Каква е максималната температура на вашата фурна
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
Ето тези резултати ще покажа следващия път когато някой поиска точна температура на печене
- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
Тук е мястото според мен да попитам колко градуса означава "умерена температура" на фурната?
И втори въпрос който може и да е малко смешен, но вярно ли е, че оптималния вариант на печене е когато включите фурната така, че копчето да сочи точно надолу?
И втори въпрос който може и да е малко смешен, но вярно ли е, че оптималния вариант на печене е когато включите фурната така, че копчето да сочи точно надолу?
- xevi
- шеф на кухнята
- Мнения: 407
- Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
- :: 108 рецепти от xevi
- :: 706 снимки от xevi
По принцип 180С се води умерена фурна, 200-220С силна. Както се вижда от анкетата обаче, температурите варират много, поне тези написани на самите фурни. Предполагам, че температурите, които са вътре в самите фурни едва ли са твърде различни, просто зависи как и къде ги мерят производителите и какво решат на напишат. Ако фурната ти се води до 300С най-вероятно 180С не е умерена, а слаба... Температурите задавани в рецептите трябва да се ползват само ориентировъчно и е важно да си познаваш фурната.
И да, наистина е смешно това с копчето Няма такова нещо, първо че оптимална температура няма - всяко ястие се пече различно, не печеш парче месо на същата температура като крем-карамел, второ, че всяка фурна е различна, а има дори такива не с въртящи се копчета, а с бутончета нагоре-надолу за фина настройка. Моето копче надолу е на малко над 200С, ще си изгоря всички манджи, ако пека по този принцип
И да, наистина е смешно това с копчето Няма такова нещо, първо че оптимална температура няма - всяко ястие се пече различно, не печеш парче месо на същата температура като крем-карамел, второ, че всяка фурна е различна, а има дори такива не с въртящи се копчета, а с бутончета нагоре-надолу за фина настройка. Моето копче надолу е на малко над 200С, ще си изгоря всички манджи, ако пека по този принцип
- lucky6
- виртуоз с тиган
- Мнения: 198
- Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
- :: 7 рецепти от lucky6
- :: 13 снимки от lucky6
Благодаря! Моята надолу е 180 градуса. Обаче за мен е силна. Каквото и да пека - препича се отгоре и остава сурово вътре. Затова пека на 150-160 и тях приемем за умерени. За манджите това не е проблем, обаче при кексовете и сладкишитие (които по принцип са ми обявили война!) е ясно какво става като не се улучи "вярната" температура на печене. Поне това с копчето ще си го избия от главата. :-)
- neli.mag
- магьосник в кухнята
- Мнения: 138
- Регистриран на: пон авг 06, 2007 12:26 pm
- :: 33 рецепти от neli.mag
- :: 136 снимки от neli.mag
- Местоположение: Кърджали
ucky6 , пробвай да печеш сладкишите така: слагаш формата в студена фурна, включваш само долно нагряване и печеш 35 мин. После превключаваш само на горно за още 5. Стават чудесни кексове.
-
- аматьор с виличка
- Мнения: 0
- Регистриран на: съб окт 29, 2016 6:46 pm
[quote="xevi"]...Както се вижда от анкетата обаче, температурите варират много, поне тези написани на самите фурни. ...[/quote]
Тоест според вас, ако на две различни фурни завъртите копчетата на 180 градуса, то температурите в тях ще са различни, така ли? Каква е връзката между това твърдение и максималната температура на всяка фурна?
Тоест според вас, ако на две различни фурни завъртите копчетата на 180 градуса, то температурите в тях ще са различни, така ли? Каква е връзката между това твърдение и максималната температура на всяка фурна?