, разбира се умерено.
За разлика от маргарина, който съдържа трансмазнини, които по последните изследвания на Харвардския университет, водят до сърдечен удар на хора, които употребяват много често маргарин.
А има и ястия, които без бучица масълце....са невъзможни-гъбки, агнешка яхнийка, ориз със зеленчуци....и много други.
Така,че смело консумирайте масло, разбира се умерено.
- tsura_78
- магьосник в кухнята
- Мнения: 616
- Регистриран на: пет окт 24, 2008 10:59 pm
- :: 50 рецепти от tsura_78
- :: 77 снимки от tsura_78
- Местоположение: MADRID и Плевен
Аз също съм привържвничка на кравето масло и го ползвам постоянно,в къщи маргарин НЕ се ползва.Също така съм привърженичка и на зехтина и готвя също много с него.И двата продукта са по здравословни в сравнение с друг тип мазнини.
-
- виртуоз с тиган
- Мнения: 36
- Регистриран на: нед дек 23, 2007 1:24 pm
- :: 5 рецепти от mitachi
- :: 13 снимки от mitachi
- Местоположение: Дупница
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Маслото, както повечето животински мазнини, съдържа наситени мастни киселини, които са най-важния фактор за повишаването на холестерина в кръвта. Растителните мазнини, които съдържат ненаситени мастни киселини, понижават това ниво.
Освен това самото масло съдържа холестерин, 70мг на 30 г, при една дневна норма за холестерин от 300мг на ден! 30г масло мажат някои хора на една филия хляб, просто ей така!
Шведите казват> Ти си каквото ядеш. И са прави.
Що се отнася до вкуса, той е нещо, което се възпитава. Какво харесваме, кое считаме за вкусно, всичко е въпрос на навик.
Доказатество за това са огромните разлики в кулинарията на различните народи и континенти.
Дказателство са и децата - те се хранят и обичат нещата, които познават от вкъщи. С малко дисциплина имаме шанса да ги насочим към един начин на хранене, които да им гарантира здраве и да им спести брой болести на цивилизацията.
Не че не купувам масло - купувам 2-3 пакетчета в година.
И ми харесва все по- малко, макар че съм израстнала с него. Въпрос на навик. И на на нагласа.
Освен това самото масло съдържа холестерин, 70мг на 30 г, при една дневна норма за холестерин от 300мг на ден! 30г масло мажат някои хора на една филия хляб, просто ей така!
Шведите казват> Ти си каквото ядеш. И са прави.
Що се отнася до вкуса, той е нещо, което се възпитава. Какво харесваме, кое считаме за вкусно, всичко е въпрос на навик.
Доказатество за това са огромните разлики в кулинарията на различните народи и континенти.
Дказателство са и децата - те се хранят и обичат нещата, които познават от вкъщи. С малко дисциплина имаме шанса да ги насочим към един начин на хранене, които да им гарантира здраве и да им спести брой болести на цивилизацията.
Не че не купувам масло - купувам 2-3 пакетчета в година.
И ми харесва все по- малко, макар че съм израстнала с него. Въпрос на навик. И на на нагласа.
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
И аз обичам масло - в умерени количества и използвано по предназначение - например в сладкиши, питки или запържено за заливка на яйца по Панагюрски За такива неща трябва да се ползва масло и то качествено - евтините масла, маргарини и т.н. не знам колко са вредни (чиста химия), но на вкус са далеч от Маслото
Друго искам да споделя - за зехтина. До преди време ползвахме олио за пържене, салати и т.н., но един път реших да опитам със зехтин - ами то е страхотно! Има вкус, не е като олиото (просто мазно) - от тогава всичко, което трябва да се пържи го правим със зехтин. Важно е обаче да се подбере подходящия тип - силно рафинираните (по-скъпи, по-бистри) са подходящи за салати, докато по-суровите (по-ароматни, по-тъмни) са идеални за пържене - опитайте, ако харесвате аромата на маслини няма да купувате олио повече
Друго искам да споделя - за зехтина. До преди време ползвахме олио за пържене, салати и т.н., но един път реших да опитам със зехтин - ами то е страхотно! Има вкус, не е като олиото (просто мазно) - от тогава всичко, което трябва да се пържи го правим със зехтин. Важно е обаче да се подбере подходящия тип - силно рафинираните (по-скъпи, по-бистри) са подходящи за салати, докато по-суровите (по-ароматни, по-тъмни) са идеални за пържене - опитайте, ако харесвате аромата на маслини няма да купувате олио повече
Aut viam inveniam aut faciam
- tsura_78
- магьосник в кухнята
- Мнения: 616
- Регистриран на: пет окт 24, 2008 10:59 pm
- :: 50 рецепти от tsura_78
- :: 77 снимки от tsura_78
- Местоположение: MADRID и Плевен
Аз ползвам само зехтин за готвене и пържене,но най ми харесва т.нар.мек захтин-така се казва тук,незнам в БГ :oops: По тъмния който казваш ти Павел,е наистина по силен и като аромат понякога натделява над ароматите на ястието-поне такова е моето мнение.Но наистина ако имате възможност пробвайте,сигурна съм че ще се хареса на всички
- Aliana
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1613
- Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
- :: 625 рецепти от Aliana
- :: 2132 снимки от Aliana
- Местоположение: Cologne
- Контакти:
Аз използвам също само висококачествени масла.
Зехтин така или иначе, но и олио от магарешки бодил за пържене, за салати олио от орех, мек зехтин, рапица, сусам.
За маслото, наистина има неща, които си искат масло, точно за тях го и купувам. Само 4е сведено до минимум.
Но и имам късмет с моя син, който предпочита ябълка пред мекица, банан пред шоколад. Така че си угаждам само няколко пъти в годината :oops:
Поздрави!
Алиана
Зехтин така или иначе, но и олио от магарешки бодил за пържене, за салати олио от орех, мек зехтин, рапица, сусам.
За маслото, наистина има неща, които си искат масло, точно за тях го и купувам. Само 4е сведено до минимум.
Но и имам късмет с моя син, който предпочита ябълка пред мекица, банан пред шоколад. Така че си угаждам само няколко пъти в годината :oops:
Поздрави!
Алиана