Сач
Публикувано: пон ное 21, 2016 4:10 pm
Здравейте
Обръщам се към вас с молба за съвет.
Имам няколко сача в къщи - големи и малки.
По принцип съм съвсем наясно с ползването на глинени съдове и имам доста серизна колекция от такива. Не робувам на митове относно ползването - че не се миели с вода и т.п. Наясно съм, че глината е хигроскопична, затова не мия с препарати, но съдовете ми са идеално чисти - измити с чиста вода. Ако нещо ми се захване за дъното - слагам вода в съда и я варя, докато налепът се отдели. Това отговаря на всички съветите относно хигиената, ползването и почиствнето на глинени съдове.
Но имам пробем, които не зависи от ползването - поне аз така мисля.
Сачовете още нови имаха черно-кафяво покритие, което да ги прави да изглеждат стари и апетитно-автентични. Това, което иначе се постига след дълги години на ползване. Не са гледжосани като гювечите. Повърхността не е запечатана.
Сега проблемът: Когато се нагрее, сачът мирише на изгоряла гума или подобна химична отрова. Почти изцяло съм сигурна, че това е, защото е намазан с чернилка. Миризмата става все по-силна, колкото по-силно е загрят сача. Не може да става въпрос за останки от олио или друго, тъй-като новите сачове миришат. Естествено изобщо не се решавам да готвя в тях и да тровя народа.
Та знае ли някой от вас - какво е това? Може би познавате някой грънчар, който да даде информация?
И дали е възможно да се намери сач, който да е оставен чист, а не да е замазан с чернилка? Ние имахме навремето точно такъв сач, с цвят на теракота, който се беше опушил и потъмнял от огъня, а не от някакви си бои.
Ще се радвам на инфрмации - и относно боята, и относно небоядисвани сачове
Благодаря ви предварително
Обръщам се към вас с молба за съвет.
Имам няколко сача в къщи - големи и малки.
По принцип съм съвсем наясно с ползването на глинени съдове и имам доста серизна колекция от такива. Не робувам на митове относно ползването - че не се миели с вода и т.п. Наясно съм, че глината е хигроскопична, затова не мия с препарати, но съдовете ми са идеално чисти - измити с чиста вода. Ако нещо ми се захване за дъното - слагам вода в съда и я варя, докато налепът се отдели. Това отговаря на всички съветите относно хигиената, ползването и почиствнето на глинени съдове.
Но имам пробем, които не зависи от ползването - поне аз така мисля.
Сачовете още нови имаха черно-кафяво покритие, което да ги прави да изглеждат стари и апетитно-автентични. Това, което иначе се постига след дълги години на ползване. Не са гледжосани като гювечите. Повърхността не е запечатана.
Сега проблемът: Когато се нагрее, сачът мирише на изгоряла гума или подобна химична отрова. Почти изцяло съм сигурна, че това е, защото е намазан с чернилка. Миризмата става все по-силна, колкото по-силно е загрят сача. Не може да става въпрос за останки от олио или друго, тъй-като новите сачове миришат. Естествено изобщо не се решавам да готвя в тях и да тровя народа.
Та знае ли някой от вас - какво е това? Може би познавате някой грънчар, който да даде информация?
И дали е възможно да се намери сач, който да е оставен чист, а не да е замазан с чернилка? Ние имахме навремето точно такъв сач, с цвят на теракота, който се беше опушил и потъмнял от огъня, а не от някакви си бои.
Ще се радвам на инфрмации - и относно боята, и относно небоядисвани сачове
Благодаря ви предварително