Страница 1 от 1

Масло

Публикувано: чет окт 23, 2008 8:22 am
от xevi
Преди време на сайта имаше анкета за мазнините, които използваме и бях страшно учудена, че маслото беше класирано толкова ниско.

Маслото е хубава, естествена мазнина и има чудесен аромат, който е плюс за всяко ястие. Вкъщи това е предпочитаната мазнина (в случаите, когато е подходящо да се използва, разбира се - ако си говорим за продължително пържене маслото не е правилния избор).

Кажете вашето мнение за маслото?

Още нещо - има голямо значение какво масло се купува. Най-добре се познава хубавото масло при запържване - има специфичен нежен аромат и не пръска много (няма вода в него). Например, тези малките сиви опаковки от по 125 г - хич не струват, хубавото е немското масло, обикновено в опаковки от 250 г... Какво купувате вие?

Публикувано: чет окт 23, 2008 8:51 am
от Vania2006
Мои триятелки също твърдят,че има чудесна миризма.Не казвам,че мирише лошо,но не ми харесват ястията да имат аромат на масло.
Ползвам го само за сладкиши,които правя рядко и купувам каквото има в магазина до нас.

Когато моето съкровище беше бебе сама му приготвях храната и за него копувах само две марки забравила съм едната но другата е Президент.

Публикувано: нед дек 14, 2008 12:05 pm
от zlare
Аз използвам постоянно масло...за супи...за всичко...почти не използвам олио....от както използвам масло ....всички ястия стават много по-леки.....това е продукт от който няма да се откажа никога...

Публикувано: нед дек 14, 2008 1:19 pm
от korneliq
В кравето масло се съдържат голямо количество мастноразтворими витамини А, D, E, предпазващи от стареене и поддържащи имунната система. Затова то е необходимо на организма, особенно на подрастващия. Възрастните също могат да го употребяват в умерени количества, ако не страдат от сърдечно-съдови заболявания. Неконсумирането на краве масло възпрепятства усвояването на бетакаротина, който се отнася към мастноразтворимите вещества (т.е. за да бъде усвоен от организма е нужен мастен „носител”).
За разлика от маргарина, който съдържа трансмазнини, които по последните изследвания на Харвардския университет, водят до сърдечен удар на хора, които употребяват много често маргарин.
А има и ястия, които без бучица масълце....са невъзможни-гъбки, агнешка яхнийка, ориз със зеленчуци....и много други.
Така,че смело консумирайте масло, разбира се умерено.


:thumup:

Публикувано: нед дек 14, 2008 2:17 pm
от tsura_78
Аз също съм привържвничка на кравето масло и го ползвам постоянно,в къщи маргарин НЕ се ползва.Също така съм привърженичка и на зехтина и готвя също много с него.И двата продукта са по здравословни в сравнение с друг тип мазнини. :thumup:

Публикувано: нед дек 14, 2008 9:44 pm
от mitachi
Здължително ползвам масло(жалко, че си купувам от немското-Българското го развалиха). Като олио, ползвам "OLIN" пак вносно. Зехтина не ми допада на вкус, само един път харесах нещо в Гърция, то пък не мога да го намеря. Трябвало да го търся в техните големи вериги.

Публикувано: пет дек 19, 2008 11:30 am
от Aliana
Маслото, както повечето животински мазнини, съдържа наситени мастни киселини, които са най-важния фактор за повишаването на холестерина в кръвта. Растителните мазнини, които съдържат ненаситени мастни киселини, понижават това ниво.
Освен това самото масло съдържа холестерин, 70мг на 30 г, при една дневна норма за холестерин от 300мг на ден! 30г масло мажат някои хора на една филия хляб, просто ей така!
Шведите казват> Ти си каквото ядеш. И са прави.
Що се отнася до вкуса, той е нещо, което се възпитава. Какво харесваме, кое считаме за вкусно, всичко е въпрос на навик.
Доказатество за това са огромните разлики в кулинарията на различните народи и континенти.
Дказателство са и децата - те се хранят и обичат нещата, които познават от вкъщи. С малко дисциплина имаме шанса да ги насочим към един начин на хранене, които да им гарантира здраве и да им спести брой болести на цивилизацията.
Не че не купувам масло - купувам 2-3 пакетчета в година.
И ми харесва все по- малко, макар че съм израстнала с него. Въпрос на навик. И на на нагласа.

Публикувано: пет дек 19, 2008 1:22 pm
от Pavel
И аз обичам масло - в умерени количества и използвано по предназначение - например в сладкиши, питки или запържено за заливка на яйца по Панагюрски :) За такива неща трябва да се ползва масло и то качествено - евтините масла, маргарини и т.н. не знам колко са вредни (чиста химия), но на вкус са далеч от Маслото :)

Друго искам да споделя - за зехтина. До преди време ползвахме олио за пържене, салати и т.н., но един път реших да опитам със зехтин - ами то е страхотно! Има вкус, не е като олиото (просто мазно) - от тогава всичко, което трябва да се пържи го правим със зехтин. Важно е обаче да се подбере подходящия тип - силно рафинираните (по-скъпи, по-бистри) са подходящи за салати, докато по-суровите (по-ароматни, по-тъмни) са идеални за пържене - опитайте, ако харесвате аромата на маслини няма да купувате олио повече :)

Публикувано: пет дек 19, 2008 1:58 pm
от tsura_78
Аз ползвам само зехтин за готвене и пържене,но най ми харесва т.нар.мек захтин-така се казва тук,незнам в БГ :oops: По тъмния който казваш ти Павел,е наистина по силен и като аромат понякога натделява над ароматите на ястието-поне такова е моето мнение.Но наистина ако имате възможност пробвайте,сигурна съм че ще се хареса на всички :roll: :clap:

Публикувано: пет дек 19, 2008 2:10 pm
от Aliana
Аз използвам също само висококачествени масла.

Зехтин така или иначе, но и олио от магарешки бодил за пържене, за салати олио от орех, мек зехтин, рапица, сусам.

За маслото, наистина има неща, които си искат масло, точно за тях го и купувам. Само 4е сведено до минимум.

Но и имам късмет с моя син, който предпочита ябълка пред мекица, банан пред шоколад. Така че си угаждам само няколко пъти в годината :oops:

Поздрави!

Алиана