Страница 1 от 1

Готвене в тенджера под налягане

Публикувано: съб сеп 06, 2008 1:16 am
от tillia
Готвите ли в тенджера под налягане?
В нашето семейство я използваме много често - за зрял фасул, месо и всичко, което изисква по-дълго време за готвене.
Преди 2 години съседка сподели, че стерилизира буркани със зелен фасул и грах. От тогава я използваме и за това.

Публикувано: съб сеп 06, 2008 9:47 am
от sve_georgieva
tilia, пиши моля те как така се стерилизират грах и зелен фасул? Целите буркани ли се слагат в тенджерата? Аз от години използвам такава тенджера и съм много доволна. Предварително ти благодаря!

Готвене в тенджера под налягане

Публикувано: съб сеп 06, 2008 2:23 pm
от tillia
Пуснах рецепти за стерилизиране на зелен фасул и грах (ако бъдат одобрени).
С много недоверие ги направих за първи път. Просто опитах с бебешки бурканчета, за да видя какво ще стане. Но стана. Понеже тенджерата ми не е голяма, консервирам в конфитюрени и бебешки бурканчета (мъжкото съсловие в семейството бойкотира тотално и двата продукта, с изключение на паниран зелен фасул и руската салата!). Така че, това ни устройва.
Вместо да варя по 3 часа, сега става за нула време. Но много внимавам с отварянето на теджерата. Обезателно изчаквам 10-15 минути преди да отворя капака.
- sve_georgieva - писах Ви на "лични съобщения" за снимките.

Публикувано: съб сеп 06, 2008 2:36 pm
от sve_georgieva
Много ти благодаря tilia! Тази година вече преминаха фасула и граха, но догодина задължително ще пробвам да си ги направя по твоя начин.

Публикувано: нед окт 19, 2008 9:25 am
от reni55
Аз не изчаквам 15 мин. за да отворя тенджерата, а пускам студена вода в/у нея и като спре да съска я отварям.

Публикувано: нед окт 19, 2008 8:38 pm
от tillia
Когато готвя в тенджерата и ако много бързам, и аз слагам под студената вода, но специално за бурканите - НЕ! Има опастност да изкипят.

Публикувано: ср юли 22, 2009 5:48 pm
от Cheery_Pepi
Тенджерата под нялягане е мой верен помощник в кухнята. Често я ползвам, защото пести време, а и ястията стават по-вкусни и диетични.
Всъщност първите ми опити с основни ястия като дете са точно с нея. Обаче никога не готвя боб в нея. Имам страх, че люспиците му ще запушат отвора на клапана за парата и тогава става опасно, но това си е мое мнение.

А колко бързо и вкусни стават свички супи в нея?! М

Публикувано: чет юли 23, 2009 5:00 pm
от Galya68
От години готвя в тенджера под налягане и наистина е едно малко чудо.И продуктите не губят хранителните си стойности.Cheery_Pepi,не се притеснявай,че ще се запуши.Водата не трябва да е повече от 2/3 от обема на тенджерата.Този начин за отваряне на капака след поставяне под студена вода съм го чувала,но казват че рязката смяна на температурата намалява "живота" на гумата,която уплътнява капака при затваряне.Също така зависи и от модела на тенджерата.Лично за мен най-добрият е руският модел-затваря се чрез завиване на капака. :chef: