Първата позната записка на рецепта с това име е от 1839 година. Кралският готвач в пруския кралски двор, Луи Фернан Юнгиус, посвещава на фюрста този сладолед. По първоначалната рецепта се нареждат на пластове пресни плодове (през зимата кофитюр) и разбита със захар сметана. Заради високото съдържание на мазнини в сметаната, масата не замръзва съвсем.
От този първообраз по-късно се развива рецептата с три цвята:
шоколадов сладолед, розов на базата на малини или ягоди, и светъл, направен от кестени и ароматизиран с мараскино-ликьор.
На днешно време не се слагат кестени, а слоевете са от шоколадов, малинов и сметанов сладолед. При индустриално произведените сладоледени специалитети често се използва не името Сладолед Фюрст Пюклер, а наименованието Сладолед по начин Фюрст Пюклер (nach Fürst-Pückler-Art), така производителите се застраховат срещу евентуални отклонения от официалната рецепта и името означава само, че се състои от изброените три вкуса, а не е оригинал.
Най-разпростанен е днес Fürst-Pückler-Schnitte , т.е. отрязък, състоящ се от споменатата сладолената комбинация, притисната между две хрупкави вафли.
Историческо изображение на Сладолед Фюрст Пюклер, Георг Ритцер, 1903 г.

Фюрст Пюклер Шните


Сладолед Fürst Pückler във Веселият готвач:
Трицветен десерт , макар и с променено име, в посоченият източник рецептата се казва "Сладоледено парфе Фюрст Пюклер".
http://www.chefkoch.de/rezepte/33487111 ... rfait.html