Страница 1 от 1

Китай

Публикувано: ср фев 11, 2015 9:39 am
от teditodorova
Китайската кухня не се възприема с топлота от повечето българи , но трябва да призная , че съм изумена от повечето неща , които се приготвят в нея . От скоро посещавам китайсни ресторанти и със сигурност начина на приготвяне тук няма нщо общо с техния . Имам приятели в Китай и казват , че може да се изумиш от ястията , които се приготвят там . Правила съм у дома едно единствено нещо по такава рецепта и се получава нещо много вкусно и много обичано от семейството .
Ще се радвам , ако някой друг сподели впечатленията сии от тази кухня. :chef:

Re: Китай

Публикувано: вт фев 17, 2015 11:09 am
от xevi
Аз харесвам китайската кухня в китайските ресторанти в западния свят - трябва да се отбележи, че обикновено не съвсем точно китайска кухня, но пак харесвам. Ястия като сладко-кисело пиле, монголско телешко, медени хапки месо и подобни си взимаме от време на време и хапваме с удоволствие. Не го готвя, защото изисква по-специфични подправки, по-удобно е да си го купиш за бърза вечеря, а и нямам уок, в който се приготвят много от нещата. Гледала съм да си купя, но уок е да се ползва на газов котлон, а моят е плоча - уж става и за плоча, но не е същото.

Има някои "китайски" ресторанти, които трябва да се избягват. Веднъж ядох едно... дори не помня какво беше, но толкова го бяха побългарили, че беше просто пилешки хапки с доматен сос, обичам по-автентични ястия и бях много възмутена :)
По същата тема, има адаптирани китайски рецепти в сайта, които са си много вкусни, но не са точно китайски :)

За истинската китайска кухня съм със смесени впечатления от малкия си опит, който имам с нея. Обичам да опитвам нови неща и не мисля за себе си като човек с консервативен вкус, но ще кажа, че в Хонг Конг имах проблеми с намирането на неща, които мога да ям. Няколко дена изкарах основно на китайски печенки - в Китай и Азия като цяло имат страхотни пекарни с меки и пухкави печива като кифлички, кроасанчета, хлебчета - сладки и солени и с разнообразни и необичайни плънки. От основните яденета, обаче, ми беше трудно да си избера, всички ми миришеха и изглеждаха странно.
В Сингапур също имах трудности на някои места, но там е голям микс от кухни, така че за всеки има по нещо :)

Вкусът е нещо, което се учи, хубаво е човек да опитва различни неща за да може да се наслаждава на повече интересни ястия :chef: