Страница 1 от 1

Креп

Публикувано: пет фев 22, 2008 10:01 am
от korneliq
Здравейте,
Реших да споделя с вас няколко идеи за приготвяне на Креп, но искам и да разкажа малко по-подробно за самия сладкиш.
Не мога да се ориентирам точно къде да го опиша във форума :oops:
Разчитам на вас :D ...и така...започвам :D


КРЕП - Това понятие означава много тънка палачинка. След изпичане стават тънки, като оризова хартия при положение, че точно е спазено упътването за тяхното приготвяне.
Креп е много ефектен десерт, който чрез фламбиране придобива още по-деликатен вкус и аромат.
Плънката може да бъде различна.

Основна реепта за креп:

150 г брашно
3 яйца
750 мл прясно мляко/част от млякото може да се замени с разтопено масло/
щипка сол

Всички продукти се разбиват един час преди да се приготвянето . За целта се използва миксер, тъй като при ръчното разбиване се налага сместта да се прецеди през ситна цедка.
Тиганът за приготвяне на креп не е много голям, обикновенно с диаметър 12-18 см, като оптималния размер е 15 см.
И така крепът не е само тънък, но има и определени размери. Напълнени и увити, тези тънки палачинки могат да се поберат в по-голямо количество в тигана за фламбиране.
Предвиждат се по 2 броя за порция.
Удобство е и това, че приготвяме тестото преди да са дошли гостите.
Самото фламбиране е едно ефектно представление пред гостите и вие ще оберете всички овации .

Креп с кайсии

мармалад от кайсии, 20 мл кайсиев ликьор или коняк
Приготвените тънки палачинки се намазвта с мармалада от кайсии и ги увиваме. Подреждаме ги втигана за фламбиране. Предварително подгряваме алкохола, наливаме го върху палачинките и го запалваме. Разклащаме съда от време на време и изчакваме алкохолът да изгори.
Поръсва се обилно с пудра захар в момента, в който пламъчетата догарят.
Сервират се по 2 броя в индивидуална чиния.
Вкусът е превъзходен.

Креп " Нормандия"
1-2 ябълки
50г стафиди
100 мл бяло вино
20 мл ром

Ябълките се нарязват на малки купчета и се задушават, заедно със стафидите в бялото вино, да омекнат. Сместта се отцежда и се напълват палачинките.
Подреждат се в тигана за фламбиране, заливат се с подгретия ром и се запалва.



Информацията, която ви поднасям, заимствах от книгата " Ястия на грил" .
Надявам се че ще бъде интересна за нашите потребители.
С поздрав Корнелия :D