Помощ за нова хлебопекарна

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
tatkoto
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 3
Регистриран на: ср апр 22, 2015 2:05 pm

Помощ за нова хлебопекарна

Мнение от tatkoto » ср апр 22, 2015 3:32 pm

Здравейте, съвсем нов съм, току що се регистрирах. Трудно се ориентирам във форума за сега, но тъй като попаднах на него искам да ви запитам нещо. Отскоро нашето семейство се радва на домашна хлебопекарна "Мулинекс". И въпроса ми е следния: Защо като навсякъде за първата рецепта (бял хляб, 1 кг) пише, че продължителността е 3,20 часа (мисля беше), нашата го прави за 2 часа и 8 минути. Нормално ли е, или има някаква настройка която трябва да направя.
Извинявам се ако не е тук мястото на тая тема.


Потребителски аватар
Sirena
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 3898
Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
:: 17 рецепти от Sirena
:: 171 снимки от Sirena
Местоположение: Варна

Мнение от Sirena » ср апр 22, 2015 4:23 pm

Добре дошъл, татко :)
На моята машинка основната програма е над 3 часа, но тя е неизвестна марка :) и така е зададена от производителя. Мисля, че ползвателите на Мулинекс ще са по-точни в мнението си :) Но програмите са фабрична заложени, продължителността им зависи от това каква си избрал.
Успех, да ви е вкусно :)
http://www.receptite.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=298
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."

ada
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 10
Регистриран на: чет яну 17, 2013 10:07 am
:: 8 снимки от ada

Мнение от ada » ср апр 22, 2015 5:59 pm

Здравейте! Проверете в упътването зададеното време за какъв грамаж на хляба е. Моята машина е Philips и в рецептурника има таблица за времетраенето на отделните програми според грамажа и предпочитанията на препичане (в моя случай - светла, средно препечена и препечена коричка). Предполагам, че при програмирането сте указали по-нисък грамаж (напр. вместо 1кг - 750 г). Както при всеки нов уред ще има проба - грешка, така че смело опитвайте :-)

tatkoto
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 3
Регистриран на: ср апр 22, 2015 2:05 pm

Мнение от tatkoto » чет апр 23, 2015 8:34 am

За по-голяма точност да ви кажа че хлебопекарната е MOULINEX OW 311E. Настройвам всички отметки на мястото им. Средно препечена кора, 1 кг. Всъщност като се сложи на програма 1, тя сама си прави настройките, и аз естествено ги проверявам.Колкото до рецептурните книжки не знам дали не са индентични за всички хлебопекарни от тоя вид.Не мога да се оплача от готовия хляб, а може би затова, че не съм консумирал друг такъв. Но ме озадачи факта че пише едно, а при мен се получава друго.


ada
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 10
Регистриран на: чет яну 17, 2013 10:07 am
:: 8 снимки от ada

Мнение от ada » чет апр 23, 2015 4:31 pm

В случая бих тествала с друга програма, или същата, но за по-малък или по-голям грамаж. Ако отново има несъответствие между индикираното и реалното време, бих рекламирала машината, дори и при добър краен продукт, тъй като ще има несъответствие при програмиране на таймера за печене след даден период (да речем, хлябът да е готов в 7 сутринта). При моята хлебопекарна бързите програми са 2:40 ч +/- 5 мин. за 750 г, леко препечен. Останалите са над 3 часа (с изключение на super rapid - 1 час). Така че не можах да открия френската връзка ;-) Надявам се да я разгадаете и да се наслаждавате на дъхав прясно изпечен хляб :-)

tatkoto
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 3
Регистриран на: ср апр 22, 2015 2:05 pm

Мнение от tatkoto » пет апр 24, 2015 9:40 am

Да, права сте ada. Наистина ще пробвам така. Благодаря на всички които се отнесоха с разбиране и отговориха. Всеки ваш отговор и напътствие ще ми е от полза.

lilialkara
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 9
Регистриран на: пон апр 12, 2010 1:41 am
:: 3 рецепти от lilialkara
:: 25 снимки от lilialkara

Мнение от lilialkara » пет апр 24, 2015 5:02 pm

Здравейте и от мен,
Искам да попитам - времетраенето на програмата изписана на дисплея отговаря ли на времетраенето зададено в книжата или не? Не би трябвало тя да е еднаква за всички модели на Мулинекс.
Не съм голям специалист, но искам да споделя опита си, дано да е от полза :). Преди имах Мулинекс, сега имам Силвър крест. Програмите са еднакви, но времетраенето е различно, защото всяка марка хлебопекарна (без значение кой е производителя) има или няма някои манипулации - като, например първоначално подгряване, още едно втасване и т.н. Мулинекс е производителя, но модела са тези допълнителни буквички и цифрички след името. Затова си мисля, че не е възможно книжката да е една за всичките им модели.
Страшно обяснение направих :) , дано сте ме разбрали :)
Ако машината няма фабричен дефект опитвайте смело всичкки рецепти които ви харесват.
Аз опитвам нови неща когато съм сама и няма да има кои да стане свидетел на провала ми (ако има такъв). :D Успех в пробите и да ви е сладко... :)

ada
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 10
Регистриран на: чет яну 17, 2013 10:07 am
:: 8 снимки от ada

Мнение от ada » съб апр 25, 2015 10:35 pm

Здравейте, пет! Обикновено буквено-цифрените индикации към съответните модели техника означават с какви допълнителни опции е снабден дадения модел. Например моята Philips ...15 има програма за експресен хляб, но няма за кисело мляко, а модел....16 -има програма за кисело мляко, но без експресната програма. Всички останали опции са идентични, така че рецептурникът е общ, включващ и експресния хляб, и киселото мляко. Като анализирах коментарите, общо взето времетраенето на основните програми е идентично. Би трябвало на сайта на производителя да могат да се изтеглят pdf файлове за рецепти на всяка модификация, както и всяка техническа документация, свързана със съответния модел. Извинявайте, ако съм прекалено обяснителна :)

DidiIvanova1203
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: вт май 23, 2017 10:21 pm

Мнение от DidiIvanova1203 » вт май 23, 2017 10:43 pm

Здравейте! Има един сайт за сладкарски консумативи и различни продукти за сладкарството. Също има и различни смеси за хлебопекарна с точни и ясни опътвания. Има опция поръчката да се занесе до един от магазините (по желание на клиента) на ИРИДА ШОКОЛАД- магазините за ръчни шоколадови бонбони. Ето линк:http://decoshop.bg/ . Този линк е за смеските за хляб: http://decoshop.bg/products/%D1%85%D0%B ... %8F%D0%B1/


Отговори