Предлагам нова категория в конкурсите

Мнения, препоръки, съвети - всичко свързано с функционалността, съдържанието и дизайна на сайта и форума
Потребителски аватар
Aliana
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1613
Регистриран на: нед дек 14, 2008 6:14 pm
:: 625 рецепти от Aliana
:: 2132 снимки от Aliana
Местоположение: Cologne
Контакти:

Предлагам нова категория в конкурсите

Мнение от Aliana » пон окт 17, 2011 12:45 pm

Здравейте,

през последните месеци в нашия сайт зачестиха тортите, при които е наблегнато върху украсата. Това е факт, който много ме радва и възхищава!
Така наречените тук Торти с мотив (не знам как се казват на български, моля помагайте с точното название) са нещо съвсем различно от тортите, предназначени само за вкусова наслада.
Тортите с мотив са цял един проект. Направата им изисква плануване, набавяне на продуктите за декорация, изработване на смесите за декорация, подготовка, изпълнение, време за съхнене... всичко това продължава няколко дни. Не е възможно да се направи такава торта спонтанно, най-често това е идея, която се заражда, зрее и оформя в продължение на седмици. Аз говоря за случаите, когато такава торта се прави от любители, каквито са нашите съфорумнички, а не от фирми. И точно поради тази причина тези творения заслужават истинско внимание.

Но имам чувството, че на широк кръг от съфорумници не е ясно, какво точно означава това. На тази мисъл ме навежда фактът, че месеци наред точно тези торти биват слабо оценявани в конкурсите.
Нека да дам пример, без да искам да ощетя или обидя когото и да било.

За месец август конкурсът за снимка на торта е спечелен от направата на Йоана на торта кошница! Кошницата е оформена от шприцован крем, а отгоре са натрупани горски плодове.

Безспорно изглежда примамливо и апетитно. Но пък направата на Веси на същата торта Кошница е от съвсем друг калибър - всичко е оформено на ръка - кошнцата, цветята. Трудът, който е вложила, е безспорен и заслужава внимание.
Изображение
Изображение
Малко по-надолу в същия конкурс - същата картина. Направата на Домашна торта Павлина е спечелила 10 гласа повече от направата на Торта с готови блатове и крем Бавария.
Изображение
Изображение

А постановката на Петя? Няма да коментирам, колко труд е вложен. Това е един много специализиран вид изработка. При него има значение дори статиката. Защото цялата торта е една фигура.
Изображение


Затова съм на мнение, че е крайно време точно за този вид украси да се създаде нов раздел в конкурсите.
В него да могат да се оценяват категории като замисъл, изработка, най-сполучлива фигура и т.н.
Защото може замисълът да е страхотен, но изработката му да не е качествена. Или в една не толкова сполучлива декорация да има една фигура, която да е невероятно добра.
Или пък да си личи, че правещия безспорно има талант, но не разполага с добри материали.

Аз имам чувството, че за по-голяма част хората тези декорации не представляват интерес. Може и да се лъжа, и дано да се лъжа. Но за тези, които часове наред седят приведени над едно лъвче или замислят и изработват пейзажи, е като шамар в лицето, когато торта, декорирана с настърган шоколад (без да поставям под съмнение вкуса й!!!!!!!) печели повече гласове от декорация, която безспорно е стилна, трудоемка, изпипана. На мен една съфорумничка ми каза нещо преди месеци, което ми показа, че наистина има нужда от разяснение:
Ставаше въпрос за тази торта
Изображение
Та мадамата ;) ми каза нещо от рода на: Абе как ти се занимава? Аз нерви нямам за такива неща, много работа са това тортите, не са за мен. А ако и фигурките сама си правила, е тогава те признавам! (цитирам по памет, не ми се сърди мила :))
Може би някои хора наистина мислят, че за такива торти фигурките се купуват готови? И после някой само ги нахвърля по тортата? И затова като види такъв вид украса, си мисли: а, тази се е улеснила с купешки фигурки? Дай да цъкна там, където ми се вярва, че е лично направено?

Поставени в отделна категория тези декорации ще могат да бъдат оценяни по достойнство, а правещите ги няма да бъдат обезкуражавани и демотивирани от класации като отминалите.

Честно казано нямам понятие с колко труд е свързано това за админите. Но се надявам интересът да е достъчно голям и да си струва промените.

:thumup:


Потребителски аватар
xevi
шеф на кухнята
шеф на кухнята
Мнения: 406
Регистриран на: нед авг 05, 2007 12:34 pm
:: 108 рецепти от xevi
:: 706 снимки от xevi

Мнение от xevi » пон окт 17, 2011 1:09 pm

Харесва ми предложението ти и в следващите конкурси ще го приложим. Може би да сложим и някакво описание на конкурса за да е ясно какво и как е показано. И аз имам проблем с тези торти напоследък - от една страна не е честно да ги слагаме на едно, защото тези са значително по-впечатляващи, от друга конкурсът е за снимка на торта и се случва, снимките да не са с най-доброто качество (не ми се сърдете момичета, тортите са впечатляващи, но понякога замъглени или зле аранжирани снимки трудно се конкурират с останалите).

Давайте идеи за име на конкурса, на мен Торти с мотив ми харесва, не знам обаче дали имат специфично име на български?

juli.d
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 6
Регистриран на: чет окт 22, 2009 3:11 pm
:: 1 рецепти от juli.d
:: 2 снимки от juli.d
Контакти:

Мнение от juli.d » пон окт 17, 2011 4:31 pm

Аз искам да добавя, на много хора им е ясно, че украсата на дадена торта е ръчна изработка, но когато снимката е лоша, с ниско качество и не впечатлява, как да гласуваме за нея. Често гласувайки, се водим от това. Вярно, не можем да сме добри готвачи и супер фотографи едновременно. Често заради лоша снимка към някоя добра рецепта, се отказвам да пробвам дадено ястие. Успехът на едно ястие, всички тук знаят, зависи от подбора на продуктите, готвенето, доброто презентиране в подходящи съдове. Но не на последно място е и перфектната снимка. Успех на всички, за които готварството е хоби!

Потребителски аватар
i4eto3421
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 892
Регистриран на: пон ное 16, 2009 3:10 pm
:: 89 рецепти от i4eto3421
:: 507 снимки от i4eto3421

Мнение от i4eto3421 » пон окт 17, 2011 9:02 pm

Да и аз съм съгласна със Aliana.Аз съм много запалена по тези украси.Нещо като хоби.Ще се радвам да има още една категория.


Потребителски аватар
sissil
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 62
Регистриран на: ср ное 04, 2009 6:41 pm
:: 5 рецепти от sissil
:: 26 снимки от sissil
Местоположение: Alb.( Valencia) España

Мнение от sissil » пон окт 17, 2011 9:50 pm

На мен идеята ми хареса ,давам предложение за заглавие на конкурса.

Украса на торта лична изработка ( изброяване на съответния материал) марципан варна,фондан ,парено тесто и т.н .

Давам пълното право за дооформяне на заглавието. :chef:

А и още нещо ми хрумна за доказване на изработката някоя снимчица няма да е зле ,все пак както каза Али това си е един проект и изисква време и изработка.
Изображение

Потребителски аватар
ma_rri_na
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 194
Регистриран на: ср окт 15, 2008 9:55 pm
:: 106 рецепти от ma_rri_na
:: 653 снимки от ma_rri_na
Местоположение: Варна

Мнение от ma_rri_na » пон окт 17, 2011 9:58 pm

Подкрепям идеята на Aliana. Понякога и аз оставам шокирана от гласовете за една или друга торта. Нещо от рода на - тази торта ми харесва , защото мога да я направя. Другата е много сложна и нямам търпение за тази направа, или не мога да се захващам с такива сложни работи, така че тя не ми е приоритет.
Искам само да добавя, че в този конкурс трябва да участват и торти украсени с лети фигури от шоколад. Не става въпрос само за настърган шоколад, а лят - във различни форми.
Труда не е по- малък, а спецификата е още по сложна. Много е трудно да "нацелиш" точната температура на шоколада, да го излееш в някакви форми, да съчетаваш цветове.
Да намериш точната дебелина на лятата фигура, защото шоколада се чупи. Да не казвам, колко трудно се вади шоколада от формата без да се наруши целостта. Самия шоколад трябва да се стегне до определена температура, защото в хладилник побелява.
Понякога върху полустегнат шоколад се нанася и още такъв разтопен. Това не е като направата на шоколадови бомбони - там има пълнеж , който предотвратява начупването.
Има и различни техники за драперии от шоколад.
Всеки дефект при леене се отпечатва направо върху готовия продукт и няма как да се поправи.
Пипнеш ли с топла ръка готовия лъскав шоколад - матираш повърхността и отпечатъците на пръстите веднага се виждат. Работи се понякога направо само с пинсети и ръкавици.
Готови шоколадови фигури също не винаги се купуват. Имам рецепта с пълнени шоколадови яйца. Ляла съм ги аз и имам силиконова формичка за тях.Искам да Ви кажа, че формата ми е със 6 гнезда, от които като готови форми само 2 или 3 можеха да се ползват.
Аз съм за тази идея с този конкурс. За съжаление и аз незнам как се наричат такива торти на български. Фирмите , занимаващи се с такива торти , ги наричат Бутикови торти - т.е торти по Ваша поръчка.

Потребителски аватар
sladki64e
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 1888
Регистриран на: пон сеп 21, 2009 6:34 pm
:: 20 рецепти от sladki64e
:: 582 снимки от sladki64e

Мнение от sladki64e » пон окт 17, 2011 11:26 pm

И аз подкрепям предложението на Рали. Наистина тези торти трябва да се отделят в друга категория. Както в каталозите за рецепти има отделна подкатегория "Украси, блатове за торти".
И аз съм много запалена по този вид украси и това се превърна в мое хоби също :)

Потребителски аватар
Makaweli
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 5619
Регистриран на: нед сеп 06, 2009 10:03 pm
:: 66 рецепти от Makaweli
:: 908 снимки от Makaweli
Местоположение: РУСЕ

Мнение от Makaweli » вт окт 18, 2011 6:58 am

Напълно подкрепям идеята за самостоятелна категория в снимките - това си е цяло изкуство да направиш уникална украса на торта. Изисква въображение и безкрайно много търпение. Блат за торта може да се направи по много рецепти, но да "облечеш" тортата си е майсторлък :wink:
Споделям идеята за Бутикови торти на Марина - на мен също ми влезе това име в главата още като прочетох поста на Рали :thumup:
Докато човек чувства болка - значи е жив. Докато човек чувства чуждата болка - значи е човек.

Изображение

Потребителски аватар
irinchicata
магьосник в кухнята
магьосник в кухнята
Мнения: 342
Регистриран на: ср авг 12, 2009 10:51 am
:: 49 рецепти от irinchicata
:: 187 снимки от irinchicata

Мнение от irinchicata » вт окт 18, 2011 9:57 am

И аз подкрепям идеята! :thumup: :thumup: :thumup:

lilninova
виртуоз с тиган
виртуоз с тиган
Мнения: 8
Регистриран на: вт сеп 29, 2009 12:24 pm
:: 6 рецепти от lilninova
:: 25 снимки от lilninova

Мнение от lilninova » вт окт 18, 2011 10:16 am

Скромното ми мнение е, че не трябва да се персонализират само тортите, но и сладките, кексовете и др. украсени на ръка рецепти. Аз с изненада установих, че снимка на меденките ми беше спечелила конкурс за снимка през 10 м. миналата година.Видно има доста любители кулинари , за които красиво декорирания външен вид на храната е от особено значение /ако мога така да се изразя/.


Отговори