Здравейте мили дами, винаги е приятно да чуеш/прочетеш добри думи за сайта си, а когато има ентусиазирани хора, които дават идеи за подобрения - това е още по-хубаво. През последните 13 години "Веселият Готвач" е претърпял безброй промени, много от тях - предложени от вас, посетителите. Този процес на усъвършенстване не е спрял, само понякога се забавя леко
Първо да отговоря на Маги, която е отворила темата - колекцията
Слоу кукър, крок пот направихме преди време, просто забравих да го спомена в темата
Meri_Popins, благодаря ти за изчерпателното включване в темата!
Предложенията ти са доста, затова давам отговора във формат списък:
доста от нещата, които споменаваш
вече ги има:
- за субпродукти има категория
Супи с карантия (с колекции
Шкембе-чорба ⋅
Супи с агнешки дреболии ⋅
Супи с пилешки дреболии ⋅
Пача) и категория
Ястия с карантия (с колекции
Пилешки дробчета ⋅
Пилешки воденички ⋅
Пилешки сърца ⋅
Агнешки дреболии ⋅
Агнешка дроб-сарма ⋅
Черен дроб ⋅
Шкембе ⋅
Език ⋅
Сърце ⋅
Мозък ⋅
Чревца ⋅
Бъбреци ⋅
Пача ⋅
Ястия с карантия в микровълнова)
-
Алкохолни коктейли
- за микровълнова:
Супи в микровълнова Сосове в микровълнова Гарнитури в микровълнова Сандвичи в микровълнова Предястия в микровълнова Ястия с месо в микровълнова Ястия с колбаси в микровълнова Ястия с кайма в микровълнова Ястия с карантия в микровълнова Ястия с риба в микровълнова Ястия без месо в микровълнова Десерти в микровълнова Напитки в микровълнова
- преди време имаше категория "ястия със зелениши", но тъй като станаха твърде много решихме да направим по-удобни, по конкретните продукти - спанак, лапад и коприва. Знам, че много от тях са взаимозаменяеми, в тези случаи рецептата е и в двете (или повече) колекции:
спанак:
Салати със спанак Супи със спанак Агнешко със спанак Ястия със спанак Спанак с ориз Безмесни ястия със спанак Баници със спанак
лапад:
Агнешко с лапад Ястия с лапад Безмесни ястия с лапад
коприва:
Супи с коприва Ястия с коприва Безмесни ястия с коприва Коприва с ориз
-
Фондю
ястия за диабетици - това съм 100% убеден, че ще е полезно на много хора, но тук имаме нужда от вашата помощ. Срам не срам, нямам идея как да преценя една рецепта дали е подходяща за диабетици или не. Моля, ако някой може да даде ясни и точни правила, по които да подберем кои от съществуващите хиляди рецепти влизат и кои не, с удоволствие ще направим съответните раздели. Има и раздел във форума
Диабетична кухня, но е изключително непопулярен.
домашно приготвени колбаси и луканки от дивеч - има колекция
Зимнина от месо с около 60 рецепти, но там почти няма рецепти с месо от дивеч, затова не сме ги отделили в специална колекция. Ако дойдат още няколко, да станат поне десетина - ще направим колекцията.
пикник, специално икономични неща, аламинути - това са интересни идеи, но ме притеснява, че критериите за търсене на такива рецепти са по-общи, т.е. трябва да се прецени всяка рецепта поотделно. Може да направим колекциите, а ако има желаещи да помогнат със запълването, т.е. подбирането на подходящите рецепти от архива ще е супер.
бебешки храни по етапи до 6 месеца, до 1 година и така нататък - това за съжаление е безспорно най-малко разглежданата част от сайта.
Бебешки и детски храни са около 60 рецепти общо, разделени по продукти. Разбирам, че разделянето по възраст ще бъде полезно, основните проблеми тук са 2:
- някои от рецептите нямат посочена подходяща възраст
- виждал съм доста спорове, кое кога е подходящо да се дава на бебе, доколкото разбирам всеки си има собствено мнение, базирано на някоя от популярните теории
Отново, ако някой може да помогне с конкретни правила - ще направим подходящи колекции.
време за приготвяне на ястието и време на печене - това е нещо, което обсъждаме вътрешно от много време. Поле за време сме предвидили да добавим в следващото обновяване на сайта, но там нещата са много относителни. Разбирам, че може да служи като ориентир, но кое на кого колко време отнема... Също като полето с калории, времето за приготвяне много сайтове/списания/книги го включват като информация, но колко е вярна тази информация? Пример - в много рецепти съм виждал пици да пише да се пекат 30 минути, че и повече, правим пици всяка седмица и ако някоя остане повече от 15 минути в нашата фурна ще придобие неприятно черен цвят... В същото време ако някой е предвидил 10 минути за подготовката на дадено ястие (преди печене) - на мен, защото режа бавно например може да ми отнеме 2 пъти повече.
Както казах, полето ще го сложим, но кой автор какво ще слага там и какво ще правим със съществуващите почти 20 000 рецепти - ще видим
за най-добре обяснена рецепта да има поощрение - всички рецепти, които пускаме в сайта трябва да имат достатъчно ясно описано приготвяне (това си е част от правилата). Ако някъде забележиш пропуск или нещо неясно - пусни въпрос към рецептата, възможно е автора или някой посетител да отговори. В случаите където липсва нещо, ние маркираме рецептата, с "нужда от редакция" и докато автора не я коригира тя остава скрита.
Относно поощрението - всяка рецепта има рейтинг, който се калкулира всеки ден и е базиран на брой прочитания, коментари, снимки, колко пъти е изпробвана рецептата или добавена в Любими. По друг начин казано - рейтинга е базиран на това колко е харесвана рецептата. При търсене резултатите се подреждат по рейтинг, т.е. винаги най-отгоре се виждат рецептите, които са предпочетени от най-много хора. Може ли това да се смята за поощрение?
И разбира се, месечните
конкурси - там рецептите и снимките с най-висок рейтинг, добавени през изминалия месец се борят за вашите гласове. Вашият избор там също е вид поощрение
И моя отговор се получи дълъг, но се надявам да съм дал информация по всички въпроси, ако съм пропуснал нещо - пишете. Също за нещата където имаме нужда от вашето съдействие - търсят се доброволци