Страница 1 от 1

За рецептите

Публикувано: чет ное 08, 2018 6:24 pm
от Slavina
Извинявам се на модераторите, но не може ли да се постави някъде дадена рецепта за колко души се отнася? Въпроса ми възникна от последните рецепти, които са в ресторантски количества, но никъде не е отбелязано за колко души е рецептата. Така поне можем да пресмятаме какво количество ще ни е нужно за домашни условия.

Re: За рецептите

Публикувано: съб ное 10, 2018 2:03 am
от Lirinka
Славина,

проблема идва от това, че има хора които се регистрират в сайта - а, не си правят труда да прочетат ПРАВИЛАТА и ПОЛЕЗНАТА информация във Веселият готвач!
Както виждаш - два дни се изясняват, обясняват някакви неща.
Говорим един език, но НЕ се разбираме!
И други случаи е имало...
Цвети/steffanell - първа напомни за правилата, как трябва да бъде написана нова рецепта!
Но няма ефект! Хората си чешат ЕГОТО и показват самочувствие...
Показваме си Българщината...
Дали, все още се изучава в училищата Бай Ганьо на Алеко Константинов?

Благодаря на админите за търпението, извинявам се и осъзнавам, че не им е никак лесно в дадени ситуации!

Хубав ден! :)

Re: За рецептите

Публикувано: съб ное 10, 2018 9:48 am
от Black_Beret
Лошото, Боби, е, че Алеко Константинов не само се изучава, но и става все по-актуален. И все пак е относим към отделни индивиди. Още по-лошото е, че актуален става и Чудомир, което вече си е характеристика на обществото...

Аз продължавам да се чудя какъв човек трябва да си, за да се завърнеш под чуждо име на място, от което са те изгонили позорно?!? Говоря за това:
@Теодора: С най-голямата си наглост крадеш отново чужди снимки, въпреки че няколко пъти беше предупредена. Преди 2-3 дни ти честитихме за месената торта, която качи, а се оказа, че снимката е открадната от рецептата на Йордан Христов, а ти самата нищо не си приготвила, ето линка: https://www.facebook.com/groups/1313012 ... 773948779/

Не знам как може да имаш наглостта да мрънкаш и недоволстваш постоянно при положение, че ти самата нарушаваш правилата нон стоп и не уважаваш труда на другите.

Не знам как за толкова време не се научи, че такива неща не се толерират. На кой ще му е приятно да му крадат снимките и някой да си ги представя за свои.

Тук хората се стараят, готвят, снимат, а ти се чудиш как да печелиш на чужд гръб... И то да ти беше за първи път, да не знаеш, добре, но си предупреждавана незнам си колко пъти... Да беше една снимка, също добре, но всички сладки, подковите, еклерите, прасковките, агнешкото печено,сладките цветчета, пълнения хляб, картофената торта, питките с руска салата които е пуснала рецепта всъщност са еклери със руска салата, орехчетата, фунийките, целувките, салатите, палачинковата торта, просто всичко, което има що годе нормален вид не е твое, а на Йордан Христов. Е тук вече чашата преля.

Сори, ама няма как да стане повече. Твоето участие в сайта приключи!
:eek:

Re: За рецептите

Публикувано: съб ное 10, 2018 11:30 am
от Slavina
За съжаление много изписахме, но някой не схвана най-важното и смята, че трябва да се надпревара с писане на рецепти без дори да се замисля какво е написал. Дори проверка не прави за подобни рецепти, които са вече в сайта.

Re: За рецептите

Публикувано: ср ное 14, 2018 12:31 pm
от Slavina
Доста се порових за мнението на добри готвачи относно “Пандишпан“. Извадих най-същественото от статията за италианското сладкарство. Надявам се да бъде полезна.

Историята на класически “ Pan di Spagna“
Рецептата “Пандишпан“ е създадена от един италиански готвач Giovan Battista Cabona, известен като Giobatta. Талантлив готвач при генуезки посланик Доменико Pallavicini. Giobatta пристигна в двора на краля на Испания, където е бил призован да покаже уменията си по време на кралски банкет. Giobatta, започвайки от рецептата си “Бишкоти от Савоя“, завършва като създава нов десерт. Очевидно краля нарича сладката торта “Pan di Spagna“ в чест на своя гост. От този момент тортата влиза изцяло в историята на сладкарството.

Примерна рецепта за тортена форма с размер 20-22 см.
5 яйца
175-180 гр. захар
200 гр. брашно (или 150гр. брашно 50 гр. нишесте)
1 ванилия

За колко дози е 22 см торта?
Има много точни таблици и за двете части, и за количеството яйца, които ще се използват за кръгла форма
форма 14 см (10 дози): основа с 3 яйца
18 см (15 дози): основа с 4 яйца
20-22 см (20 порции): с 5 яйца
24-25 см (28 порции): с 6 яйца
26-28 см (35 дози): с 7 яйца
30 см (40 дози): с 8 яйца

Блат “Пандишпан“може да се запази за няколко дни в хладилник обвит в домакинско фолио или във фризер, но след като се размрази трябва са се използва до 1-2 дни.

Re: За рецептите

Публикувано: пон окт 28, 2019 11:52 am
от Meri_Popins
Славина прекрасна рецепта. Аз на някои рецепти имам описано количество.

Re: За рецептите

Публикувано: ср окт 30, 2019 3:11 pm
от Slavina
Мери, заслугата не е моя, а на майстора дето обясняваше рецептата. Аз само я преписах.