Здравейте,кулинари!
Разбрах, че в моменте тече кампания с интересното име "Вкусете Балканите". Супер екзотично ми звучи Издирват се местни кулинарни продукти. Това е малко като издирват се застрашени видове и съвсем не е далеч от истината. За пример са дадени: смилянският фасул, „зеленото сирене", колбасът „навпавок" от Разложко, млечни продукти от породата каракачанска коза. Често да ви кажа не съм чувала нито едно от тези неща. Вярвайте ми, мъчих се доста да измисля нещо от моя край (Добруджанския), но без успех..И си помсилих, толкова ли ми е промит и комерсиалзиран мозъка. Мога да изброя само неща от супермаркета.
Така ми дойде идеята за тази тема. Искам да "преоткрия" вкус от миналото, вкус на непознатото. Докато живях в родния си край, майка ми не експериментираше много с готвенето, така че не ми е позната кухнята на другите региони. Даже съвсем наскоро опитах за първи път истинско биволско мляко В момента живея в София и пазрувам главно от големи вериги магазини, които тотално ми скъсаха връзките с традционните български продукти. Спомянте ли са за вкусовте от миналото, от детството? А може би още използвате такива продукти? Можете ли да посочеите нещо типично за региона си? Препоръчайте нещичко..
Застрашени местни кулинарни продукти
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 5
- Регистриран на: пон яну 28, 2013 12:55 pm
- didkapan
- магьосник в кухнята
- Мнения: 12
- Регистриран на: пон мар 07, 2011 7:14 pm
- :: 20 рецепти от didkapan
- :: 53 снимки от didkapan
Сега като ти прочетох статията се сетих за "гебек". Аз съм родом от югоизточна Тракия и в нашия край на пресния, неузрял, почти течен кашкавал, му казвахме "гебек". Никъде вече не продават пресен кашкавал, предполагам защото повечето варианти са Гауда внесена отвън и пакетирана тук като кашкавал, с двойно по-висока цена естествено. Гебека трябва да е произведен от истинско мляко и като консистенция е като много меко тесто, и мирише на кашкавал и мляко. Не може да се реже, а се къса. Вече няма мандра, която може да го направи, защото каквото и да говорят производителите поне половината от направата на т.н. кашкавал е с растителни мазнини и кой знае какви химии още. Т.е. това не е застрашен продукт, а изчезнал! Дори в гугъл не го намерих!