Страница 13 от 14

Re: Провал в кухнята! [2]

Публикувано: ср апр 02, 2014 1:15 am
от CVETETO3101
mimidani1234 написа:чушки се развалят когато има тор повече от необходимото когато се пекат в много топло време и не се стерилизират веднага зависи и от капачките по добре по скъпи но сигурни солят се и се варят 15 минути
mimidani1234 - от моя опит досега топлото време и моменталическата стерилизация не оказват влияние върху развалянето. Напротив, след като ги изпека и обеля, задължително ги оставям да се отцедят за 1 нощ в цедка (ако е по-голямо количеството в пластмасови щайгички с дупки). После стерилизирам най-малко 30 мин.
Преди години имах провали при стерилизация - бомбираха ми буркани, докато една съседка не ме открехна на номера за отцеждането. :thumup:
Другият начин е без стерилизация - пак печени, белени, отцедени и в найлоново пликче във фризера. Запазват се до 2-3 години безпроблемно. Трябва да са здрави месести капии.
Третият начин е в буркан от компот на дъното се слагат 2 аспирина размити в 1-2 с.л. вода. Пекат се чушки почистени от дръжки и семки на чушкопека и се нареждат една по една (по реда на печенето) без да се белят в буркана,като се натъпкват с чукало - да си пуснат сока и да няма въздух между тях. Докато се пече следващата чушка, буркана се покрива с капачка. Аз пека на 2 чушкопека едновременно за по-бързо. Когато буркана се напълни - отгоре слагам пак 2 аспирина в 1 с.л. вода. Бързо се затваря буркана със затварачката и се обръща на капак. Обикновено нареждам няколко буркана в тавичка (за всеки случай ако нещо реши да протече ако не съм затворила добре) и във фурната на 100 градуса за 10-15 мин. После изключвам фурната и оставям да изстинат в нея върху капачка. Досега не ме е подвеждал и този начин. Зимата вадя, беля и готвя. Но най-бързия начин е във фризера.
А топлото време въобще не ме притеснява - август и септември слагам чушки.
:thumup: :hungry:

Re: Провал в кухнята! [2]

Публикувано: ср яну 21, 2015 4:27 pm
от Sirena
С малък шприц стават тулумбени йероглифи :D Открих нов начин на оформяне :yee:
21012015112.jpg

Re: Провал в кухнята! [2]

Публикувано: ср фев 11, 2015 11:40 am
от teditodorova
И аз исках да се похаля с пълния си провал на украса на торта с парено тесто.Аз ли не го направих както трябва не знам,ама нищичко не се получи.Със гордо вдигната глава казвам,че си беше пълен провал...Ама не мога да кача снимката,не знам как става.

Re: Провал в кухнята! [2]

Публикувано: съб мар 07, 2015 5:19 pm
от cookingtime
Голям провал е като не вземеш точните продукти и точени кори!! :D :) ;)

Re: Провал в кухнята! [2]

Публикувано: пет сеп 11, 2020 9:23 pm
от cooker
провалът в кухнята не е проблем, само всички роднини бяха живи и здрави и се виждаха възможно най-често

Re: Провал в кухнята! [2]

Публикувано: пет мар 05, 2021 11:01 pm
от ma_rri_na
Отдавна не ми се беше случвало такова нещо.
Рецептата е за " Печени тулумбички"

https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%8 ... 0%BB%D1%83

При мен, тези тулумбички не се получиха изобщо. Почвам отзад-напред :
- При печене олиото, което се отдели от тулумбичките беше близо 50 мл.
- А самите " тулумбички" бяха твърди, като силно запържен хляб, не се бяха надули изобщо, каквито ги шприцовах, такива ги и извадих, даже и с по -малък обем. Ако бяха еклери, цялата тава щеше да е пълна.
- Има наченки на известно бухване, но предполагам че се дължи на бакпулвера, който не е описан в продуктите, но е описан в приготвянето.
- Въпреки дългото печене "нещото" наречено тулумбички, бяха отвътре сурови. До момента не бях опитвала нещо с такава консистенция - хем ронлива, хем сбита.
- И накрая, тестото с тази половин литър вода към 300 г брашно се получи кашесто и рядко. Правила съм парено тесто по 5-6 различни рецепти, и с олио, и с мляко, и с масло, та даже единият път сложих и свинска мас, но до момента такова чудо не ми се е получавало.
Как ми се иска да изкрещя :
"Добре бе хора, като качвате рецепти и снимки, не мислите ли че някой може и да се опита да ги направи подведен от снимките. Не ми е толкова за продуктите, не са повече от 3-4 лв., отколкото за труда, да губя близо 2 часа, а накрая резултата да е нулев."
А избрах тази рецепта, защото съпругът ми поиска нещо сиропираничко , а и харесва тулумбички, а не еклери, а аз пък никак не харесвам тези тулумбички да ги пържа. От сега нататък решение разбира се има - когато съпругът ми поиска нещо сиропирано, има готов запечен кадаиф от магазина, а не аз да почвам да правя нещо със съмнителни количества на продуктите и получаващо се рядко тесто.
А и още се чудя дали тези " тулумбички" да ги сиропирам или да отидат при кучето пазач на съседите по лозе, което яде всичко, че да си хапне животинката нещо мазничко и твърдичко с яйца.

Изображение

Re: Провал в кухнята! [2]

Публикувано: съб мар 06, 2021 8:21 am
от Black_Beret
Марина, точният източник на рецептата е ТОЗИ. Във "Веселия готвач" също има потребител marchela_vs, която, ако съдя по имената е и авторката на рецептата от блога. За съжаление не е публикувала нищо от октомври 2018 г. У дома сме пробвали няколко нейни рецепти и са се получавали... :thinking:
Разликата в двете рецепти е изпуснатото пакетче бакпулвер, което в повечето случаи е 11 гр. и съотношението вода/захар за сиропа. Странно е, че тулумбичките ти не са се надули. Аз по подобен начин правя заливка за мусака, но слагам прясно мляко вместо вода и обикновено тя излиза от тавата да ме търси, а е без бакпулвер. Като гледам съотношението на течните и сухите продукти е горе-долу еднакво.
Не виждам, някаква основна грешка в рецептата - би трябвало да се получат... :? Ще гледам да я пробваме тези дни - всички у дома обичаме толумбички (ама да ги ядем, а не да ги правим)! :hungry:

Re: Провал в кухнята! [2]

Публикувано: съб мар 06, 2021 9:47 am
от ma_rri_na
Не съм търсила в източника рецептата, защото не мислех че разлика ще има. Сега като погледнах, видях че и там на снимките сиропираните тулумбички не са се надигнали много в сравнение с шприцованите в тавата.
За мен основната грешка е голямото количество мазнина. Тя си и изтече при печене.
Погледнах в "Рецептурник на ЗОХ" и там за тиквени дръжки, бене суфле и пържени топки в сироп, беше дадено 450 мл вода към 250 г брашно. По принцип, тъй като се пържат, тестото е по рядко. Но...там за мазнина беше зададено от 50 до 60 г масло или мас или растително олио. За еклери тестото е по гъсто, защото се пекат.
И в този Рецептурник, и тулумбичките и бене суфле се пържат в 200 мл олио.

Re: Провал в кухнята! [2]

Публикувано: съб мар 06, 2021 3:43 pm
от Black_Beret
Аз винаги проверявам източниците, дори търся и други. :wink: Примерно тук съм засичал няколко такива рецепти - посочен източник, но сбъркано описание или сбъркани количества, които водят до провал. Като открия такива, пиша на Неви или Павел и те коригират което е нужно. :)

Re: Провал в кухнята! [2]

Публикувано: съб мар 06, 2021 11:14 pm
от ma_rri_na
По принцип, не съм чак толкова упорит човек, но тъй като разполагах с литър неизползван захарен сироп и съпруг на когото му се ядяха тулумбички/саварини, :D направих пареното тесто отново с промени в продуктите по мое усмотрение :
- 350 мл вода,
- 100 мл олио и 50 г свинска мас.
Изображение

А това е пареното тесто, като бакпулвера го сложих след яйцата, ей така от куртоазия, като не мисля че от него ще има нужда . Само да отметна, че тестото стана много мазно.
Изображение
Резултата, такъв какъвто трябва да се получи.
Изображение
Сравнение между двата опита
Изображение
И накрая тулумбичките, залети с врял сироп, които очевидно ще се хапнат утре.
Изображение
:thumup: :clap: Вече не е "Провал в кухнята"

Между другото точният линк на рецептата "Печени тулумбички " е :
Печени тулумбички

Black_beret , не зная дали някой от администраторите ще промени продуктите, но аз съм си записала под pdf формат разпечатка на рецептата, с коментар на моите поправки в нея. Така че, аз имам работеща рецепта на печени тулумбички, която най вероятно ще я ползвам и занапред :wink: .