Хубаво телешко - от къде?

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Потребителски аватар
mamcheto61
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 185
Регистриран на: съб сеп 11, 2010 11:32 am
:: 195 рецепти от mamcheto61
:: 1056 снимки от mamcheto61
Местоположение: c.Cтрaнcко Хacковcко

Re: Хубаво телешко - от къде?

Мнение от mamcheto61 » ср ное 30, 2011 7:17 pm

Aliana написа:Kато цъкнеш на линка, от който е снимката, се отваря сайта на онлайн-магазина, който продава посочените стекове. Там пише, че са Rib Eye, т.е. рибица. Това не съм си го измислила аз. Не съм клала никога телета, говеда или каквото и да е друго животно. Но купувам за семейството си качествено месо от местни био производители. Посочените стекове се казват тук хое рипе, т.е. горно ребро, и са еквивалент на риб ай. Може да се купят с кост или без кост. Дискусии за това, дали е телешко или говеждо е имало вече много. И че има несъответствия, е факт. Например познатото на всички Телешко варено е всъсщност от говеждо месо. Не съм искала да засегна никого тук.
аз пък съм изумена че приемаш дискусията като засягане..Конкретно се говореше за сложената снимка на посочените пържолиИзображениеи питането на потребителката какви са и от къде може да се закупят..Всички знаем какво представлява рибицата ,нищо че аз нямам езиковите познания които всички вие имате,аз съм си проста селянка,но претендирам да знам някои неща от личен опит..Това ,че на вас ви продават вратно месо за рибица си е друг въпрос,разликата е в цената и много ясно контрафилето или рибицата е по-скъпа от вратното месо....Много добре видях какво пише за тия стекове..но ако ти ми намериш такава рибица с толкова мазнина ,евала ще ти кажа..защото предполагам всички сте си купували пастърма ,аджеба там да сте видяли такава мазнина каквато има в тия стекове..Тия стекове се получават точно от основата на врата,точно където свършва рибицата.Спирам повече да се обяснявам,продължавайте да си пазарувате рибица..пък ние тука ще си хапваме вратни пържоли..А между другото,не съм се засегнала ни най-малко ..не съм чак толкова тънкообидна, ако обаче ти Рали се чувстваш засегната от моите изказвания бих искала да приемеш извиненията ми. :?


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » чет дек 01, 2011 2:44 am

Момичета, ясно е че има разлика в понятията - това на което ние казваме телешко на други места му казват beef (говеждо), пък това на което те казват телешко ние му казваме месо от сукалчета/млади телета (?). Не бих казала, че има "правилно", все пак това са си особености на понятията в различни езици. Важно е при преводи на рецепти и когато си в чужда страна и се оглеждаш къде е телешкото :huh: :)

За месото от снимката, с която започнахме - погледнете и цената ($60 на кг) :o , това със сигурност не е нормалната цена на телешкото... Това е някакво специално месо с много висок рейтинг. Интересно ми е дали авторката би си го купила на тази цена :) Аз не бих и може би това е част от отговора защо не може да го намери по магазините.

Колкото до рибица или врат - не забравяйте, че има разлика в стандартите за разфасоване на животни. Кое какво е и откъде започва и свършва може да се различава.

maniuni
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 4
Регистриран на: пон ное 28, 2011 5:30 pm

Мнение от maniuni » чет дек 01, 2011 12:39 pm

Благодаря на всички за отговорите, доколкото разбрах търся вратни пържоли. Не съм виждала по магазините, затова ще си потърся при производител.
Последна промяна от vg на пет дек 02, 2011 3:03 am, променено общо 1 път.
Причина: реклама

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 220
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 653 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнение от ma_rri_na » чет дек 01, 2011 8:40 pm

Момичета , много сте яки :thumup: :thumup: Философията учи,че в спора се ражда истината - от mamcheto61, Aliana, xevi научи толкова много ! Благодаря Ви . По принцип много не правя телешко, защото последния път мисля, че варих говеждо от времето на Оцеола и Чингачук. Изключително полезни ми бяха Вашите мнения. maniuni линка е хубав . Отлично е , че в България има такива ферми с такова предлагане на месо. Вярно , че ми е малко далечко, но се надявам че ще има такива ферми и по- близо до Варна.


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » пет дек 02, 2011 3:02 am

Хе-хе-хе ma_rri_na, много смешно с твоето говеждо от времето на Оцеола и Чингачук, макар сигурна съм, че на теб хич не ти е било смешно.

Темата е много интересна и още не сме я затворили :)

maniuni, благодаря ти, че я започна, но ще ти изтрия линка, че гледам само за тази тема се регистрира, нещо не мисля, че само споделяш какво си открила :) Ще те помоля и без повече реклама в сайта.

Който иска може да потърси в google за екоферми или биоферми - дали е по-качествено месото отколкото в магазините... не знам.

maniuni
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 4
Регистриран на: пон ное 28, 2011 5:30 pm

Мнение от maniuni » пет дек 02, 2011 2:39 pm

Съжалявам за рекламата, опитах се да питам за впечатления всъщност. Наистина се регистрирах специално за да попитам за телешко, не виждам какво лошо има :)
Та - ако някой знае къде се продават вратни телешки пържоли да ми пише съобщение :) Не съм сигурна за това био месо, колко е био защото съм търсила и друг път и доколкото знам все още няма такова в България, но може и да не е така вече.

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 407
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » пон дек 05, 2011 5:45 am

За да обобщим какво измислихме до тук по темата:

- на снимката са пържоли от рибицата. Толкова мраморирано* месо в рибицата се получава от специални породи говеда, на специален хранителен (а може и двигателен) режим. Дали има такива в България - не знаем, но може би ТОЧНО такива не (по $60 килото). Все пак човек може да се разтърси по магазините и месарниците.
- хубави и шарени пържоли са вратните пържоли, могат да се използват вместо тези от рибицата (няма да е същото).

maniuni, дано да сме ти били полезни и сподели какви са били резултатите от търсенето ти :)

* мрамориране - този термин идва от английски marble, аз бих си използвала думичката на български - шарено месо, но го видях това мрамориране на няколко други сайта на български, така че може да е навлязъл така в нашия език, знам ли :huh:

maniuni
любител с ренде
любител с ренде
Мнения: 4
Регистриран на: пон ное 28, 2011 5:30 pm

Мнение от maniuni » пон дек 05, 2011 5:47 pm

намерих си една месарница на Красно село, имат всякакви чудеса, даже телешка глава, та отивам да ги разпитвам за мраморно месо :D стискайте палци

sechkin
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: пет фев 24, 2012 2:53 pm

Мнение от sechkin » пет фев 24, 2012 3:07 pm

Ако искате прясно тележко месо,може да позвъните на 0894/38/48/72,ние сме от село имаме теле,доста голямо.Искам една част да си остане за вкъщи а останалото да продам ако някой се интересува може да позвъни.

E_Nikol
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: ср окт 25, 2017 3:15 pm

Мнение от E_Nikol » ср ное 08, 2017 3:48 pm

В магазините вече е много спорно какво се предлага, особено с последните новини за антибиотиците... Предпочитам да подкрепям българското производство. От много места съм взимала и от хора на село и вкусовете са уникални. В последно време поръчахме от Бредас говеждо и Ви кажа заслужава си.


Отговори