Ето още интересни неща:
ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА И УКРАСИ – сп. март DONA 2010 година
Необходими материали:Яйца, оцет и сол – за варене.
За украсата : пайети, бисер, шарени копчета и топчета, конци, дантелени и атлазени ленти, тънка цветна хартия, клечки за зъби, лепило ПВА или брашнена каша, боя за яйца, малко леща, грах, чер пипер, ориз, дребни фигурки от макарони.
Подготовкта на варените яйца:Преди да ги сварите, натопете яйцата в топла вода с 1 с . л. оцет, за да ги обезмаслите. След 15 минути ги изплакнете с топла вода и варете под капак, в подсолена вода, 10 минути на среден огън. Подгответе боята и боядисайте яйцата според инструкцията. Не ги намазвайте с олио!
Подготовка на суровите яйца:Измийте внимателно яйцата и с игла направете по една дупчица от двете страни – отгоре и отдолу. Издухайте от едната дупка цялото съдържание на яйцето в паничка. Измийте яйцата с обилно количество вода и ги подсушете. Подготвени по този начин, могат да ни радват съ своята красота цяла година.
Варианти на украса:Направете от дребни перлички няколко наниза с различна дължина. За някои по-сложни комбинации ви предлагаме специални схеми. Тези нанизи могат да бъдат едноцветни или шарени. За да закрепите тези нанизи върху яйцето, използвайте 2 клечки за зъби – с едната внимателно нанесете малка капка лепило, а с другата – перлички. Може да направите от тях цветчета, клонки, кръстчета или други мотиви. От тънка атлазена лентичка направете цветна пъпка и фиксирайте крайщата й с лепило, след което я залепете към яйцето. Много оригинални се получават яйцата, декорирани с леща, оризови зърна, пипер, цветчета от карамфил и други подправки, зърнени и тестени изделия.
За да станат екологично чисти, без химия, можете да ги лепите към небоядисано яйце с помощта на брашнена каша. Тя се прави по следния начин: в кафена чаша вода разбъркайте 1 с. л. брашно и сложете на бавен огън да кипне. Бъркайте сместа постоянно и варете 3 минути. Когато се сгъсти, оставете я да изстине и започнете с нея да лепите дребните детайли към яйцето.
Ако все пак искате да направите шарени яйца, направете боята от сварени червено цвекло, моркови, кафе, черен чай и чай от каркаде.
/кафявите люспи от лук, спанак /. За да стане отварата гъста и с наситен цвят, първо кипнете отделните продуки, оставете ги да врат 2 – 3 минути, след това пуснете в нея яйцата да се варят 10 минути.
За дечицата пригответе различни фигурки от яйца във вид на пчелички, клоуни и други детски прерсонажи. За целта направете дрешките им от цветна хартия, като се ръководите от нашите снимки.
[/img]