Страница 2 от 2

Re: Какво сготвих днес

Публикувано: съб юли 18, 2020 7:08 pm
от ma_rri_na
В средата на лятото какво друго да сготвим освен тиквички. Ама много...
От Рататуя ми останаха жълти и зелени цукини. За мъжът ми, по негово желание, купих романеско за пълнене с каймичка, а майка ми донесе нейно производство още два вида светлозелени тиквички, тъмнозелени цукини и един огромен домат с тегло 1,150 г. Тези за пълнене, кръглите романеско, с още две цукини ги отделих, но останалите, след като ги нарязах на дъската и видях количеството им, седнах на диванчето, въздъхнах и окончателно се отказах да ги пържa
Изображение
Изображение
Мъжът ми обича пържени тиквички, да ги хапва, но... аз НЕ обичам да да ги пържа, ако цялата процедура ще трае минимум 2,5 часа. Затова печени с галета и олио в тава по рецепта

Тиквички на фурна
Изображение Тиквички на фурна

Re: Какво сготвих днес

Публикувано: ср юли 29, 2020 1:05 pm
от ma_rri_na
Днес Миш-маш.
В България всеки има своя версия на това ястие, аз също. Рецептата по която го правих много прилича на тази:
Миш-маш с пресни чушки

но не съвсем, това е Миш-маша на баба Иванка. Още помня, летата на детството ми, когато след като се върнехме от плаж с леля и братовчедките ми / благодарна съм на леля за създадените спомени, и още се чудя как е имала хъса да се оправя с три " бесни" хлапета горе долу на една възраст и едно бебе/, се изкъпвахме със слънчева вода, за да отмием солта от морето, и бързахме да седнем на двора около голямата маса на сянка под асмата, още завити с хавлиите, за да ометем по чиния и половина от миш-маша на баба.
Хитринките и тънкостите на рецептата ще ги запазя в тайна.
Изображение
Изображение

Re: Какво сготвих днес

Публикувано: пет сеп 11, 2020 9:09 pm
от cooker
Днес подготвих за деца:

Класически телешки строганов

Състав:


Телешка каша - 500 гр.
Лук - 2 бр.
Заквасена сметана - 100 гр.
Доматен сос - 100 гр.
Сол - 1 ч.л.
Подправка Смлян черен пипер - 0,5 ч.л.
Растително слънчогледово олио за пържене - на вкус

Метод на готвене:

1. Нарежете месото на тънки кубчета.
2. Обелете лука, нарежете го на ситно.
3. Запържете лука в растително масло.
4. Добавете месото, запържете на силен огън, докато покафенее.
5. Прехвърлете в дълбока тенджера, добавете домат, заквасена сметана, сол и подправки. Оставете да къкри във фурната под капака за 20 минути при температура от 90 градуса, без да кипва.
6. Поставете месото в чиния и залейте със соса. Класическият телешки строганов е напълно готов.