Страница 1 от 1

От нищо нещо или как да сготвим старите консерви

Публикувано: нед мар 29, 2015 9:50 am
от Meri_Popins
онякога се случва така, че ние правим повече туршии и консерви от колкото сме способни да изядем. *Я не ги яж, на детето ще отнесем, я като дойдат гости ще ги пазим* и така се лишаваме и ги пестим. Може би не всички хора правят така, но моите родители -да! И идва другата година. Сещаме се че имаме консервирани зеленчуци и ги отваряме. Лъхва ни ужасен дъх на старо олио, което така горчи на вкус, че повечето хора им стига аромата за да посегнат към буркана и да го изхвърлят в кофата.

Това по-скоро е нещо като съвет защото не може да се каже че с всички консерви може да се процедира по този начин.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ! Дали сте пари за тези хранителни продукти!
Просто помнете и на следващата година не слагайте олио! То винаги нагарча след това.

Ето и моя опит с оправянето на консерви.
С моя приятел веднъж ходихме до родителите му. Дадоха ни буркани. След като ги отворих и ми лъхна миризмата на горчиво олио, реших да не ги изхвърлям и да опитам следния трик.

1. Взех една метална купа и изсипах цялата консерва в нея и напълних купата с гореща вода. След това разбърках с ръце добре докато олиото се отдели от чушките. Може да го направите и в пластмасов гевгир, но има опастност да остане червена мазнина по него и никога да не си върне цвета. Изхвърляме водата и пълним с нова толкова пъти, колкото е нужно за да стане бистра водата.

2. Загрявам котлона и слагам тиган с мазнина на средна температура. Изсипвам вътре чушките които предварително съм изцедила в една купа и ги поръсвам със сол. Оставям така докато заврят добре. Разбърквам често. Когато мисля че са готови и разкашкани добре чуквам яйцата и поръсвам с подправките и колбасите по избор на кръгчета. И ето че имам бърз обяд или вечеря миш - маш!

Същото нещо може да направите и с консервирани печени патладжани на кръгчета. Измивате ги, изцеждате и бам в тигана за обработка. След охлаждане може да ги смелите и става на кьопоолу.

Веднъж видях в килера стара туршия и като я отворих... без никакъв аромат и вкус. Беше изветряла от времето. Измих я, прецедих я добре и я мариновах отново в оцет, захар, сол и вода...налях и след около 10 дни я изядохме. Все пак на нея нищо и нямаше-не бе развалена-просто от седене вътре бе останало по-малко количество сок и беше без вкус.

Ако случайно отворите сладко и то мирише на ракия или друг алкохол и е така и на вкус, не го яжте! В него има метанови бактерии, които са опасни за здравето ви! Много често старите хора преваряват сладката и така ги ядат, но има опастност от отравяне или да навредят на здравето си.

Винаги опитвайте консервите си преди да ги сложите в манджата! Може да са развалени.

Много често при консумиране на стари развалени консерви може човек да се разболее от ботулизъм. Това е болест, причинена от ботулиновия бацил. Най-често ботулизмът се предизвиква от стари, *бомбирали*, домашно приготвени консерви от храни с ниско киселинно съдържание като зелен боб, царевица които хората се опитват да преварят и да консумират. Понякога се наблюдава заразяване и от консервирани люти чушки, домати, риба.

За да не се стигне дотам, при приготвяне на домашни консерви трябва да се спазва строга хигиена и да се знае, че бутолиновите спори издържат на кипене 4-5 часа.

Re: От нищо нещо или как да сготвим старите консерви

Публикувано: пон мар 30, 2015 11:45 pm
от mami48
:giflo1: :giflo1: :giflo2: :giflo1: :giflo1: Мери Попинс,много полезни съвети, сърдечно благодаря! :giflo1: :giflo1: :giflo2: :giflo1: :giflo1:

Re: От нищо нещо или как да сготвим старите консерви

Публикувано: пон фев 08, 2016 9:45 pm
от Meri_Popins
Благодаря мила мамче!

Re: От нищо нещо или как да сготвим старите консерви

Публикувано: вт юни 07, 2016 2:01 pm
от sweetnes
Много интересна тема! Аз гледам да не застояват консерви от минали години и да ги използвам навреме.

Re: От нищо нещо или как да сготвим старите консерви

Публикувано: чет окт 13, 2016 11:04 pm
от Meri_Popins
;)

Re: От нищо нещо или как да сготвим старите консерви

Публикувано: пет сеп 11, 2020 9:16 pm
от cooker
чудесен! Но не рискувам да използвам стари консерви, в смисъл, че когато изтече срокът на годност - страхувам се от отравяне