Страница 1 от 3
Предложение
Публикувано: пон мар 29, 2010 9:52 pm
от SweetyPie
Съжалявам че отварям нова тема,но имам предложение. Когато се пишат рецепти ,нека да пишем българските наименования на продуктите.
Ето пример ,рецептите на това момиче.
http://www.receptite.com/recepta.php?usr=germanimbiss
Не всички знаем например какво означава кракауер,вурсчета,вратбурсчета , кнаке и т.н..Или това момиче просто прави реклама на сайт.
Нищо лично към момичето.
Публикувано: пон мар 29, 2010 10:24 pm
от gigi.2000
Съгласна съм с теб,SweetyPie!
Публикувано: пон мар 29, 2010 11:38 pm
от neli1100
АЗ СЪЩО СЪМ СЪГЛАСНА,НО ТОВА Е И В ПРАВИЛАТА ЗА ПИСАНЕ,ПО ПРИНЦИП.
Публикувано: вт мар 30, 2010 1:07 pm
от Pavel
Разбирам раздразнението ви, но в случая не съм съвсем съгласен. Използваните имена (леберкез, винервурст, братвурст и т.н.) са популярните навсякъде, включително и в България, имена на въпросните колбаси. Не знам да има по-български думи, ако има - би било удачно и те да са включени в рецептите.
Мога да направя сравнение с някои салами, например "Пеперони" е много точно дефиниран вкус, не е същото като "лют салам". Или "Камчия" - ако някой започне да продава този колбас в Германия например, би било удачно да се запази това име...
Просто това са имената на колбасите
Друг е въпросът дали и с какво могат да се заменят... За да отговори на този въпрос и да ни запознае в подробности с тези интересни немски колбаси ще предложа веднага на автора да напише темичка, която да публикуваме.
Публикувано: вт мар 30, 2010 1:20 pm
от gigi.2000
Аз съм доволна винаги,когато мога да науча нещо ново!Но в случая научавам само имена,без да имам представа какво се крие зад тях.Може би наистина ще е добре, ако авторът даде допълнително пояснение за тези не чак толкова познати в България колбаси
.
Освен това като видях цените в сайта посочен от автора на въпросните рецепти...ами аз немога да си ги позволя.Предполагам не само аз...Така че това остава непозната зона за мен,и имам нужда от още информация
.И изобщо не съм раздразнена
!
Прекрасен ден ви пожелавам!!!
Публикувано: вт мар 30, 2010 2:09 pm
от germanimbiss
Здравейте!
Предложих ви рецептите ,защото смятам ,че са интерсни и по-различни от нашата кухня. По повод за вложените колбаси, това са си имената на самите вурстове (или немски наденички), които и на български се превеждат по този начин.
Ето и обичайните съставките на най-известния немски вурст - Братвурста : Състав: 85% свинско месо, вода, сланина, готварска сол, подправки, лактоза, соев концентрат, естествено черво и др.
Публикувано: ср мар 31, 2010 3:47 pm
от Jordanka1
аз също искам да добавя че който живе в друга държава (Германия) например ползват тяхни продукти превеждат ги както трябва но тук в България ги няма или са с друго наименование така че не мисля че трябва да упреква ме някой. Мойта залва живее в Германия там имат мляко - бутермилч, мляко което е като масло много мазно но тук не намерихме такова или поне незнаехме какво точно да търсим. И сладкиша който правихме взехме мляко с висок % масленост,но не стана е това е което аз знам и споделям с вас
Публикувано: ср мар 31, 2010 9:40 pm
от gigi.2000
А,аз никого не упреквам!Но няма откъде да знам кой от немските колбаси с кой от българските бих могла да заменя,и на практика по тази причина не бих могла да пробвам рецептите,предложени от germanimbiss.
Между другото,germanimbiss,ако имаш желание и време,пусни една темичка за различните колбаси и техните особености,моля те!Ще ми е интересно да науча подробности.
Публикувано: ср мар 31, 2010 10:58 pm
от neli1100
На мен ми звучеше като деалектно и за това нищо не ми говореше ,но сега като се замисля, точно си звучи немско. :oops:
Публикувано: чет апр 01, 2010 2:04 am
от tillia
Редакция от модератор:
Причина: Реклама
Тук беше посочен сайта на въпросната фирма, което им прави ненужна реклама.
Сигурен съм, че това не е единствената фирма предлагаща немски колбаси на българския пазар, благодарение на труда на Ина всеки може да отиде в магазина и да види какво се предлага там и да прецени кое е близко до посочените в рецептите колбаси.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Като се разрових в интернета открих че това е сайт на фирма - търговски партньор за внос и продажба на традиционни месни специалитети от провинция Тюринген за заведения за бързо хранене. И май съм права, както писах към една от рецептите, че повече ми звучат като реклама и да се пише източника. Иначе рецептите явно са оригинални и интересни, и който живее в Германия и други страни, в които има продуктите, ще ги направи в оригинала. А ние, поне за сега, можем да използваме наши колбаси. Направих си труда да прекопирам и мащабирам от горния сайт снимки на специалитетите и ще ги кача. Мисля, че това може да ни ориентира с какво можем да ги заместим. Дано да съм полезна.