Оценки към рецептите

Мнения, препоръки, съвети - всичко свързано с функционалността, съдържанието и дизайна на сайта и форума
Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 405
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Оценки към рецептите

Мнение от xevi » ср фев 08, 2012 7:14 am

Обмисляме промяна в оценяването на рецептите и ни се иска да споделите какво е вашето мнение.

В момента оценките са свързани с коментарите - целта беше чисто заядливи или безсмислени оценки да не се допускат. Това беше постигнато, но пък се оказва, че сега оценките се слагат и просто да се поощри автора на рецептата :) Не се ли обезсмислят оценките пак по този начин и достатъчно ли е рецептата да звучи вкусно, да е с хубава снимка или от познат потребител за да получи оценка Много добра?

Първото предложение е оценките да се поставят само, ако рецептата е приготвена. Това ще е обозначено при самото оценяване и естествено, оценките все още ще са свързани с коментара, така че ако коментара е само "Звучи супер" или "Звучи ужасно", оценката няма да бъде приета (при преглед от администратор).

Второто предложение е една по-драстична промяна на оценките. Вместо скалата от 1 до 5, която е в момента, да има само два варианта:
Ще я приготвя пак
Няма да я приготвя пак

По този начин в самата оценка ще е заложено, че рецептата е приготвяна (това няма да изключи задължителното поставяне на смислен коментар), ще се улесни оценяването, освен това ще избегнем табуто на поставяне на лоши оценки.

Това е от нас, кажете вие какво мислите за оценките? Готови ли сте да се разделите с разнообразието на 1 до 5? Искате ли да се слагат оценки само на приготвяни рецепти или мислите, че е по-добре да можете да го правите за всяка рецепта?
Ако имате и други идеи, тук му е мястото :)


Потребителски аватар
desislava_pm
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 30
Регистриран на: чет яну 14, 2010 8:05 pm
:: 261 снимки от desislava_pm

Мнение от desislava_pm » ср фев 08, 2012 12:09 pm

Чудесна идея :clap: И двете предложения са добри,но сякаш аз сам по ,,за"за второто.. :)
Подкрепям го. :) Аз лично по някога поставям оценка без да съм приготвила дадената рецепта-точно както пишете-само от прочитането-като звучи вкусно като това се допълва и от апетитната снимка или снимки. :roll: :roll: :roll:
Аз искам да се слагат оценки само на приготвени рецепти. :cook:Това е моето мнение. :)

Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Мнение от Aliana » ср фев 08, 2012 6:40 pm

Хмм... аз бих казала, че зависи от рецептата и ситуацията....
Със сигурност има рецепти, които се оценяват прибързано - от симпатия към автора или повлияни от хубава снимка.
Но пък и със сигурност има рецепти, които няма нужда да приготвим, за да знаем, че ще ни харесат - сещам се например за Макалотo на buci. Тогава се оценя идеята, а не комбинацията от продукти, която е позната и няма нужда да бъде пробвана, а директно се знае, че отговаря на вкуса.
Много от новите потребители не знаят, какви проблеми имаше покрай тези оценки, а и не им трябва да знаят, не са пропуснали нищо :roll:
Често оценявайки рецептата като много добра, оценяваме всъщност направата й. Ето например този селски хляб на Ина - аз не съм го правила, но съм възхитена от показания резултат. Хлябът си е хляб, чак такава огромна разлика няма да има, че да не ми е вкусен, ако се реша да го направя. Аз съм израстнала с хлебец и рядко се случва да не ми е вкусен :D Но много ми се иска да мога да оценя и това което виждам като изработка!
А и например при създената нова категория за плетене на питки - защо да не мога да цъкна да оценя, макар че не съм я правила? А не дай си Боже аз ако не я скопосам, какво, да оценя, че е лоша ли? Не, на мен лично системата да се оценява само след направа не ми допада.
Може би за манджите или супите е добре, но има рецепти, които изцяло се отнасят до естетиката или при които (пак ще повторя) - мога да си представя точно, какъв им е вкуса.

Ако е така, то тогава трябва да има възможност да се оценява отделно снимката и отделно рецептата. Тогава няма да има нужда да се дават обяснения защо се дава оценката. Толкова много се радвам, че с годините все повече се залага на естетика в приготвянето и представянето на рецептите. Затова съм твърдо на мнение, че трябва да има възможност чрез цъкане да бъде поощрен и оценен този труд!
www.facebook.com/artandhobby

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5614
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » ср фев 08, 2012 7:08 pm

Наистина, може да се помисли по начина на оценяване на рецептите и да се направи промяна :thumup:
Лично аз слагам оценки само на рецепти, които съм приготвяла. Колкото и апетитно да звучи една рецепта, докато не приготвиш ястието, няма как да прецениш вкусовите му качества. Освен това "На вкус и цвет, товарищ нет" - всеки обича различни неща, един кисело, друг солено, един препечено, друг "А л’англе" :wink:
В този ред на мисли съм за втория предложен от Неви начин - каква по-добра оценка от това да се хареса ястието ти и на човек да му се иска да го приготви пак и пак.
Докато пиша виждам, че и Рали е споделила мнението си - донякъде съм съгласна, но по принцип оценка би трябвало да се слага на рецептата, а не на снимката към нея. Един блат за торта може да не е толкова удачен, но пък да му направиш разкошна украса, това само като пример :wink: Нека оценката си е за самата рецепта, а снимките към нея, оформянето и представянето да бъдат предмет на друга оценка. Не всеки има фантазия да декорира, но пък може да представи вкусно ястие.
Това са само мои мисли, които спонтанно ми идват в момента :)
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение


Потребителски аватар
desislava_pm
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 30
Регистриран на: чет яну 14, 2010 8:05 pm
:: 261 снимки от desislava_pm

Мнение от desislava_pm » ср фев 08, 2012 8:01 pm

Аз искам да допълня,че изказвам мнение само като потребител,който изпробва дадена рецепта,аз нямам споделени рецепти тук-мисля,че от другата страна- ако съм и автор на рецепти-може би щеше да съм на друго мнение. :roll:Това според мен също е от значение. :)

Потребителски аватар
Elti
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 678
Регистриран на: чет окт 08, 2009 10:07 pm
:: 31 рецепти от Elti
:: 1236 снимки от Elti
Местоположение: Перник
Контакти:

Мнение от Elti » ср фев 08, 2012 10:34 pm

Здравейте и от мен. Първоначално като прочетох новите идеи на xevi ми харесаха (и двете).
След това, повлияна от коментара на Aliana, погледнах нещата от друг ъгъл и смятам, че го е казала много точно ("зависи от рецептата и ситуацията", а аз ще добавя и от готвача).
Ще бъда по-подробна:
Като видях предложението за оценка само след приготвяне на дадената рецепта, ДА съгласих се.
(Аз имах един злополучен опит с рецепта, която не одобрихме при дегустацията, но когато я прочетох бях гладна!!!, прозвуча ми вкусно и импулсивно сложих оценка "много добра")
Но тук възниква въпросът: доказателството, че съм я приготвила обвързано ли е със снимка? Ако да - не е честно към някои потребители, ако не - може и да излъжа, че съм я правила, нали?

Второто предложение също е добро, но като цяло е по-крайно ("Ще я приготвя пак" = "много добра"; "Няма да я приготвя пак" = "много лоша").
Няма я "златната среда" (да кажем "по-скоро бих я приготвила пак"="добра" и "по-скоро не бих я приготвила пак"="лоша"). А и тук оценката "ще я приготвя пак" ми звучи някак ангажиращо.
Т.е. аз лично съм пробвала много рецепти, които са ми харесали и то много, но още не съм ги повторила. Като видя оценка "Ще я приготвя пак" и може да сложа противоположната точно защото това "Ще я приготвя пак" звучи като "Приготви я пак!".
В този ред на мисли оценяването с "много добра", "добра"...ми харесва повече. (Казано по друг начин: рецептата я оценявам примерно като "много добра", но дали "ще я приготвя пак" не се знае :) )
Тук се сещам за един полу-несполучлив опит - захващам се с една рецепта, която е доста трудна за моите възможности (аз съм 9-ти или 10-ти клас, а рецептата е с козуначено тесто, крем и разбити на сняг белтъци).
Готвих "великата" рецепта цял ден и така се бях изморила, че не пожелах даже да пробвам произведението. Видът също се отдалечаваше от очаквания (това окончателно ме срина). Семейството ми одобри резултата (и до ден днешен си спомнят за този вкусен десерт), но ако трябваше тогава да дам оценка от рода дали ще приготвя рецептата пак или не, твърдо (без да се замисля) отговорът би бил НЕ. Но в действителност рецептата е много хубава. Това, че аз съм се надценила и "няма да я приготвя пак" не прави рецептата лоша.(За това горе добавих, че зависи и от готвача:))

Съгласна съм с Aliana, че има рецепти, които могат да се оценяват и без направа. И наистина това са рецептите, които са идея за декорация (оформяне на хляб, украса на торти, моделиране на захарни фигурки, декорация на салати и предястия и др.) Те може да се оценяват без да се изисква приготвяне.
Това е свързано и с предложението за оценка на снимки (независимо от оценката на рецептата), която също ми харесва . Като тук даже е хубаво да се включат и снимките, добавени в секция "без рецепта". Та точно тук, при оценка на снимките, ще може да покажем възхищението си от нечий труд. (Тук оценките може да са "харесва ми идеята и изработката", "харесва ми идеята,но не и изработката", "не ми харесва идеята, но оценявам труда", "лоша идея и лошо изпълнение" - не ги формулирах кратко, но дано е ясно)

Ако трябва да обобщя мнението си, то е следното:

Рецептите за ястия да могат да се оценяват след приготвяне на дадената рецепта, но доказателството за това да не е обвързано със снимка.
Оценките (остават си старите):
"Много добра"
"Добра"
"Средна"
"Лоша"
"Много лоша"

Снимките (ако изобщо се предвижда за в бъдеще такъв тип оценка) да могат да се оценяват независимо от рецептата (т.е. не е нужно да сме пробвали рецепта, за да дадем оценка на снимка).
Тук ми е по-трудно да определя как да звучат оценките, защото изхождам от това каква идея за аранжиране се предлага, оригиналност, качество на изработка, качество на самата снимка, цялостна композиция.
Оценките (примерно):
1. "Харесва ми идеята и изработката" (тук под "идея" визирам три неща - оригиналност, идея за декорация и цялостна композиция. Знам, че не е редно и трябва да е по-конкретно, но в момента не ми идва нищо на ум) - бих дала тази оценка на оригинална идея, изпълнена професионално, декорирана с усет, снимана качествено, сложена на ненатрапчив, но и НЕлипсващ фон.
2. "Не ми харесва идеята, но оценявам труда" - бих дала тази оценка на качествена снимка, с малки забележки в декорирането, но липса на цялостна (завършена) композиция.
3. "Харесва ми идеята,но не и изработката" - бих дала тази оценка на оригинална идея, добра декорация и цялостна композиция, но изпълнена "през пръсти" и снимана некачествено.
4. "Лоша идея и лошо изпълнение"

На позиция 2 и 3 се чудех дали така да е подредбата или обратно. Но след като говориме за оценка на снимка мисля, че качеството на самата снимка трябва да има превес над изработката.
Приятна вечер и ако ми хрумне друго ще пиша!
Изображение
Моето блог-местенце - http://elti-spodeleno.blogspot.com
Моята facebook страничка http://www.facebook.com/SpodelenoOtKuhnataNaElti

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » чет фев 09, 2012 12:44 am

Съгласна съм с горе прочетените мнения,но след като може да напишеш какъвто искаш коментар към рецептата,защо трябва да има ,готови оценки,готови коментари.........
Изображение

Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 405
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » чет фев 09, 2012 2:11 am

Мерси за мненията, момичета :) Хубаво е да го обсъдим за да стигнем до най-добрия вариант.

Причините поради които си мисля, че ще е по-добре да обвържем оценка с приготвянето на рецептата са няколко:
  • Рали е права, че има рецепти, които няма нужда да ги правиш за да ти е ясно, че ще са успешни. Но... как може да се разграничи, че някой е сложил оценката защото е преценил правилно, защото му е харесала снимката, защото му е харесал автора, защото му е харесала комбинацията? Няколко пъти съм променяла или задавала въпроси към рецепти със сериозни проблеми, които вече са се сдобили с оценка (обикновено съвсем скоро след добавянето им).
  • Възможността да бъде похвалена една рецепта и да бъде поощрен труда на автора няма да отпадне. Както и досега това може да стане в коментар или дори в няколко коментара, а пък в един коментар може да се изкаже много повече от едно просто Много добра :)
  • По логиката, че само прочитайки една рецепта можеш да прецениш дали е хубава или не, или пък само гледайки я може да ти хареса или не - съвсем спокойно както добра, така и лоша оценка можеш да сложиш. Случва ми се от време на време да махам такива глупави лоши оценки, но не ми харесва. Получава се, че похвалите ни харесват и ги оставяме, ама ако някой по същият начин каже, че не му харесва - не може.
Има категории, които представят чисто естетически рецепти (ако може така да ги наречем), с продукти, които познаваме и красиво оформление, където едва ли е нужно да се приготви за да се прецени рецептата. Но както казах, коментарите няма да отпаднат :)
Това разбира се е само едно мнение, знам че има хора които обичат да слагат и получават оценки и точно заради това е тази дискусия :)


Как ще познаваме дали някой е приготвил или не дадена рецепта? Варианта да трябва да качи снимка, не мисля че е удачен поради много причини - може човек да няма фотоапарат, може да не иска да си снима манджата, може да не иска да я слага и т.н., и т.н. Така или иначе, оценката е свързана с коментар - обикновено с едно прочитане на коментара може да се каже, дали е приготвена или не. Най-много ще е някой да пусне лъжливи коментари, но пък такива ще са единици :eeek:


Причината за второто ми предложение е, че 94% от всички оценки слагани в сайта са Много добра, 3% са Добра и останалите 3 % се разделят за Средна, Лоша и Много лоша.
При положение, че основно се избира най-високата оценка има ли смисъл от толкова сложна скала - 1 до 5? Ако разгледате ще видите, че повечето оценки са някъде между 4/5. Ако ги направим само с Да и Не (образно казано) ще е по-лесно и бързо оценяването.
Elti, как биха ти звучали вариантите ако са:
Бих я приготвила пак
Не бих я приготвила пак

Ако не са толкова крайни и задължителни като ще и няма, дали е по-добре?

В случая бих и не бих няма да се равняват на добра и лоша - ще са личното мнение на пробвалите рецептата и са обективно решение (ето ти с твоята рецепта в училище, решила си, че е твърде сложна, не че е лоша), а не субективно мнение.

За оценки на снимките - за момента нямаме намерение да добавяме коментари и оценки към всяка снимка, твърде много са и няма да е удобно.

BRIDA
, не разбирам какво точно имаш предвид с
защо трябва да има ,готови оценки,готови коментари.........

BRIDA
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 656
Регистриран на: вт авг 25, 2009 11:14 pm
:: 156 рецепти от BRIDA
:: 269 снимки от BRIDA

Мнение от BRIDA » чет фев 09, 2012 3:59 pm

Неви имах предвит,че вече има зададени оценки цъкаш и готово,но ако има и готови отговори ,цъкаш и готово.......просто си мислех дали няма да стане мн.еднообразно.......Но и горе посочените идеи ми харесват.......а и след като остава валидно писането на коментари,значи всичко е оки!!! :wink: :D :D :D
Изображение

Потребителски аватар
steffanell
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 48
Регистриран на: нед ное 15, 2009 9:47 pm
:: 79 рецепти от steffanell
:: 575 снимки от steffanell

Мнение от steffanell » чет фев 09, 2012 4:25 pm

Не е ли по -добре да няма оценки ,за мен коментарите са достатъчна оценка за самата рецепта,всеки може да прецени една рецепта дали е добра и дали да бъде направена според вкусовете ни .Ако е без оценка ще бъдем по -честни едни към други ,така се предпазваме и от неканени гости който поставят лоши оценки за кеф.Ако на мен не ми харесва дадена рецепта пък на други им харесва много ,всичките сме с различни предпочетания и вкусове . Оставяме да решат админите,всяко едно тяхно решение ще бъде правилно. :?


Отговори