Копенхаген, остров Шелан (København, Seeland)

За всички, които обичат да пътуват и посещават интересни места
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Копенхаген, остров Шелан (København, Seeland)

Мнение от Aliana » чет окт 25, 2012 4:18 pm

Копенхаген...

Къде и как да започна да пиша за Копенхаген? Дали от детството ми, когато, четейки Малката кибритопродавачка, Дванайсетте пътници или Елхата, Копенхаген е било далечно и нереално място, студено и заснежено? Моята книга «Андерсенови приказки» имаше илюстрации, за които сега си давам сметка, че са предавали много точно характера на града и изобщо на Дания. Островърхите фахверк-къщи, цветовете, силуетите. Копенхаген свързвах винаги с Коледа! Навън студа, снега, дългите северни нощи, хладното отражение на луната в преспите, виещия вятър, изринатите в снега тесни пътеки по тротоарите. Вътре - хората, устояващи на суровия климат, създали си гнезда, направо нереални със своя уют и топлина, със сиянието на безбройните запалени свещи по елхата, с топли чорапи и пуловери, пеещи коледни песни. Такива Коледи в моето детство нямаше. Сняг в Слънчев бряг не се задържаше, Коледа не се празнуваше. Единствено студения виещ вятър от морето е бил общото между моето детство и Копенхаген.
Или да пиша от момента през 2000-ната година, когато построиха мостът над Йорезунд и за мен се откри възможност с едно пътуване да си изпълня три мечти наведнъж - хем да видя статуята на Малката русалка в Копенхаген, хем да отида да видя приятелката ми Калина в Малмьо, хем и по следите на Астрид Линдгрен да повървя?
Известно е, че в живота човек не може да има всичко, което си пожелава. Години наред съм пътувала само служебно, където ме пратят и без да мога да избирам. Единствената ми отпуска по него време беше предназначена да си отида до България, за да мога да си видя близките. Много дълго време беше трудно и непосилно да ме посетят те. По-късно, когато семейството ми започна да ми гостува по 3 месеца в годината, за мен се отвориха възможности да мога да разледам света наоколо, без да трябва да жертвам близките си и времето с тях.
А докато стигна до Копенхаген, минаха 12 години…
И малко остана да го пропусна.

Остров Лангелан е на близо 400 км от Копенхаген. Не въздушна линия, а по пътищата. Още с тръгването от Германия се уговорих с моята прителка Калина, с която сме израстнали заедно, че ще я посетя в Малмьо. Това беше най-големият приоритет в пътуването. Калина не бях виждала от 21!!! години. Не познавах децата й, живота й, нищо! Първо бяхме решили да се срещнем за няколко часа, но после ни стана ясно, че няма да са достатъчни и си резервирахме хотел за една нощ в Малмьо. Събота сутринта отиване, неделя следобяд връщане. Имайки пред вид, че териториите са ни непознати, не искахме да пътуваме по тъмно, значи трябваше да сме се прибрали, преди да се стъмни. Аутобана минава край Копенхаген, без да се види абсолютно нищо от града. Посетихме Калина и се върнахме на острова, без да сме видели Копенхаген. Такива пътувания са свързани с разходи, плаща се за ползване на пътищата, за минаване по моста Стьоребелт, по моста Йорезунд… Не посмях да напирам за Копенхаген. Филип ми направи такъв огромен жест да идем в Малмьо, където той на практика скуча, без да разбира нито дума… Аз се утешавах, че и догодина ще дойдем, и че тогава ще се отвори възможност да видя Копенхаген. Голяма работа, някаква си статуя…

Аз си бях взела работа за изпът, т.е. само 2 дни след нашето завръщане в Германия трябваше да доставя една сватбена торта. Бях си взела абсолютно всичко и смятах по време на почивката да работя над украсата. Да, но се оказа, че съм забравила черната боя за фондана, и се наложи да търся да си купя. Но като няма никъде? Най-накрая намерих един сайт на един магазин в Рунгстед Кюст, малко градче около 30 км северно от Копенхаген. Така пътуването доби служебен характер и се яви прекрасната възможност да комбинираме наложителното с изключително приятното. Рано суртинта тръгнахме за Рунстед, по обяд си бях купила черната боя, че и още около 10 други, и пристигахме в Копенхаген.

Да пристигаш в Копенхаген е процес от няколко часа, а може би и на дни, зависи как гледа човек на нещата. Ти си там физически, но на духът ти му трябва време да обгърне обкръжението и да намери мястото си в него. Аз самата толкова се прехласнах… още в колата, преди да паркираме, се провиквах и сочех нещо на всеки метър! Въртях се на всички страни, не знаех къде по-напред да гледам! Копенхаген се казва на езика на страната Кьобенхафн, което означава Търговско пристанище (København, købe означава купувам, в случая закупувам, търгувам, а havn е пристанище).

Копенхаген е царствен! Сградите му свидетелстват за богатсво, стил и солидност. Украсени с богати орнамети и статуи от северната митология, те не са натрапчиви, а по-скоро като златна рамка с богата инкрустация подчертават живота в тях и покрай тях, който просто кипи!
Още от сега ви казвам: ако някой от вас отиде до Копенхаген, трябва да си вземе време! Ние точно това нямахме, за което дълбоко съжалявам! За няколко часа успяваш само да поемаш влияния и впечатления, без да успееш да ги осмислиш, да проникнеш в тях. Градът се сгромолясва отгоре ти, прониква в порите ти, в сетивата ти, не си в състояние да му устоиш или да окажеш съпротива. Копенхаген е място, където Дания показва всичките си постижения - като общество, като култура, като история, като морска сила, като цивилизация и пристан. Няма ъгъл, няма метър фасада, които да не разказват някаква истори, които да не свидетелстват за уредеността на това общество! След само 10 минути пеша по една от главните улици, аз вече бях лудо влюбена в този град! Изпитвах такава еуфория и имах такова сърцебиене, че сама не можех да се позная! Сега разбирах националната гордост на датчаните, развяващото се във всеки двор знаме… В националния химн «Има една прекрасна страна» се казва в четвъртата строфа:
За Короната и за Отечеството!
За всеки отделен жител,
Който допринася, каквото може!
Нашата стара Дания завинаги!
И наистина, такава перла се създава и оцелява единствено и само ако ВЦИЧКИ допринесат и продължават да допринасят. А хората са готови да градят за държавата, само когато и държавата гради за тях. Ето това функционира в Дания. Иначе Копенхаген можеше сигурно и да е София, или Ст.Петерсбург, или Прага. Но датчаните се отличават с това, че са горди и че са ДОВОЛНИ да са датчани, защото се чувстват едно цяло с монархията си, със земята си, със законите си и с постиженията си. Това ги прави от друга страна дори арогантни и в политически аспект много десни. Сегашната политика на страната по отношение на чужденците е дискриминираща, а един от политиците открито каза, че Дания няма нужда да интегрира, тя иска да асимилира. Че датчаните произхождат от това, че чужденците искат да живеят в Дания, защото искат също да са датчани. Политиката упорито отказва да признае напредъка в инеграцията и факта, че повече от 70 % от всички имигранти имат работа - процент, който е най-високия в света. За да спре наплива на чужденци, Дания планува дори да постави отново КПП по границата с Германия! ЕС възнегодува, но на датчаните и това им е все едно - със същото самочувствие, с което те отказват еврото и нямат нужда от европейския звезден кръг, със същото самочувствие отстояват националните си (и националистични) интереси и не им пука, дали Европа е шокирана. Защото Европа без Скандинавия заминава - това са най-стабилните държави в сърцевината на съюза. Но стига съм се отлплесвала - нито настоящата политика на страната, нито арогантността на датчаните са в състояние да накърнят обаянието, което излъчва Копенхаген! Ако някога се преместя да живея другаде, то тогава там! Отдавна, от много отдавна не съм изпитвала чувството не само да се възхищавам, а и да искам да си част от нещо!

Ние тръгнахме от сградата на Съвета и световноизвестния увеселителен парк Тиволи, където е и паметника на Ханс Кристиан Андерсен, и вървяхме по една от най-големите търговски улици. После прекосихме един площад, от който тръгва канал, водещ към пристанището. Минахме край канала, после свихме вляво по кея и продължихме, докато не стигнахме до статуята на Малката русалка. След това минахме през Кастела (Цитаделата) и се върнахме по други улици отново до съвета. През цялото време не можех да спра да се възхищавам! Накъдето и да завъртях глава, само впечатляващи неща! Към каквото и да насочех поглед, ми се струваше по-хубаво от предното! Дали магазините, дали сградите в които се намират, дали хората, вървящи по улиците, дали факта, че има улици и светофари за велосипедисти, че и платна за отбиване дори за тях - всичко ме грабваше и пленяваше! На няколко пъти видях толкова невероятно красиви, елегантни жени, качени на колелета - със скъпи дрехи и обувки, с ектравагантни шапки, а пък карат колело… То и тук се карат колелета, и то много, но в Копенхаген е просто нещо съвсем, съвсем предвидено. Няма да ви занимавам повече с моите впечатления, те и без друго са субективни. Приятни минути в Копенхаген.

Ханс Кристиан Андерсен! Само за тази снимка си струваше да отида в Копенхаген :) Да гледам заедно с него някъде над Тиволи!
Изображение
Изображение
Изображение
Съвета
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

По една от търговските улици, международен пазар
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Строеж на центъра на града
Изображение

Каналът, водещ към пристанището
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Култовото кафене Бруклин
Изображение
Изображение

Градините на "Пристан Амалия"
Изображение
Изображение

Изглед към остров Амагер, принадлежащ към града
Изображение
Изображение
Изображение

Някогашни търговски складове
Изображение
Изображение
Изображение

Приближаваме се до Малката русалка
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


Ето я...
Изображение
Изображение
Изображение

Цитаделата
Изображение
Изображение
Изображение

Цитаделата е с формата на петолъчка, обградена от канали
Изображение
Изображение
Изображение

Валкирия на кон. В скандинавската митология девици, решаващи в битките кой да оцелее и кой да умре.
Изображение
Изображение

На връщане към Съвета

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

И викинги видяхме :wink:
Изображение


Още снимки https://www.facebook.com/media/set/?set ... 588&type=3
www.facebook.com/artandhobby


Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5606
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » чет окт 25, 2012 9:24 pm

Невероятен разказ и невероятен поглед към града :love:

Рали, бъдете здрави и издържливи - постигайте мечтите си и ако можете да пътешествате, правете го :thumup:
Това е една от моите мечти - да мога да видя с очите си красотите на този свят :love:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 179
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 653 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнение от ma_rri_na » пет окт 26, 2012 1:32 pm

Много увлекателно разказано с невероятни снимки. В страната на Ханс Кристиян Андерсен. И аз винаги съм си представяла Дания като някаква студена, далечна, царствена страна.
Поразена съм от баланса и как леко неочебийно старата барокова архитектура се вписва в модерното строителство. Във Варна се мъчиха да направят подобно нещо - да запазят фасадата на старата военна болница и да построят нова офисна с лъскави стъкла сграда( И въпреки конкурсите , това не е постигнато по никакъв начин). А в Дания.... Една до друга сгради от различни епохи , ненатрапчиво прилепени, просто си пасват и създават баланс. Усещане за история и същевременно съвременен комфорт.
И мен ме впечатли статуята на малката русалка. А постамента направо ме шашна. Предполагам , че това не са истински камъни, защото не може на такава малка площ горния камък да се задържи върху долните , и статуя, като че ли току що излязла от морето върху тях.
Абе,кой какво го впечатлява :confused:.
Благодаря на Ралица за виртуалната разходка, труда който си е направила за да напише текста и снимките които е качила.

Потребителски аватар
nikoline
началник печка
началник печка
Мнения: 78
Регистриран на: пет фев 18, 2011 11:40 am
:: 2 снимки от nikoline

Мнение от nikoline » пет окт 26, 2012 2:50 pm

Мила Рали, чудесен разказ и страхотни снимки. Аз живея в Копенхаген от близо 5 години и бях очарована колко успешно си успяла да уловиш духа на града. :hug: Забелязах също и че сте успяли да се насладите на типичното датско време :roll:

Сърдечни поздрави и поздравления още веднъж


Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » пет окт 26, 2012 3:08 pm

Бони, Марина, радвам се, милички, че ви е харесала разходката из града! :love: :)

nikoline, ех, да бяхме се запознали по-рано, нямаше да ти се размине да пиеш кафе с мен на живо! :D И да трябва да ме разходиш из града :) Че и с нас на Лангелан щях да те взема, още две свободни спалнички имахме горе :)
Не можеш да си представиш, колко много означава за мен потвърждението ти, че градът действително е такъв, какъвто го почувствах :love: Аз често се опасявам, че ентусиазма ми ми слага розови очила. На мен винаги всичко ми харесва, наистина по различен начин, но аз трудно мога да бъда разочарована. Чудех се дали Копенхаген не съм го видяла красив, само защото ИСКАХ да е красив :wink:
Ще се радвам, ако и ти качиш снимки от града, и разкажеш още за него.
Ние смятаме догодина отново да дойдем, тогава искаме да посетим Тиволи, а и да останем поне 2-3 дни, за да разгледаме много повече. Ако можеш тук да сложиш забележителности, които си струва да бъдат посетени, би било чудесно. :thumup:
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
nikoline
началник печка
началник печка
Мнения: 78
Регистриран на: пет фев 18, 2011 11:40 am
:: 2 снимки от nikoline

Мнение от nikoline » вт ное 13, 2012 10:30 am

Мила Рали, макар и със закъснение ето някои забележителности, които си струва да бъдат посетени както ти обещах. Много ще се радвам когато дойдете отново да представиш тези, а и други места през твоите очи и през обектива на твоята нова камера :)

Започвам със Кронборг ( Kronborg) или както най-често бива наричан замъка на Хамлет , се издига над водите на Йоресунд,. Намира се в Хелсингор, градът, който се нарежда на второ място по важност след Копенхаген. Знаменитата пиеса на Шексир има за прототип престонаследника Амлед и сюжетът е бил вдъхновен от реални събития, които са се разиграли в кралския двор на полуостров Юландия. Именно Хелсингор, Шекспир избира за място на събитията в своята пиеса. Първоначално замъкът е бил крепост, построена през далечната 1420 г. от датския крал Ерик от Померания с идеята тук да бъдат събирани данъци от всички кораби, които преминват през Хелсингор. По-късно през 16 век е преустроен от Фредирик II в приказен ренесансов замък с мраморни камини, изрисувани тавани и изящни стенописи. Кралят променил и името му -от Кроген в Кронборг и глобявал с един вол всеки, който се осмелявал да нарече замъка по друг начин. През 1629 г. след поредица от нещастни стечениия на обстоятелствата Кроненборг започнал да запада. Избухнал пожар, а след това последвала окупацията от Швеция. Младата датска кралица била арестувана и затворена в замъка заради връзката си с кралския лекар. Аристокрацията се премества в другите си замъци и Кронборг се превъща в затвор, а по-късно съвсем запада. След 1922 започва сериозна реконструкция на сградата, за да може тя да възвърне славата си от 16 век. В пределите на замъка се намират също параклис и Датския военен музей.
Picture3.jpg
Така нареченият Свободен град -Christiania също е място което е интересно да се посети.
Christiania.JPG
Christiania.JPG (35.65 KиБ) Видяна 1751 пъти
На около 40 км от Копенхаген се намира музея на модерното изкуство Луизиана.
Picture7.jpg
Още един внушителен музей който си струва да се посети в Копенхаген е Музея на изкуствата -Ny Carlsberg Glyptotek (входът е безплатен всяка неделя). Основан през ХІХ век от бирения магнат и филантроп Карл Якобсен, музеят има огромна колекция от древни скулптури от Египет, Гърция и Рим. Музеят също така е хранилище на творби на датските майстори от златната ера, както и на шедьоври на творци като Моне, Мане, Реноар, ван Гог, Дега....
Picture6.jpg

Потребителски аватар
nikoline
началник печка
началник печка
Мнения: 78
Регистриран на: пет фев 18, 2011 11:40 am
:: 2 снимки от nikoline

Мнение от nikoline » вт ное 13, 2012 10:40 am

На север от Пешеходната улица Строгет (Strogade) се намира Кръглата Кула (Rundetårn). Сградата е от XVII век, и е била построена за целите на астрономията. Тук все още се намира най-старата действаща обсерватория в Европа, в която цар Петър Велики се изкачил с неговата колесница. След като се изкачи човек в нея се озовава в малка арт галерия за изкуство. Пътеката продължава нагоре, до върха на кулата. Гледката към града е неописуема и определено си заслужава усилията по изкачването.
Picture9.jpg
След кратка разходка човек се озовава на Amalienborg Plads. Това е обширен площад, заобиколен от резиденцията на датското кралско семейство. Амалиенборг( Amalienborg) представлява комплекс който се състои от четири почти еднакви дворци, оформящи осмоъгълник в средата на който се намира конната статуя на Фредерик 5.
Picture4.jpg
Една от сградите, които впечатляват най-много в Копенхаген, е замъкът Розенборг. Първоначално е бил построен за краля като малък замък за ловуване, но постепенно се е разширявал докато стигне до сегашния си блясък и достолепие. Тази красива сграда с червени тухли от ХVІІ век подслонява кралските скъпоценни камъни и бижута. Кралската градина около замъка е любимо място за срещи, грил и плаж през почивните дни.
Picture10.jpg
Още едно невероятно място което си заслужава да се посети е Замъка Фредериксборг (Frederiksborg) който наричат още замъка на водата. Намира се на около 45 минути от Копенхаген в Хелерол (Hillerød). Фредеригсборг е алтернативно име за град Хилерол до около 1910. През 1859 г. замъкът е опустошен от пожар. Възстановен е от архитекта Фердинанд Мелдалх в периода 1860-84 г с финансовата подкрепа от Карл Якобсен, а по-късно Карлсберг фондацията. Дворцовата църква е съвсем слабо засегната от пожара и до днес е в оригиналният си вид. През 1996 г. внушителният парк зад замъка също е възстановен до оригиналният си вид.
Picture5.jpg

Потребителски аватар
nikoline
началник печка
началник печка
Мнения: 78
Регистриран на: пет фев 18, 2011 11:40 am
:: 2 снимки от nikoline

Мнение от nikoline » вт ное 13, 2012 11:35 am

Да не пропусна сградата на борсата
borsen.png
Уникалната ботаническа градина
botanik garden.png
И разбира се най-страхотната и най старата сладкарница в града Conditori La Glace, която съществува още от 1870 година. :)
Picture8.jpg

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » вт ное 13, 2012 12:55 pm

Нямам думи.... Толкова е красиво, толкова е интересно....!!! Нинка, мило, много, много, много ти благодаря!

Как е казал философа? Колкото повече научавам, толкова повече разбирам, че нищо не съм научил? Та и аз така: колкото повече гледах, толкова повече разбрах, че нищо не съм видяла!!! Със сигурност ще се върна в Копенхаген, този път за няколко дни и въоръжена с твоите препоръки! Искам да видя всичко, ама наистина всичко!

За кралските бижута наскоро четох някъде, че само една от диадемите на Мери, тази с брилянтите и розовите диаманти, има стойност над 10 милиарда евро. Смятай за какви съкровища става въпрос...

Някъде по пътя между Копенхаген и остров Фюн видях указателна табела за музея на Андерсен. И там искам да отида. Абе... малката Дания с многото забележителности!

Ти къде точно живееш, Нинка?

Знаеш ли къде бих отишла аз, ако не бях такава бъзла? В Кристиансьо. На островите-грахчета. Общата им площ е 0,36 кв.км, общото население - 103 човека, разпределни в Кристиансьо и Фредериксьо :)
По ирония на съдбата по време на престоя ни в Дания гледах предаване по немската телевизия за тези острови, най-източната точка на кралството. За класа ученици, състоящ се от 6 деца. В деня, в който беше правен репортажа, една от жените на острова имаше рожден ден - една филипинка, омъжена за датчанин. Целия остров се събра в залата да празнува с нея и да й даде подаръци. Докато в същото време акостира кораба на принц Хендрик, без нито един поданик да го посрещне :D :D :D :D Единствено дежурния по пристанище им показа къде да спрат и се запъти да ходи на рожден ден :D :D :D Седяхме смаяни с Филип пред толкова много достойнство и пълна липса на полдизурство... При 100 човека население всеки един е важен, какво тук значи някакъв си принц?! :thumup:

Тук можете да видите къде се намират

http://www.google.de/imgres?q=Erbsenins ... =64&ty=105Ощш веднъж : огромно Благодаря !!!
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
dianakatou
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 1068
Регистриран на: вт фев 14, 2012 10:37 am
:: 9 рецепти от dianakatou
:: 119 снимки от dianakatou

Мнение от dianakatou » вт ное 13, 2012 4:09 pm

НИНКА,благодаря и аз за виртуалната разходка ,миличка направо си жива енциклопедия :clap: Толкова подробно и едновременно сбито си описала всичко.Много и интересни ,заслужаващи да се видят места ,в тая толкова красива и подредена държава .Аристократизъм,чистота и красота! :) РАЛИ,толкова си мъдра :) ,независимо,че си млада ....и се смях от сърце за принца ,но хората разсъждават много различно от нас ....Здрави да сте ! :love:


Отговори