На кой се пада домашната работа във вашия дом?

Архив с приключилите анкети
Потребителски аватар
lucky6
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 198
Регистриран на: ср окт 21, 2009 10:58 am
:: 7 рецепти от lucky6
:: 13 снимки от lucky6

Re: На кой се пада домашната работа във вашия дом?

Мнение от lucky6 » чет яну 12, 2012 12:23 pm

Аз помня, че на тоя въпрос доста мислих... и мисля, че отговорих, че се разпределя по равно. Вярно е, че има чисто женска работа, както и чисто мъжка (особено тежка физическа!!!), но според мен съществува и ОБЩА "работа", която у нас вършим заедно с мъжа ми. Например: Аз глася и пускам пералнята, той простира задължително едрите неща, а за мен остава дребното пране - бельо и чорапи. Аз сгъвам пране, той глади /гледаме да я избягваме тая процедура/; За миенето на чинии и пускането на прахосмукачката се редуваме, може редът да е 2:1 за "мен", но важното е, че не е все аз, аз, аз. Аз подреждам, бърша прах, той носи буркани от мазата по списък и хвърля боклука. Аз къпя и преобличам диването, но той я води и взема от детската градина. Аз "слагам" масата, а той се грижи всички ножове да бъдат наточени и винаги да имам прелято олио от голямата 5 л туба в малката 1 л бутилка. Аз обичам да планирам нещата и да съставям списъци, а той обича да му бъдат давани конкретни задачи за изпълнение. Затова аз се грижа за семейния бюджет; правя списък със седмично меню за готвене и съответно списък с необходими продукти за пазаруване, който се разбива на списък от пазара, списък от хранителниите магазини, списък с продукти от мазата и пр. Негов ангажимент е изпълнението на списъците, както и плащането на месечните сметки - ток, вода, градина, телефони. Последното е съобразено и с работното ни време. Сигурно звучи странно и адски трудно, но напротив, така е по-лесно. Поне за нас.
Не че мъжът ми не може да измие банята или аз да легна под колата, но точно заради съществената разлика в качеството на изпълнение на работата тя се я определя като "мъжка" и "женска". При изхрълянето на боклука няма такава разлика в качеството, следователно "работата" е в графата "ОБЩА"!
Май стана малко дълго...


simona.t
аматьор с виличка
аматьор с виличка
Мнения: 1
Регистриран на: ср май 25, 2011 2:19 pm

Мнение от simona.t » пет яну 13, 2012 10:17 am

Здравейте!
Абсолютно съм съгласна с мнението на Elti. Спор няма, че разликата в задълженията между апартамент и къща е огромна!
Родена съм в къща, а от 24 години живея в апартамент и от опит зная много добре каква е тя.
Още повече, че от 1999 г./когато почина моят свекър/, започнахме да си ходим ВСЕКИ петък след работа до неделя вечерта на вилата и пада едно "тичанееее"-нямам думи!
Къщата я има от отдавна, но стартирахме основен ремонт, та и до днес се прави нещо по нея. Докато свършиш нещо- излиза ново. Това домакинската работа- тя пък няма край!
През седмицата тичам на работа, пазар, чистене, готвене в София в апартамента. Докато се усетиш, ето ти петъккккккккк!
И хайде пак на вилата! За мен разликата е в това, че на вилата прибавям и градината. За изхвърлянето на боклука от градината/клони, трева и др./- съпругът го прави.
Общо взето предпочитам да си го свърша сама, за да не ми съсипе нещо. За него остава ако се наложи да обърне "парче земя", да окоси с машината тревата / което правя аз напоследък/.
С две думи, щом пристигнем-слагам тенджерата на печката, свалям багажа и се залавям за метлата, градината, цветята, тревата и тн.
Ето, че идва края-в неделя и пак в София.

Отговори