Страница 1 от 2

Различни видове фасул

Публикувано: съб апр 17, 2010 11:58 pm
от Aliana
Здравейте!

Аз лично знам на български само няколко имена на различни бобови семена.
Може ли някой да ми помогне с имената? Слагам снимки и ги номерирам - който знае, моля ви, да ми каже номера и името.

Благодаря ви!

Изображение

13
Изображение


10
Изображение

3
Изображение

8
Изображение

12
Изображение

4Изображение

5
Изображение

1
Изображение

Различни видове фасул

Публикувано: нед апр 18, 2010 11:34 am
от zllate
След векове кръстоски и подбор днес са класифицирани над 170 сорта фасул, различаващи се по цветове, размери и форми на шушулките и/или бобчетата. В България най-разпространен е белият фасул. Нашият принос за света е родният патентован сорт - смилянски фасул. В световен мащаб най-много се консумира червен, бял и розов.

Ето няколко сайта със снимки на сортове фасул:
http://www.parallax999.com/bob/
http://hamhum.net/content/view/558/79/

Според мен, но не мога да бъда на 100% сигурна
№ 2 е бял боб плосък
№ 5- боб лима или мунг
№11-боб адзуки(червен азиатски боб)
№12-бял боб салатен

Публикувано: нед апр 18, 2010 11:52 am
от Aliana
Благодаря ти, Злате! :)

С удоволствие прочетох информацията, а сайтовете, които си ми дала, са вече във фаворитите :thumup:


Човек не спира да се учи, за радост :)

Поздрави и приятен ден!

Публикувано: нед апр 18, 2010 12:22 pm
от zllate
Благодарение на темата ти и аз прочетох интересни материали за боба и бобовите култури.
Приятен ден и на теб! :)

Публикувано: нед апр 18, 2010 1:23 pm
от gabi_2000
№13 е боб бакла

Публикувано: нед апр 18, 2010 1:31 pm
от Makaweli
Да, 13 номер е наистина бакла - ето какво пише в Уикипедия за нея:

Бакла (на латински Vicia faba и Faba vulgaris, също Чер боб) е едногодишно тревисто растение от семейство Бобови. Култивиран е от човека още в праисторическа епоха. Растението е разпространено в Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Използва се за храна, фураж, зелено торене и сурогат на кафето. Височината на стеблото достига до 1,5 m. Цветовете са оцветени в бяло-розово с черни петна на дъното. Издържа ниски температури до 4-5 °C. Отглежда се заради семената и зелените чушки, които се употребяват за храна. Зрелите семена са богати на белтъци (22-35 %) и въглехидрати. По-рядко се използва за фураж и зелено торене. В България е пренесена вероятно от древна Гърция. Най-разпространен е сорта Хиоска бакла. Отглежда се на ограничени площи предимно като ран пролетен зеленчук. Задоволява нуждите на пазара до излизането на зеления фасул, на-който отстъпва по хранителни и вкусови качества. Най-много се използва в арабската кухня.

Изображение - това са семената,
Изображение - а ето и шушулките :)

Публикувано: вт сеп 14, 2010 3:50 am
от buci
Ще се опитам да опиша от малко по различен ъгъл два от показаните видове боб. Дано съм полезен.

N 10 са семена от вида Обикновен фасул. Спада към групата на фейковите фасули и се нуждае от опора за увиване. Плододава обилно като бобовете са с дължина около 10-12 см. със средно 6-8 зърна в шушулка. Сравнително ранозрял сорт чиито бобове докато са млади и без оформени зърна са крехки и без лико и могат са се използват за готвене и консервиране.

N6 и N12 са семена от вида Многоцветен фасул т.нар. Смилянски боб. Стъблата са свисочина няколко метра и се нуждаят от опора за увиване. Цветовете са събрани по няколко в гроздовидно съцветие с ярко оранжева багра, нужда е се от висока въздушна влажност за да протича нормално плодообразуването. Цъфтежът е непрекъснат и на едно растение се срещат узрели бобове, зелени бобове в различна фаза и цвят.Свареният фасул има фина мазна консистенция и отличен вкус. Вида произхожда от Южна Америка. Освен за салата го използвам и за много вкусна супа. Възвирам го за 5 мин отцеждам и поставям да се вари с 2-3 с.л. олио, 1 с.л. масло(най-добре гий) и сол до готовност. При поднасянето се подправя със счукан чесън и кисело мляко.

Публикувано: вт сеп 14, 2010 3:33 pm
от quick_v
Момичета голямо чудо,сложила съм зелен фасул да се готви от 11ч. сутринта и до момента седи жилав и като го хапнеш се удъвква все едно кора от дърво ядеш :( :x
Така ,че има и такъв сорт фасул-дърво :D
И все още не е уврял и май няма да ядем такава яхния;)

Рaзлични видовe фacyл

Публикувано: вт сеп 14, 2010 10:14 pm
от mamcheto61
:D Познaвaм някои от видовeтe.НОМEР 3-Чeрeн cтaрозaгорcки боб,рacтe нa коловe.НОМEР 4-Бeбрyжa,нe прeдe,много e вкyceн,готви ce кaто лeщaтa.НОМEР 9-Добрyджaнcки бял боб,нe прeдe,издържa нa cyшa и виcоки тeмпeрaтyри и рaждa много,рaзкошeн e зa боб чорбa,нe ce кaшвa.
Зeлeния в длaнтa e бaклa,в Хacковcко мy кaзвaт чeрeн боб.A номeр 12 e прочyтия caлaтeн Cмилянcки боб.
Толковa знaм зa фacyлa. :oops:

Публикувано: пет сеп 17, 2010 11:57 pm
от remiva
Да се намеся и аз: 12, Смилянският фасул, става невероятен и на фурна с много есенни зеленчуци нарязани на "шайби /камби, моркови, праз, корен целина/,вкусът е невероятен, а като се запече е просто ''УБИЕЦ'' :P - така го бяха приготвили наши приятели от с. Смилян и аз така го готвя винаги.