Старата тема стана много дълга, явно провалите в кухнята не са толкова рядко явление
В тази тема продължаваме да си признаваме грешките ...
Провал в кухнята! [2]
- vg
- Администратор
- Мнения: 553
- Регистриран на: съб авг 04, 2007 11:07 am
- :: 3362 рецепти от vg
- :: 218 снимки от vg
Провал в кухнята! [2]
Екипът на "Веселият Готвач"
- Pavel
- шеф на кухнята
- Мнения: 908
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 11:04 am
- :: 26 рецепти от Pavel
- :: 393 снимки от Pavel
- Контакти:
Преди много време пуснахме статията Най-странните плодове и зеленчуци, при писането на въпросната статия научихме нови и интересни неща. Нещото, което ни направи най-голямо впечатление бяха отзивите за плода ДУРИАН. Каквито сме си любопитни - решихме, че някога трябва да го пробваме това чудо.
Преди няколко дни имах път през една от китайските улици в града и се сетих, че в техните плод-зеленчуци продават дуриани. Купих един, избора не беше труден - всичките ми изглеждаха еднакви - като голям бодил. Горд го занесох вкъщи, пътувал е чак от Тайланд.
Още преди да го разопаковаме се усещаше лека странна миризма от него. Сложихме го на дъската и след малко чудене как точно да го разрежем, решихме - през средата.
Не е труден за рязане, кората е по-мека от кора на диня. Вътре се оказа, че има 4 камери с светло-жълтеникава пихтиеста маса, в която имаше общо поне 7-8 семки.
Миризмата отначало беше леко неприятна, но все пак трябваше да го опитаме и на вкус. Смело задълбах в меката маса и с характерно "джвак" извадих парче. Аз като смел мъж изядох първата хапка. Отначало не можах много да осъзная какво съм лапнал, даже се наложи да си взема още малко. Голяма грешка. По моя преценка вкусът на дуриана е развален печен лук, престоял няколко седмици в тоалетна. Неви хапна по-малко и от мен (може би е по-схватлива?) и в общи линии е съгласна с определението ми.
Спогледахме се и вече беше ясно - това трябва да го изхвърлим веднага. Миризмата вече се беше разнесла в цялата кухня, докато съберем всичко в торбички и го изхвърлим в кофата навън някакси се беше пропила и в носа ми. Цяла вечер след това при всяко вдишване нещо ми напомняше на развален лук, въпреки че се мих много пъти.
Изводът е един: този плод наистина е твърде екзотичен за нашият вкус.
Вече напълно разбирам хората, които са забранили дурианите да се пренасят в градския транспорт в Сингапур...
Някой друг престрашавал ли се е да опита дуриан? Ако не сте - най-вероятно нищо не сте изгубили
Преди няколко дни имах път през една от китайските улици в града и се сетих, че в техните плод-зеленчуци продават дуриани. Купих един, избора не беше труден - всичките ми изглеждаха еднакви - като голям бодил. Горд го занесох вкъщи, пътувал е чак от Тайланд.
Още преди да го разопаковаме се усещаше лека странна миризма от него. Сложихме го на дъската и след малко чудене как точно да го разрежем, решихме - през средата.
Не е труден за рязане, кората е по-мека от кора на диня. Вътре се оказа, че има 4 камери с светло-жълтеникава пихтиеста маса, в която имаше общо поне 7-8 семки.
Миризмата отначало беше леко неприятна, но все пак трябваше да го опитаме и на вкус. Смело задълбах в меката маса и с характерно "джвак" извадих парче. Аз като смел мъж изядох първата хапка. Отначало не можах много да осъзная какво съм лапнал, даже се наложи да си взема още малко. Голяма грешка. По моя преценка вкусът на дуриана е развален печен лук, престоял няколко седмици в тоалетна. Неви хапна по-малко и от мен (може би е по-схватлива?) и в общи линии е съгласна с определението ми.
Спогледахме се и вече беше ясно - това трябва да го изхвърлим веднага. Миризмата вече се беше разнесла в цялата кухня, докато съберем всичко в торбички и го изхвърлим в кофата навън някакси се беше пропила и в носа ми. Цяла вечер след това при всяко вдишване нещо ми напомняше на развален лук, въпреки че се мих много пъти.
Изводът е един: този плод наистина е твърде екзотичен за нашият вкус.
Вече напълно разбирам хората, които са забранили дурианите да се пренасят в градския транспорт в Сингапур...
Някой друг престрашавал ли се е да опита дуриан? Ако не сте - най-вероятно нищо не сте изгубили
Aut viam inveniam aut faciam
- gigi.2000
- магьосник в кухнята
- Мнения: 840
- Регистриран на: нед юни 07, 2009 11:54 pm
- :: 15 рецепти от gigi.2000
- :: 39 снимки от gigi.2000
- Местоположение: Русе,Щръклево
- i4eto3421
- магьосник в кухнята
- Мнения: 892
- Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
- :: 89 рецепти от i4eto3421
- :: 507 снимки от i4eto3421
И аз не съм опитвала,даже не съм и виждала такова нещо......но явно не съм загубила.
Аз имах такъв опит с една подправка смес от:черен пипер,морска сол,лимонова кора,чесън,чили,семена горчица.Купих си я заради мелничката/бурканчето беше с мелничка/ Това беше най-ужасното нещо,което съм помирисвала до сега.Даже само като се сетя ми става лошо.
Аз имах такъв опит с една подправка смес от:черен пипер,морска сол,лимонова кора,чесън,чили,семена горчица.Купих си я заради мелничката/бурканчето беше с мелничка/ Това беше най-ужасното нещо,което съм помирисвала до сега.Даже само като се сетя ми става лошо.
- BABY
- магьосник в кухнята
- Мнения: 494
- Регистриран на: пет юни 13, 2008 9:46 am
- :: 457 рецепти от BABY
- :: 1598 снимки от BABY
- Местоположение: ХАСКОВО
- Контакти:
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
BABY, не беше развален, просто е наистина необичаен плод - това беше и причината да искаме толкова много да го пробваме От описанията, които бяхме чели знаехме, че има възможност да е много гаден, но пък иначе къде ще е тръпката
i4eto3421, вкъщи имаме една подправка (хинг - индийска), с която се сдобихме наскоро. Смрадта й е ужасна, на мен ми става лошо от нея - но преди да реша да я изхвърля прочетох за какво се използва и този й аромат е нормален, но при топлинна обработка се променя и ставала много приятна. Сега стои затворена в бурканче и в две плътно завързани пликчета (едно се оказа недостатъчно) и си чака реда. Все още не е за тази тема
i4eto3421, вкъщи имаме една подправка (хинг - индийска), с която се сдобихме наскоро. Смрадта й е ужасна, на мен ми става лошо от нея - но преди да реша да я изхвърля прочетох за какво се използва и този й аромат е нормален, но при топлинна обработка се променя и ставала много приятна. Сега стои затворена в бурканче и в две плътно завързани пликчета (едно се оказа недостатъчно) и си чака реда. Все още не е за тази тема
- i4eto3421
- магьосник в кухнята
- Мнения: 892
- Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
- :: 89 рецепти от i4eto3421
- :: 507 снимки от i4eto3421
Xevi обърнах внимание,но нищо,съвсем обикновенна подправка за овкусяване на всякакви ястия.Направо като се сетя,че дадох 4.85лв.за нея .
А тъй като съм тук да се запиша по сериозно :oops: .Вчера направих кекс/който съм правила много пъти до сега/и ми остана клисав,не се изпече,дори и след 1 час оставаше по клечката при проверка.Не мога да си обясня :shock:
А тъй като съм тук да се запиша по сериозно :oops: .Вчера направих кекс/който съм правила много пъти до сега/и ми остана клисав,не се изпече,дори и след 1 час оставаше по клечката при проверка.Не мога да си обясня :shock:
- cvetkQ
- виртуоз с тиган
- Мнения: 114
- Регистриран на: пет окт 15, 2010 10:41 pm
- :: 6 рецепти от cvetkQ
- :: 2 снимки от cvetkQ
- milena75
- магьосник в кухнята
- Мнения: 1677
- Регистриран на: чет юни 17, 2010 11:59 am
- :: 64 рецепти от milena75
- :: 279 снимки от milena75
Тази сутрин правих Палачинки с кисело мляко, любимите на дъщеря ми са. Не ги правя за първи път и винаги са ставали чудесни, никога съм нямала проблем с обръщането, но днес беше пълен провал:thumdown:, всяка една се късаше и изгаряха. Развали ми се настроението за целия ден .
- mimoza784
- магьосник в кухнята
- Мнения: 57
- Регистриран на: пон яну 25, 2010 3:49 pm
- :: 83 рецепти от mimoza784
- :: 509 снимки от mimoza784
Едни от последните ми провали в кухнята са поради голямата ми неопитност в тестените изделия. Бях решила, че е крайно време да се престраша и да се понауча на нещо в тази насока. Поразрових се из сайта за някоя лесна рецепта и първото, на което попаднах беше 5-минутно хлебче Пълен и абсолютен провал Нищо не стана както трябва - нито тестото, нито втасването . . . нищо. В крайна сметка го сложих да се пече, но естествено не ставаше за ядене :oops:
Не се отказах от опитите Другата рецепта, която пробвах беше Курабийки *Забързаната домакиня* . Отначало всичко изглеждаше чудесно. Тестото се получи уж идеално на външен вид. Наредих в тава да се пекат. Обаче, кой да ти прочете, че трябва да са далеко една от друга курабийките, защото при печенето увеличават размера си. Това как да е, не станаха толкова зле. Като се изпекоха успях да ги отделя и на външен вид не беше толкова плачевно състоянието им. Мъжо първи реши да рискува и да опита една. За малко не си счупи зъба в опит да отхапе Добре че беше предупреден, че ми е за сефте
Ужасно много ми се иска да направя някоя пита или кифлички, но след тези меко казано провали не смея Знам си, че само ще е разхищение на продукти и загуба на време
Моля, помогнете на неуката :oops:
Не се отказах от опитите Другата рецепта, която пробвах беше Курабийки *Забързаната домакиня* . Отначало всичко изглеждаше чудесно. Тестото се получи уж идеално на външен вид. Наредих в тава да се пекат. Обаче, кой да ти прочете, че трябва да са далеко една от друга курабийките, защото при печенето увеличават размера си. Това как да е, не станаха толкова зле. Като се изпекоха успях да ги отделя и на външен вид не беше толкова плачевно състоянието им. Мъжо първи реши да рискува и да опита една. За малко не си счупи зъба в опит да отхапе Добре че беше предупреден, че ми е за сефте
Ужасно много ми се иска да направя някоя пита или кифлички, но след тези меко казано провали не смея Знам си, че само ще е разхищение на продукти и загуба на време
Моля, помогнете на неуката :oops: