Аз познавам една сладурана тук от сайта, за която анатомията на животните е ежедневие, понеже тя е доктор по ветеринарна анатомия (май така се казва... извини ме златна, ако погрешно обясних професията ти). Жалко, че не се е включила да обясни.
Пилето си има плешки като част от анатомията, но те не играят роля в кулинарията.
Плешките са костни лопатки високо на гърба, почти на нивото на вратните прешлени. Има някакъв плешечен пояс. Това сега го прочетох в един сайт за орнитолози. Към плешките са свързани горните крайници, при птиците това са клилете. Тъй като крилете се задвижват от гръдния мускул, а не от гръбния, птиците имат силно изразени гърди и почти никакво месо на гърба.
Гърдите на птиците се наричат още филе и са около 35 % от цялото тегло. Гърбът, особено горната част, не играе роля в разфасоването, най-много след отделянето на гърдите целият гръден кош, наречен още фенер, да се ползва за варене на бульон.
Бутовете на пилето имат много и различни малки мускули, отделени един от друг с тънки слойчета мазнина, невидима, но играеща голяма роля за вкуса. Бутовете са горен и долен, като долния се нарича още (по народному) копан.
При всички животни важи едно интересно правило - колкото по-използвана е една част от анатомията, т.е. колкото по-натоварен е мускулът, толкова по-червено е месото му. Тъй като пилетата не летят, a вървят, месото на гърдите им е светло, а на бутовете е червено. Съвсем не е така при патиците например - гърдите на патиците са с тъмно, червено месо, защото те летят и ползват гръдните си мускули. Но пък бутовете им нямат чак толкова месо.
Имам схема, за жалост на немски и някои от понятията даже не съм ги чувала на български...все пак я качвам и ще преведа, доколкото мога.
1) Brust Гърди
1a) Außenfilet Външно филе
1b) Innenfilet Вътрешно филе
2) Keule Бут
2a) Oberkeule Горен бут
2b) Unterkeule Долен бут
3) Flügel Крило
4) Rücken Гръб
5) Pfaffenschnittchen буквално : Попски отрязък, Попски къс
6) Bürzel Трътка