Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..
- neli.mag
- магьосник в кухнята
- Мнения: 138
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
- :: 33 рецепти от neli.mag
- :: 136 снимки от neli.mag
- Местоположение: Кърджали
Стерилизиране на буркани със зелеви сарми..
Тези дни съм решила да пълня зелеви сарми в буркани. Та имам следния проблем: горе долу колко време трябва да ги стерилизарам, при условие че каймата и оризът са почти напълно сварени /запържени/. Ако някой е стерилизирал сарми, моля да ми даде съвет.
- Sirena
- магьосник в кухнята
- Мнения: 3898
- Регистриран на: пет юли 11, 2008 8:31 pm
- :: 17 рецепти от Sirena
- :: 171 снимки от Sirena
- Местоположение: Варна
Преди години майка ми затваряше такива сърми, но бяха напълно сготвени и вареше бурканите само за капачката. Дано съм била от полза
"Бъди себе си, има достатъчно други хора."
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
Аз не правя сърми, а консервирам в буркани листа от зеле и цяла пролет си имам под ръка готови,варя ги 10 минути, но ако са готови сърми - под готови разбирам сварени, то тогава не повече от 5-10 минути, колкото за капачка трае стерилизирането.
- STELKINA
- магьосник в кухнята
- Мнения: 348
- Регистриран на: съб авг 15, 2009 8:38 pm
- :: 45 рецепти от STELKINA
- :: 222 снимки от STELKINA
- Местоположение: милано родом от сливен
Здравей Neli
На мен свекърва ми праща от БГ така в буркани но сърмите са напълно сварени . Готовото ястие се пълни в буркани и каза че вари бурканите 10 минути . Не само сърми но и кисело зеле със свинско. За това колко време траят не мога да ти кажа точно аз повече от 2 месеца не съм ги държала понеже свършват и после звънкаме да пращат пак . А да ти кажа и друго свекървата беше сложила във фризера листа за сърми и зелева чорба в шишета и като се прибрахме август ядохме сърмичкииииии
На мен свекърва ми праща от БГ така в буркани но сърмите са напълно сварени . Готовото ястие се пълни в буркани и каза че вари бурканите 10 минути . Не само сърми но и кисело зеле със свинско. За това колко време траят не мога да ти кажа точно аз повече от 2 месеца не съм ги държала понеже свършват и после звънкаме да пращат пак . А да ти кажа и друго свекървата беше сложила във фризера листа за сърми и зелева чорба в шишета и като се прибрахме август ядохме сърмичкииииии
- neli.mag
- магьосник в кухнята
- Мнения: 138
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
- :: 33 рецепти от neli.mag
- :: 136 снимки от neli.mag
- Местоположение: Кърджали
Много, много благодаря на всички, които откликнахте на моя зов за помощ! Да се отчета какво направих днес:
Запържих в по-голяма тенджера каймата хубаво, да не остане кръв и сок от нея, добавих ориза и вода в съотношение 1:2,5. Задушавах до готовност. Сипах сухи подправки. Като поизстина започнах да завивам сармите. Направих ги не много големи, но и не съвсем "хапки" . След това ги напълних в буркани като не ги тъпчех много - все пак да си останат цели сарми и да не се деформират. Стерилизирах 45 минути. Ще ги държа на студено. Ще заминат после при студента, където, надявам се, бързо ще бъдат изконсумирани.
Има още някоя зелка, но след замръзването от студа тая зима предполагам, че ще се развали бързо. Затова ще напълня и някой буркан със зелеви листа.
Това за фризера също е много добра идея. Досега не съм замразявала кисело зеле. Виж манджа със зеле и месо - да.
Даа, винаги си е по - добре да се консултира човек с повече весели готвачи! Благодаря ви!
Запържих в по-голяма тенджера каймата хубаво, да не остане кръв и сок от нея, добавих ориза и вода в съотношение 1:2,5. Задушавах до готовност. Сипах сухи подправки. Като поизстина започнах да завивам сармите. Направих ги не много големи, но и не съвсем "хапки" . След това ги напълних в буркани като не ги тъпчех много - все пак да си останат цели сарми и да не се деформират. Стерилизирах 45 минути. Ще ги държа на студено. Ще заминат после при студента, където, надявам се, бързо ще бъдат изконсумирани.
Има още някоя зелка, но след замръзването от студа тая зима предполагам, че ще се развали бързо. Затова ще напълня и някой буркан със зелеви листа.
Това за фризера също е много добра идея. Досега не съм замразявала кисело зеле. Виж манджа със зеле и месо - да.
Даа, винаги си е по - добре да се консултира човек с повече весели готвачи! Благодаря ви!
- mami48
- магьосник в кухнята
- Мнения: 6242
- Регистриран на: вт апр 14, 2009 9:40 pm
Нели, справила си се прекрасно, благодаря за милите думи.
- mamcheto61
- магьосник в кухнята
- Мнения: 185
- Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
- :: 195 рецепти от mamcheto61
- :: 1056 снимки от mamcheto61
- Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко
Малко съм закъсняла с отговора си ама да си кажа де!!!Нели аз когато готвя сърми си ги правя в една по-голяма тенджера и винаги ми остават сърми които слагам в поне 2 буркана и си ги стерилизирам 10 минути.Трайността им е доста време стояли са и 6-7 месеца защото са за синът,че като си дойде първо пита има ли сърми та да си вземе..По същия начин сега напролет като остане зеле и за да не се развали си правя готови сърми и си ги стерилизирам,а също така и си навивам листа за сърми,които използвам през лятото,а от зелето което остане след като обера листата го накълцвам и си натъпквам пак буркани,зелевите листа за сърми също хубаво ги натъпквам,запечатвам и стерилизирам 5 минути-за да не се преварят листата.Дано съм била полезна за следващ път когато решиш пак да си направиш сърми в буркани.
- neli.mag
- магьосник в кухнята
- Мнения: 138
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
- :: 33 рецепти от neli.mag
- :: 136 снимки от neli.mag
- Местоположение: Кърджали
mamcheto61, Много ти благодаря! Възползвах се и от твоя съвет за нарязано зеле днес!
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 10
- Регистриран на: чет яну 13, 2011 12:25 pm
Здравей Нели! Аз искам да ти кажа, че съм замразявала зелеви листа за сарми и зеле накълцано за готвене.Много е удобно и зелето има същият вкус. А колкото до стерилизирането на зелевите сарми и аз покрай теб научих нещо ново.Благодаря.