Аз харесвам китайската кухня в китайските ресторанти в западния свят - трябва да се отбележи, че обикновено не съвсем точно китайска кухня, но пак харесвам. Ястия като сладко-кисело пиле, монголско телешко, медени хапки месо и подобни си взимаме от време на време и хапваме с удоволствие. Не го готвя, защото изисква по-специфични подправки, по-удобно е да си го купиш за бърза вечеря, а и нямам уок, в който се приготвят много от нещата. Гледала съм да си купя, но уок е да се ползва на газов котлон, а моят е плоча - уж става и за плоча, но не е същото.
Има някои "китайски" ресторанти, които трябва да се избягват. Веднъж ядох едно... дори не помня какво беше, но толкова го бяха побългарили, че беше просто пилешки хапки с доматен сос, обичам по-автентични ястия и бях много възмутена

По същата тема, има адаптирани китайски рецепти в сайта, които са си много вкусни, но не са точно китайски
За истинската китайска кухня съм със смесени впечатления от малкия си опит, който имам с нея. Обичам да опитвам нови неща и не мисля за себе си като човек с консервативен вкус, но ще кажа, че в Хонг Конг имах проблеми с намирането на неща, които мога да ям. Няколко дена изкарах основно на китайски печенки - в Китай и Азия като цяло имат страхотни пекарни с меки и пухкави печива като кифлички, кроасанчета, хлебчета - сладки и солени и с разнообразни и необичайни плънки. От основните яденета, обаче, ми беше трудно да си избера, всички ми миришеха и изглеждаха странно.
В Сингапур също имах трудности на някои места, но там е голям микс от кухни, така че за всеки има по нещо
Вкусът е нещо, което се учи, хубаво е човек да опитва различни неща за да може да се наслаждава на повече интересни ястия
