Re: Предлагам нова категория в конкурсите
Публикувано: чет апр 05, 2012 2:08 am
Аз не бих се изразила толкова директно като Нели, но пък мога да си представя, колко много я е занимавала темата, за да стигне до там да е толкова директна и безпощадна.
Всички сме човеци, STELKINA, никой от нас не е зъл или злобен, а Нели е един прекрасен човек, който винаги има добра сума за всекиго, който е обичан и уважаван от цялото си обкръжение и винаги търсен за подкрепа във всяка една житейска ситуация, не само за тортите. Това, че е изказала мнението си, не я прави по-лоша от другите, може би само по-искрена. Просто Нели има пред вид, че тази нова категория беше предназначена точно за тези торти, които не само изискват повече труд и усилие, а и показват най-добрите постижения. Че всеки от нас започва от нула и се развива цял живот, е факт и не е предмет на тази дискусия. Но категорията беше предназначена за съвсем друг клас торти, нали така? Ами да направим една категория ПЪРВИ СТЪПКИ и готово. Какъв е проблема?
Защо трябва някой да бъде поощряван по този начин? Аз не съм взимала участие в шоу за торти нито на национално, нито на европейско, нито на световно ниво. Това убива ли ми мерака да правя торти? Не, напротив. Абсолютно ми е ясно, че съм 200 стъпала под тези, които са виртуози. Нужно ли ми е участие в техните съревнования, за да съм фасцинирана от тортите и да се стремя към все по-добри постижения? Защо трябва един първи опит да бъде директно включен в конкурса? Тук съм на същото мнение като Нели. И аз съм имала своите първи стъпки, и това че не са били дори забелязани не ме спънало да не проходя. Или нещо ти е страст и нищо не може да те спре, или е моментно увлечение и дори една такава номинация няма да доведе до подобрение на уменията.
Аз дори мисля, че номинирайки такива неизпипани торти, дори се прави мечешка услуга на изработилия е. Вместо да се говори открито за недостатъците, да се дават съвети, как е могло да стане по-добре, вместо да се дискутира къде евентуално е грешката, какво му бива сигнализирано? А, много си е добре даже, виж, успя дори в конкурса.
Тортата Кошница на мен лично ми харесва, но наистина ли не разбирате в какво се състои разликата да се шприцова едно цвете с едно цвъркане на шприца или да се изработи на ръка, набавяйки специални материали като глюкоза и цмц, да се замеси 24 предварително сместа за цветя, а след това да се изработи стрък по стрък, да се изсушава цял ден, да се внимава да не се счупи и да се апликира с пинцета? Ами ако тази разлика не се цени, къде е мотивацията за тези, които си дават такъв зор и то не два пъти в годината за рождените дни на децата, а ежедневно влагат усилия и средства да подобряват уменията си?
Друг е въпросът, ако смятате, че за тях този сайт не е подходящото поприще за изява на напредналите, а е заинтересован САМО да поощрява начинаещите. Тогава тези, които са постигнали опредено ниво на умения, ще се сбогуват и ще си търсят друга среда, и така със всяко следващо поколение кулинари или сладкари: докато са неумели, ще бъдат поощрявани, а като се понаучат ще бъдат принизявани.
За тортата на Галя74. Моля Галя да се включи и да каже как беше ситуацията. Защото според това, което аз знам, тя дори не е към тази рецепта. Но нека Галя си каже, надявам се да се намеси и се надявам да не стане олелия, а да се изяснят нещата. Що се отнася до крайния резултат - има още много, ама много труд да се вложи, и аз се надявам Галя да е наясно с това и да не се засегне от думите ми. Тортата със сигурност е оправдала целта си - да зарадва някого, да направи един празник по-китен и по-вкусен. Но да се твърди, че тази торта отговаря на накакви елементарни критерии за умение - съжалявам. Това би било обидно за поне няколко участника, за които се сещам спонтанно - Ичето, Елти, Нели, Марина и т.н.
Това, че истината най-често е болезнена, не означава, че трябва да си мълчим от криворазбран стремеж към добри отношения. Аз лично се уча от грешките си, Разликата е в това, че аз си виждам грешките и веднага се обръщам за съвет към тези, които са ми за пример с уменията И с искреноста на мнението си! Считам, че е много жалко, че тук не се установи тази практика с дискутиране на отделните торти. Точно това се прави от журито в един конкурс - посочват се грешките, посочват се добрите детайли, гледа се качеството на материала, чистотата на изпълнението. Как може една торта, чието покритие е на плисета, чиито фигурки са зацапани с цветове от други фигурки, която е изхълмена и с нарушена форма, и като цяло несъразмерна, да бъде номинирана за участие? Това е незачитане на труда на останалите. Дали фактът, че ще получи малко гласове е утешителен? Ами за мен лично не. Ще ви кажа и защо. Защото самия факт да си номиниран е вече голямо признание. Поне до сега за мен беше така.
Искрено се надявам думите ми да не бъдат приети като обида. Нямам нищо против никого от участниците, на Галя се опитах да помогна с каквото мога, отделих време, колкото ми беше възможно. Останалото е в нейни ръце и зависи единствено от хъса й и стремежа й към естетика.
Поздрави!
Ралица
Всички сме човеци, STELKINA, никой от нас не е зъл или злобен, а Нели е един прекрасен човек, който винаги има добра сума за всекиго, който е обичан и уважаван от цялото си обкръжение и винаги търсен за подкрепа във всяка една житейска ситуация, не само за тортите. Това, че е изказала мнението си, не я прави по-лоша от другите, може би само по-искрена. Просто Нели има пред вид, че тази нова категория беше предназначена точно за тези торти, които не само изискват повече труд и усилие, а и показват най-добрите постижения. Че всеки от нас започва от нула и се развива цял живот, е факт и не е предмет на тази дискусия. Но категорията беше предназначена за съвсем друг клас торти, нали така? Ами да направим една категория ПЪРВИ СТЪПКИ и готово. Какъв е проблема?
Защо трябва някой да бъде поощряван по този начин? Аз не съм взимала участие в шоу за торти нито на национално, нито на европейско, нито на световно ниво. Това убива ли ми мерака да правя торти? Не, напротив. Абсолютно ми е ясно, че съм 200 стъпала под тези, които са виртуози. Нужно ли ми е участие в техните съревнования, за да съм фасцинирана от тортите и да се стремя към все по-добри постижения? Защо трябва един първи опит да бъде директно включен в конкурса? Тук съм на същото мнение като Нели. И аз съм имала своите първи стъпки, и това че не са били дори забелязани не ме спънало да не проходя. Или нещо ти е страст и нищо не може да те спре, или е моментно увлечение и дори една такава номинация няма да доведе до подобрение на уменията.
Аз дори мисля, че номинирайки такива неизпипани торти, дори се прави мечешка услуга на изработилия е. Вместо да се говори открито за недостатъците, да се дават съвети, как е могло да стане по-добре, вместо да се дискутира къде евентуално е грешката, какво му бива сигнализирано? А, много си е добре даже, виж, успя дори в конкурса.
Тортата Кошница на мен лично ми харесва, но наистина ли не разбирате в какво се състои разликата да се шприцова едно цвете с едно цвъркане на шприца или да се изработи на ръка, набавяйки специални материали като глюкоза и цмц, да се замеси 24 предварително сместа за цветя, а след това да се изработи стрък по стрък, да се изсушава цял ден, да се внимава да не се счупи и да се апликира с пинцета? Ами ако тази разлика не се цени, къде е мотивацията за тези, които си дават такъв зор и то не два пъти в годината за рождените дни на децата, а ежедневно влагат усилия и средства да подобряват уменията си?
Друг е въпросът, ако смятате, че за тях този сайт не е подходящото поприще за изява на напредналите, а е заинтересован САМО да поощрява начинаещите. Тогава тези, които са постигнали опредено ниво на умения, ще се сбогуват и ще си търсят друга среда, и така със всяко следващо поколение кулинари или сладкари: докато са неумели, ще бъдат поощрявани, а като се понаучат ще бъдат принизявани.
За тортата на Галя74. Моля Галя да се включи и да каже как беше ситуацията. Защото според това, което аз знам, тя дори не е към тази рецепта. Но нека Галя си каже, надявам се да се намеси и се надявам да не стане олелия, а да се изяснят нещата. Що се отнася до крайния резултат - има още много, ама много труд да се вложи, и аз се надявам Галя да е наясно с това и да не се засегне от думите ми. Тортата със сигурност е оправдала целта си - да зарадва някого, да направи един празник по-китен и по-вкусен. Но да се твърди, че тази торта отговаря на накакви елементарни критерии за умение - съжалявам. Това би било обидно за поне няколко участника, за които се сещам спонтанно - Ичето, Елти, Нели, Марина и т.н.
Това, че истината най-често е болезнена, не означава, че трябва да си мълчим от криворазбран стремеж към добри отношения. Аз лично се уча от грешките си, Разликата е в това, че аз си виждам грешките и веднага се обръщам за съвет към тези, които са ми за пример с уменията И с искреноста на мнението си! Считам, че е много жалко, че тук не се установи тази практика с дискутиране на отделните торти. Точно това се прави от журито в един конкурс - посочват се грешките, посочват се добрите детайли, гледа се качеството на материала, чистотата на изпълнението. Как може една торта, чието покритие е на плисета, чиито фигурки са зацапани с цветове от други фигурки, която е изхълмена и с нарушена форма, и като цяло несъразмерна, да бъде номинирана за участие? Това е незачитане на труда на останалите. Дали фактът, че ще получи малко гласове е утешителен? Ами за мен лично не. Ще ви кажа и защо. Защото самия факт да си номиниран е вече голямо признание. Поне до сега за мен беше така.
Искрено се надявам думите ми да не бъдат приети като обида. Нямам нищо против никого от участниците, на Галя се опитах да помогна с каквото мога, отделих време, колкото ми беше възможно. Останалото е в нейни ръце и зависи единствено от хъса й и стремежа й към естетика.
Поздрави!
Ралица