Фла - холандският национален десерт

Дъра-бъра за всичко в кухнята
Отговори
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Фла - холандският национален десерт

Мнение от Aliana » вт май 03, 2011 4:48 pm

Фла – холандският национален десерт

Всеки, с когото съм говорила досега и който е пробвал фла, го харесва.

Фла (Vla, да не се бърка с испанския Flan) е холандско сладко ястие, което може да се опише като нещо средно между сос и крем (пудинг). Консистенцията му е кадифена, тече гъсто и не е много сладък. Най-популярни са вкусовете ванилия и шоколад, но фла има в най-малко 20 различни вкусови варианта.
За холандците фла е ежедневен продукт, като хляба и млякото. В много домакинства след вечерята съвсем естествено следва фла. Фла може да се яде самостоятелно, но има много начини за комбинация, като някои от тях са си направо самостоятелни ястия, като например флафлип (vlaflip), при което във висока чаша се сипват последователно червен гъст плодов сироп, кисело мляко и жълт (ванилов) фла. Друг популярен начин за консумация е с натрошени горчиви макрони (почти същите като италианските амаретини), с боровинки, с натрошени целувки, с шарени захарни пръчици, с ябълков мус, с карамелов сироп или със ситни шоколадови топченца (Bolletjes).
Фла се продава в Холандия в картонени опаковки като прясното мляко, като има и така нарчения Двоен фла и Троен фла . Двойният фла е най-често комбинация от ванила и шоколад, или ягода-ванила, или ванила-карамел. Тройният е например шоколад-ванила с ягодов сос или ванила-ягода с карамелов сос. Различните компоненти са разделени в опаковката и се смесват едва при изливане, като правят интересни десени. Фла, който е и без ванилен аромат, се казва Blanke Vla (чист фла) или фла натуреел.
Сезонно се предлагат различни вкусове – ябълка с канела, круши с канела, праскова, лимон, гозде, малини. Много популярен е и фла с вкус на кафе (hopjesvla), а за националният празник се приготвя оранжев портокалов фла. Фла може да се приготви и с добавка на сметана, като тогава се казва Slagroom Vla (фла с бита сметана).

Особеното на фла не е нито съставът му, нито приготвянето. Особеното е консистенцията му. Фла се приготвя от мляко, яйца и нишесте, а индустриално приготвеният е най-често без яйца.

Ето една рецепта за фла:

1 л мляко
3 бр. Яйца
50 г захар
25 г нишесте
1 шушулка ванилия

В няколко лъжици студено мляко се размива нишестето. Останалото мляко се кипва заедно с разрязаната по дължина шушулка ванилия. Оставя се да се поохлади и се вади ванилията. Яйцата се разбиват със захарта на гъста пяна. Биейки, се слага размитото нишесте, следват няколко лъжици горещо мляко, като се бърка непрекъснато, за да не се свари жълтъкът. Тази смес се връща в горещото мляко, на тънка струйка, като се бие с тел. Тенджерата се връща на котлона и се кипва отново. Вари се около минута и се сваля. Биенето с телта е непрекъснато, като продължава и след свалянето от котлона още около 3 минути. Цялата тенджера се охлажда, най-добре в студена вода, като се бърка переодично, за да не хване кожична. Едва когато спре да излиза пара, може да се спре разбъркването.
Част от млякото може да се замени със сметана. Фла може да се консумира още топъл, но традиционно се яде силно охладен.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
www.facebook.com/artandhobby


Отговори