силиконови форми за печене
-
- началник печка
- Мнения: 1
- Регистриран на: пет фев 13, 2015 6:27 pm
- :: 2 рецепти от iliyana
- :: 1 снимки от iliyana
силиконови форми за печене
Здравей те може ли някой да ми каже как се ползват силиконови форми за печене?
-
- началник печка
- Мнения: 11
- Регистриран на: пет юли 06, 2012 10:35 pm
Aз имам такава за кекс и не съм доволна.Сместа накланя формата и кекса става ужасен.Затова си ползвам металната форма.
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Използването на силиконовите форми не е толкова различно от стандартните метални форми за печене. Ако на опаковката им има указания на производителя за използване или за миене е добре да се спазват. Преди първото използване трябва да се измият добре.
По принцип повечето имат ограничение на температурата, но това не оказва влияние когато се използват по предназначение - кексове и сладкиши не изискват твърде висока температура. Не можеш, обаче да ги сложиш на котлона или да печеш в тях манджи
Дали трябва да се намазняват преди изсипване на сместа има различни мнения, по принцип не би трябвало да имат нужда. С моите формички, обаче, съм забелязала, че нещата залепват, ако не са намазнени, така че слагам съвсем малко мазнина и разнасям - не да е мазно, а съвсем лек слой, който не се усеща в готовото изделие. Има и много хора, които не ги намазняват и нямат никакъв проблем, така че зависи от самата формичка и ако няма специално указание от производителя най-добре е човек да пробва първия път без мазнина и да прецени за следващите пъти.
Повечето формички са меки изцяло, така че може да е малко трудно да се пренесат до печката като са пълни с течната смес - аз си изваждам решетката от фурната или ползвам голяма плоска тава, слагам на нея формата, пълня я със сместа и тогава слагам двете заедно в загрятата фурна. Особено важно ако е форма за мъфини, голяма трудност е да се пренесе
Има формички с метална рамка само по ръба точно за да се избегне тази трудност, аз бих си взела такива следващия път.
За самото печене - пече се на умерена фурна, както и металните формички. Предполага се, че се пече по-добре и равномерно в силиконова.
Силикона се нагорещява във фурната, така че пак се ползват ръкавици/кърпа като се пипа.
Ваденето от силиконова форма е много лесно - само натискаш отдолу и готово. Миенето е стандартно - не се търка с телче.
nikikoleva.1982, това не трябва да се случва в никакъв случай. Много вероятно формичката ти да е дефектна или просто некачествена.
По принцип повечето имат ограничение на температурата, но това не оказва влияние когато се използват по предназначение - кексове и сладкиши не изискват твърде висока температура. Не можеш, обаче да ги сложиш на котлона или да печеш в тях манджи
Дали трябва да се намазняват преди изсипване на сместа има различни мнения, по принцип не би трябвало да имат нужда. С моите формички, обаче, съм забелязала, че нещата залепват, ако не са намазнени, така че слагам съвсем малко мазнина и разнасям - не да е мазно, а съвсем лек слой, който не се усеща в готовото изделие. Има и много хора, които не ги намазняват и нямат никакъв проблем, така че зависи от самата формичка и ако няма специално указание от производителя най-добре е човек да пробва първия път без мазнина и да прецени за следващите пъти.
Повечето формички са меки изцяло, така че може да е малко трудно да се пренесат до печката като са пълни с течната смес - аз си изваждам решетката от фурната или ползвам голяма плоска тава, слагам на нея формата, пълня я със сместа и тогава слагам двете заедно в загрятата фурна. Особено важно ако е форма за мъфини, голяма трудност е да се пренесе
Има формички с метална рамка само по ръба точно за да се избегне тази трудност, аз бих си взела такива следващия път.
За самото печене - пече се на умерена фурна, както и металните формички. Предполага се, че се пече по-добре и равномерно в силиконова.
Силикона се нагорещява във фурната, така че пак се ползват ръкавици/кърпа като се пипа.
Ваденето от силиконова форма е много лесно - само натискаш отдолу и готово. Миенето е стандартно - не се търка с телче.
nikikoleva.1982, това не трябва да се случва в никакъв случай. Много вероятно формичката ти да е дефектна или просто некачествена.
-
- мераклия с бъркалка
- Мнения: 1
- Регистриран на: чет яну 22, 2015 2:03 pm
Имам единични силиконови форми за мъфини.Всеки път ги мажа леко с разтопено масло. Много лесно излизат мъфините после, а формичките са стабилни.Слагам си ги на метална тава и пъхам в печката.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 58
- Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
- :: 55 рецепти от Slavina
- :: 47 снимки от Slavina
Силиконовите форми не са опасни ако са качествени.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 58
- Регистриран на: съб фев 27, 2010 5:01 pm
- :: 55 рецепти от Slavina
- :: 47 снимки от Slavina
"но как да разберете дали са с добро качество или не?"
Едни форми съм ги купила от "Икеа" и съм доволна. Други са италиански на "Tescoma" (има ги и в България) също много добри. Никоя от тези форми не мирише неприятно. Ако сте гледали китайски, то при тях има тази неприятна миризма.
Едни форми съм ги купила от "Икеа" и съм доволна. Други са италиански на "Tescoma" (има ги и в България) също много добри. Никоя от тези форми не мирише неприятно. Ако сте гледали китайски, то при тях има тази неприятна миризма.
- ma_rri_na
- магьосник в кухнята
- Мнения: 220
- Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
- :: 106 рецепти от ma_rri_na
- :: 653 снимки от ma_rri_na
- Местоположение: Варна
Поста на cooker стана като рекламата " Шоколада ние само го миришем"
Има брандове като Silikomart, Dr Оеtker, Fackelmann и други специализирали се в продукти за професионално сладкарство, чиито силиконови форми са качествени.
Но за мен добри силиконови форми са тези, чийто работен температурен диапазон е от -60С до 230С.
Има брандове като Silikomart, Dr Оеtker, Fackelmann и други специализирали се в продукти за професионално сладкарство, чиито силиконови форми са качествени.
Но за мен добри силиконови форми са тези, чийто работен температурен диапазон е от -60С до 230С.
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 56
- Регистриран на: ср апр 09, 2014 12:44 pm
- :: 188 рецепти от Meri_Popins
- :: 327 снимки от Meri_Popins
Славина, не мисля, че си права. Като еколог ти казвам че избягвам да готва с пластмасови и силиконови форми, защото над 60°С, се отделят вредни токсични пари, които отиват в кекса. Първо проучи, тогава говори.
Добре дошли във моята страничка!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, Един по-здрав от мен за всички идиоти които ме изхвърлиха!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, Един по-здрав от мен за всички идиоти които ме изхвърлиха!
- Black_Beret
- магьосник в кухнята
- Мнения: 136
- Регистриран на: нед апр 10, 2016 3:13 pm
Това просто не е вярно!Meri_Popins написа: ↑нед окт 17, 2021 9:28 pm...пластмасови и силиконови форми, защото над 60°С, се отделят вредни токсични пари, които отиват в кекса. Първо проучи, тогава говори.
Нищо не се отделя от силикона при 60 °С. Такива "вредни токсични пари" се отделят при температури над 250 °С, защото органичните групи в съединението започват да се разпадат и започва да се отделя формалдехид (вредните токсични пари на еколожката).
За тези, които искат да знаят ето файл, в който са записани направени изследвания - Formaldehyde Generation from Silicone Rubber.
Щото аман от квазипознания в нета!
А, Марина и Славина са прави - трябва да се ползват силиконови форми от реномирани производители. С евтинийките от магазините за левче няма да стане...
-
- магьосник в кухнята
- Мнения: 56
- Регистриран на: ср апр 09, 2014 12:44 pm
- :: 188 рецепти от Meri_Popins
- :: 327 снимки от Meri_Popins
Ти си забелка за всякаква манджа. Сложи един термометър. Когато нагряваме фурната на 250° C каква температура е вътре в ястието? 70-80 градуса е. Това имах предвид. Ама мани, вишиста в групата всичко знае. Нямам нито един съд силиконов именно защото не желая да ям кекс с такива изпарвния. Сами трябва да си се пазим.
Добре дошли във моята страничка!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, Един по-здрав от мен за всички идиоти които ме изхвърлиха!
Обичам да готвя, да правя нови интересни рецепти. Обожавам българска, италианска, китайска и особено френската, Един по-здрав от мен за всички идиоти които ме изхвърлиха!