Страница 1 от 2

Тученица

Публикувано: съб юли 17, 2010 5:31 pm
от tillia
Ето какво най-кратко намерих за "Тученица":
Тученица-съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове,а изобилието на полиненаситени мастни киселини,съдейства за очистване на съдовете от холестериновите отлагания,предпазва от атеросклерозата и съдовите усложнения при захарна болест. Тонозираща и хормоналностимулираща !
Външно : за кръвоспиране и срещу алергии !
С тученица са правят салати, използва се за супи и ястия.

ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

Публикувано: съб юли 17, 2010 6:30 pm
от gigi.2000
Ина,тази Тученица сякаш съм я виждала из градините.Или греша?

Публикувано: съб юли 17, 2010 8:44 pm
от tillia
Точно така. Считаме растението за плевел, както много билки. Преди много време четох в някакъв вестник за нея, но нямаше снимка и не бях сигурна, че става въпрос точно за това растение. Сега много ме заинтригува, а и видях че има доста рецепти с нея. Така че ще се поразровя.

Публикувано: съб юли 17, 2010 9:27 pm
от tillia
Ето снимка и на Калдаръмче
Изображение

Публикувано: съб юли 17, 2010 11:09 pm
от Makaweli
Интересно, това растение "тученица" при нас също се знае като плевел и то доста "нахален". Дори не знаех че има полезни свойства :shock:
А за калдъръмчето зная - то е много красиво цвете :)

Публикувано: нед юли 18, 2010 6:15 pm
от BABY
Хи,хи,хи, :P ,моята свекърва най-редовно прави баница с тученица.Мъжа ми много я обича,но аз...викам и кокошкина трева,защото и кокошките доста си я обичат :) А в селото на мъжа ми и казват още "баирско зеле"-незнам защо,и от там на баницата-зелник.:) :)

Публикувано: нед юли 18, 2010 9:13 pm
от tillia
Намерих доста рецепти с тученица.Оказа се препоръчван и употребяван "плевел". Веси, качи рецепта за баницата. Намерих една на д-р Михайлов. Сега и аз ще търся тученица, за да направя някоя от рецептите. Имам на балкона калдаръмче, откъснах едно листо /ако може да се каже "листо" и го пробвах - леко кисело/. Само че не знам може ли да се яде, да не е отровно. :? Не можах да намеря информация специално за него.

Публикувано: пон юли 19, 2010 12:40 pm
от mimsi
Направо ме шашкате с тази инаформация!Поредния плевел,който се оказва не само годен за ядене,ами и много полезен!
Е,аз не бих пробвала,но благодаря ви за полезната информация!

Публикувано: ср юли 21, 2010 2:09 pm
от didok
Моята майка работи в Гърция,от 10г.,в началото,като нов работник ,който иска да направи добро впечатление беше оплевила целия двор с тученица!!!А като се прибрал чорбаджията беше изпаднал в ужас-къде им е изчезнала салатата?!Там я приготвят със зехтин и лимон,след като я попарят!

Публикувано: чет сеп 16, 2010 1:33 pm
от buci
Баба ми разказваше как едно време когато не познавали спанака използвали тученицата и приготвяли "зеле" с нея. Сигурно вече се питате какво е "зеле"... :D Ами ... това е судена супа като таратор, та вместо краставица се използва лапад, спанак или цвеклови листа- сварени и задушени в малко олио. Отдавна вече никой по нашия край не ползва тученицата за храна, но пък името ЗЕЛЕ се е запазило. :chef: