Днес
Премеждия със сладкиш с тиква и какъв е начина да оправим продуктите, т.е да преработим тесто до балансирани продукти.
Пекарите отдавна са измислили формули, по които да получат различни теста, но с балансирани продукти. Още повече, че има и методи и условия за балансиране. Например количествата на захарта, мазнината, млякото, брашното и т.н да отговарят на определени неравенства по между си. Допускат се и отклонения, но не по-големи от 20%. За това, ако някой ме попита, ще му изпратя линк с файл, за да чете.
Главното е, че те се основават на процентното съдържание на всеки продукт към брашното, като теглото на брашното се взема за 100%.
Нарича се процент на пекаря - baker's precentages.
Но това за което искам да пиша, е рецепта за сладкиш с тиква, който се наложи да преработвам по време на разбъркване на тестото. На кого е няма да пиша, подразбира се.
Първоначално, реших да направя половин доза, защото исках да направя останалото ми количество тиква на друго.
Започнах естествено с обема на формата.
Ако няма посочен размер, си го смятате сами - говорим за обем - чашите са ясни - 200 мл обем, или 100 , 50 , 20 мл и т.н , събираме всички обеми и получаваме каква тава да ползваме.
В случая бе посочена кръгла тава с диаметър 26 см. Означава, че обемът на тестото трябва да е по малък :
Обем на цилиндър - 13х13х3,14х7= 37160.50 кубични сантиметра или близо 4 л . Олеле мале .
Моята форма е правоъгълник 30х7х11.5= 2415=куб.см, или 2л и нещо. Ще събере половината смес, че и отгоре.
По зададените продукти на половината им количество пресмятам и тегля на кантар:
3 малки яйца - 125 г
200 г кисело мляко
100 г захар - половин ч.ч
130 г брашно - една чаша
25 г олио
тиква 200 г / предполагам необелена/, но аз сложих 200 г настъргана.
ванилия, сода бикарбонат
Имах си едно наум, че нещо не е както трябва, но...
Разбивам яйцата със захарта, олиото и киселото мляко, добавям брашното и се получава смес за палачинки - тече си много добре.
Снимка:
Ако сложа и тиквата, която ще си пусне сока, ще стане една... Глетав сладкиш, който ще се надигне първоначално, а после като изстине ще спадне и ще прилича на подметка.
Палачинки със захар и тиква? А.. не!
Явно, че рецептата не е балансирана.
Кво праим ?
Слагаме още брашно - и това е вариант, но вкусът, вкусът няма да е както трябва. Не сме прасета.
Можем сами да си балансираме продуктите, но няма време, вече сме разбъркали сладкиша.
Затова взимаме 2 или 3 подобни рецепти , може да са с моркови или ябълка, но да не са с маслено тесто и горе долу същата бройка яйца, НО които са от проверен източник и са с Балансирани продукти.
Избирам 2 сладкиша от книгата на Шърли Корихер - Bakewize, единият е с моркови и ябълка , а другият само с ябълка.
Правя си табличка с продуктите , на двете рецепти и на тази по която съм готвила сравнявам продуктите. Кои с кои се заменят, какво да се добавя.
Извинявам се за почерка, но бързам.
Накрая - допълнително 130 брашно, 100 г захар, 60 мл олио, някаква подправка,хайде да не е канела и вместо настърган портокал, натурална есенция портокалов цвят. Добре, че не трябваше да слагам още тиква, че вече останалата я пека.
Добре.... брашното ще го сложа и разбъркам , олиото също, но захарта, да я меля , за да се разтопи , как пък не ! Тиквата... като сложа захарта в тиквата, тя ще си пусне сока и разтопи захарта. Точно така и стана, за не повече от 5 минути, че и олиото льоснах отгоре.
Това вече повече прилича на тесто за сладкиш или кекс, хайде Cake.
Сладкишът по време на печене, че отворих фурната да го завъртя на 180 градуса, отвътре, където е вентилаторът го препича повече.
И накрая, докато си изстива.
Между другото, и шоколада за глазурата не стигна до никъде, но това по се ядва.
Накрая, няма да напиша коментар към тази рецепта, да си промени продуктите.
Какви продукти да промени този потребител ? Няма защото :
- Ясно е, че рецептата не е към снимката която е сложена. Снимката е правена по друга рецепта, най вероятно едно към гьотере. Или както предположи сестра ми /защото успях да и се оплача по Вайбър/, е ползвана суха смес за кексове, на които се добавя вода и мазнина, есенция и плода/зеленчука и се пече. Аз си признавам, че за този вариант не се сетих, че не ползвам сухи смеси. Направо съм български реотан с албански жички.
- ясно е, че и да промени по моите допълнения рецепта, пак няма да е едно към едно със снимката на автора.
А и да слагам моя снимка към тази изстрадала рецепта НЕ
И накрая - мекичък, не е сух, ароматен от портокала, не е мазен, но е достатъчно влажен, с леко плодов вкус от тиквата и с точната порция сладост. И най-важното не е глетав и спаднал като подметка. Вкусно!
Благодаря ти, Шърли Корихер за твоите добре балансирани сладкиши и точни обяснения.