Страница 1 от 2

силиконови форми за печене

Публикувано: вт фев 24, 2015 11:34 am
от iliyana
Здравей те може ли някой да ми каже как се ползват силиконови форми за печене?

Re: силиконови форми за печене

Публикувано: вт фев 24, 2015 12:34 pm
от nikikoleva.1982
Aз имам такава за кекс и не съм доволна.Сместа накланя формата и кекса става ужасен.Затова си ползвам металната форма. :)

Re: силиконови форми за печене

Публикувано: ср фев 25, 2015 2:45 am
от xevi
Използването на силиконовите форми не е толкова различно от стандартните метални форми за печене. Ако на опаковката им има указания на производителя за използване или за миене е добре да се спазват. Преди първото използване трябва да се измият добре.

По принцип повечето имат ограничение на температурата, но това не оказва влияние когато се използват по предназначение - кексове и сладкиши не изискват твърде висока температура. Не можеш, обаче да ги сложиш на котлона или да печеш в тях манджи :)

Дали трябва да се намазняват преди изсипване на сместа има различни мнения, по принцип не би трябвало да имат нужда. С моите формички, обаче, съм забелязала, че нещата залепват, ако не са намазнени, така че слагам съвсем малко мазнина и разнасям - не да е мазно, а съвсем лек слой, който не се усеща в готовото изделие. Има и много хора, които не ги намазняват и нямат никакъв проблем, така че зависи от самата формичка и ако няма специално указание от производителя най-добре е човек да пробва първия път без мазнина и да прецени за следващите пъти.

Повечето формички са меки изцяло, така че може да е малко трудно да се пренесат до печката като са пълни с течната смес - аз си изваждам решетката от фурната или ползвам голяма плоска тава, слагам на нея формата, пълня я със сместа и тогава слагам двете заедно в загрятата фурна. Особено важно ако е форма за мъфини, голяма трудност е да се пренесе :)
Има формички с метална рамка само по ръба точно за да се избегне тази трудност, аз бих си взела такива следващия път.

За самото печене - пече се на умерена фурна, както и металните формички. Предполага се, че се пече по-добре и равномерно в силиконова.
Силикона се нагорещява във фурната, така че пак се ползват ръкавици/кърпа като се пипа.

Ваденето от силиконова форма е много лесно - само натискаш отдолу и готово. Миенето е стандартно - не се търка с телче.


nikikoleva.1982, това не трябва да се случва в никакъв случай. Много вероятно формичката ти да е дефектна или просто некачествена.

Re: силиконови форми за печене

Публикувано: нед мар 01, 2015 4:44 pm
от cecunka
Имам единични силиконови форми за мъфини.Всеки път ги мажа леко с разтопено масло. Много лесно излизат мъфините после, а формичките са стабилни.Слагам си ги на метална тава и пъхам в печката.

Re: силиконови форми за печене

Публикувано: съб юни 20, 2020 1:07 pm
от Slavina
Силиконовите форми не са опасни ако са качествени.

Re: силиконови форми за печене

Публикувано: пет юли 03, 2020 9:35 am
от Slavina
"но как да разберете дали са с добро качество или не?"

Едни форми съм ги купила от "Икеа" и съм доволна. Други са италиански на "Tescoma" (има ги и в България) също много добри. Никоя от тези форми не мирише неприятно. Ако сте гледали китайски, то при тях има тази неприятна миризма.

Re: силиконови форми за печене

Публикувано: пет юли 03, 2020 10:54 pm
от ma_rri_na
Поста на cooker стана като рекламата " Шоколада ние само го миришем" :D
Има брандове като Silikomart, Dr Оеtker, Fackelmann и други специализирали се в продукти за професионално сладкарство, чиито силиконови форми са качествени.
Но за мен добри силиконови форми са тези, чийто работен температурен диапазон е от -60С до 230С.

Re: силиконови форми за печене

Публикувано: нед окт 17, 2021 9:28 pm
от Meri_Popins
Slavina написа:
съб юни 20, 2020 1:07 pm
Силиконовите форми не са опасни ако са качествени.
Славина, не мисля, че си права. Като еколог ти казвам че избягвам да готва с пластмасови и силиконови форми, защото над 60°С, се отделят вредни токсични пари, които отиват в кекса. Първо проучи, тогава говори.

Re: силиконови форми за печене

Публикувано: вт окт 19, 2021 12:14 pm
от Black_Beret
Meri_Popins написа:
нед окт 17, 2021 9:28 pm
...пластмасови и силиконови форми, защото над 60°С, се отделят вредни токсични пари, които отиват в кекса. Първо проучи, тогава говори.
Това просто не е вярно! :read:
Нищо не се отделя от силикона при 60 °С. Такива "вредни токсични пари" се отделят при температури над 250 °С, защото органичните групи в съединението започват да се разпадат и започва да се отделя формалдехид (вредните токсични пари на еколожката).
За тези, които искат да знаят ето файл, в който са записани направени изследвания - Formaldehyde Generation from Silicone Rubber.
Щото аман от квазипознания в нета! :facepa:

А, Марина и Славина са прави - трябва да се ползват силиконови форми от реномирани производители. С евтинийките от магазините за левче няма да стане... :wink:

Re: силиконови форми за печене

Публикувано: ср окт 20, 2021 12:56 am
от Meri_Popins
Ти си забелка за всякаква манджа. Сложи един термометър. Когато нагряваме фурната на 250° C каква температура е вътре в ястието? 70-80 градуса е. Това имах предвид. Ама мани, вишиста в групата всичко знае. Нямам нито един съд силиконов именно защото не желая да ям кекс с такива изпарвния. Сами трябва да си се пазим.