

Мая̀та е биологичен продукт, представляващ концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae. Използва се при печене на хляб и други тестени продукти. Тя превръща захарите на продукта във въглероден двуокис и етанол. Използването на картофи, яйца или захар спомага за по-бързия растеж на дрождите. Сол и мазнини забавят растежа им.
Маята може да бъде: По произход - хмелова, нахутова, бобова;По предназначение - хлебна (за хлебни изделия), бирена (за пиво и фармацевтични цели).
Тя също така може да е прясна или суха. Сухата мая може да се съхранява дълго време, докато прясната мая се раваля много по-бързо и трябва да се държи в хладилник, но от друга страна е по-ефикасна. Сухата мая (на прах) е изобретена по време на Втората световна война.Не се знае кога за първи път е използвана мая, но се счита, че е в Древен Египет.
....и всички видове мая са живи!!!




Попаднах на две противоположни статии;за и против използването на маята.Качвам двата линка към двете мнения.......аз лично се


http://www.tialoto.bg/forum/showthread.php?t=2826
http://www.recipemagician.com/polezno/v ... nata-maia/
Вие какво мислите..........