Страница 1 от 1

Стъклен път в планината Тянънмън - Китай

Публикувано: нед юни 03, 2012 7:14 pm
от Makaweli
Това със сигурност не е път за хора със слаби сърца :roll:

Изображение

В планината Тянънмън (Небесната врата), разположена в националният горски парк Джандзядзе в провинция Хунан, е построен стъклен окачен път /по-скоро пътека :wink: /, разположен на височина 1430 метра... Но не това надморско равнище прави Пътеката на вярата толкова рискова атракция, а фактът, че тя буквално виси над нищото. Когато преминавате с бавни и плавни стъпки по пътеката, ще видите, че под вас зее дълбока пропаст, която буквално ще ви спре дъха.

Изображение

Пътеката всъщност започва от по-голям планински път, дълъг 2 км. Дълга е 60 метра и е построена по протежението на планината почти под самият връх, висок 1518 метра.. Тя не е типична планинска пътека от камъни и пръст, а е изработена от много здраво стъкло, чиято дебелина е 6 см. Широчината на стъклената пътека е по-малко от 1 м. Покрай нея има висок парапет, който обаче също е прозрачен и допълнително засилва адреналина.
Тя служи едновременно за мост и необичайна площадка за невероятната гледка наоколо. Тъй като стъклото се поддържа абсолютно чисто, на туристите им е нужно известно време за да свикнат и да се решат да направят крачка над огромната бездна.

Изображение

Самата Пътека на вярата буквално е закачена за отвесни скали в планинския масив. Когато човек стъпи на нея, под краката му зейва огромна пропаст. По-храбрите могат спокойно да тичат по Пътеката на вярата, но засега посетителите предпочитат да се движат с мравешко темпо, вкопчили се здраво в парапета или държащи се за скалите, издигащи се от едната й страна.

Изображение

Онези, които решат да се разхождат по пътеката, обаче още в началото й трябва да обуят специални терлици върху обувките си, за да не издраскат стъклото. Тези терлици правят изживяването още по-страховито, защото се хлъзгат и човек има чувството, че кара кънки, казват посетителите.

Изображение

Създателите на първата по рода си стъклена пътека в Китай са черпили вдъхновение от стъклен мост, минаващ над пропаст в Големия Каньон в САЩ. Еколозите обаче са на мнение, че „Пътеката на вярата” нарушава красивия пейзаж в националния природен парк.

Изображение

[youtube]http://youtu.be/JtSXywkkqbE[/youtube]

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... -face.html

Re: Стъклен път в планината Тянънмън - Китай

Публикувано: пон юни 04, 2012 11:09 am
от akva7
Това изживяване е за хора търсещи екстремни приключения за вдигане на адреналина.Само не знам накъде трябва да се гледа,за да не ти стане лошо,а за пързалянето ще му се намери цаката.

Re: Стъклен път в планината Тянънмън - Китай

Публикувано: пон юни 04, 2012 1:11 pm
от mami48
Изгледах материала с подкосени крака,наистина е за екстремно настроени хора, аз лично не попадам в тая графа,но ми се стори доста величествено и красиво,благородно завиждам на смелите - може би за тях това е нещо обикновено.

Re: Стъклен път в планината Тянънмън - Китай

Публикувано: пон юни 04, 2012 3:07 pm
от Aliana
Явно за всичко си има хора... Аз и с два памперса не съм за там :cry: . Каква красота е наоколо, нямам думи. Тези, които имат смелост за подобни приключения, определено изживават много красиви моменти. Но аз само като ги гледам и страдам :eeek: Мислех си, докато ги гледах, как ли е строено това нещо. Хайде тези, който сега се качват, не са изложени на реална опасност, само страха от високото им е изживяването. Но тези, които са го строили??? въйййййй, не ми се мисли :eek: :eek: :eek:

Re: Стъклен път в планината Тянънмън - Китай

Публикувано: пон юни 04, 2012 3:49 pm
от Sirena
Величествено, но и аз не съм за там, едва се качвам на стол да сменя изгоряла крушка :)

Re: Стъклен път в планината Тянънмън - Китай

Публикувано: пон юни 04, 2012 10:02 pm
от Makaweli
Да ви кажа честно, гледах една презентация за този стъклен път, втората част на която беше моменти от строителството - беше уникално. Хората бяха обезопасени само при поставянето на хоризонталните и наклонените подпори. Иначе свободно се разхождаха, както се вижда на една от снимките. За съжаление само това намерих в нета.
Аз страшно много се впечатлих - имах чувството, че физически съм там и изживявам всичко. Толкова картинно си го представих :roll: